Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8168 - 23 apr 18:02

Ei sunt câştigătorii Premiilor Anului 2019 în Cultură la Braşov

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 27 februarie 2020

Ei sunt câştigătorii Premiilor Anului 2019 în Cultură la Braşov

Foto: Alexandru Creţu, (foto dreapta), iniţiator al festivalului: Festivalul anului – cartfest, Cristian

„Suflul nou” din cultural anului 2019 pare să îi fi impresionat pe braşoveni. Cel puţin, asta reiese din cea de-a 6-a ediţie a Galei Premiilor Anului 2019 în Cultură la Braşov, căci „debutanţii” sau evenimentele aflate la prima ediţie au primit mai multe premii. Gala a avut loc marţi, la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania. Premiile au fost acordate de Consorţiul Cultural Corona, în baza votului publicului şi a unui juriu de specialişti extern. Gala a însemnat, în fapt, mai mult o recunoaştere publică şi încurajare a fenomenului cultural, căci premiul a constat într-o diplomă „Diplomeu” – o diplomă-trofeu, realizată de artistul George Roşu, în grafica Alinei Andrei.
La categoriile deja consacrate s-au adăugat, la această a şasea ediţie, două secţiuni noi: Proiectul de educaţie culturală al anului, respectiv Proiectul de arte vizuale al anului. În total au fost 14 categorii premiate. Printre alţii, Tam-Tam, eveniment la prima ediţie, a fost desemnat proiectul cultural al anului. De asemenea, „Îmblânzirea scopiei”, o adaptare după Shakespeare, a fost premiat drept spectacolul de teatru al anului, iar managerul Centrului Cultural Rediuta, Marius Cisar – cel care a propus acest eveniment, a subliniat că spectacolul a fost creat în special pentru turişti. „A fost prezentat la Bastionul Țesătorilor, fiind special gândit pentru acest loc, pentru turişti. Ei au nevoie de evenimente culturale ataşate unui anumit obiectiv turistic”, a explicat Marius Cisar.
Muzeul Judeţean de Istorie a plecat cu două premii acasă – pentru „cartea anului” şi „afişul anului”. Cartea anului a fost albumul de benzi desenate „Istorii din 89 în benzi desenate”, singurul album de acest gen din ţară. „Este oarecum o surpriză, pentru că banda desenată este cumva tolerată în domeniul artei vizuale, dar, în România are mulţi susţinători”, a precizat Nicolae Pepene, managerul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, care a venit cu această formă neconvenţională de a cunoaşte istoria recentă. Şi Centrul Muzical al Universităţii Transilvania a primit două distincţii, una prin Alina Bercu, pianista propunând o Integrală a sonatelor lui Beethoven, iar a doua, pentru Orchestra de Cameră a Universităţii Transilvania – singura de acest tip din instituţiile de învăţământ superior din ţară. Şi Amuralii au primit câte două distincţii.
De asemenea, pentru al patrulea an consecutiv, Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania a fost desemnată Organizaţia culturală a anului.
Atmosfera a fost întreţinută de Ansamblul de cameră al Liceului Vocaţional de Muzică „Tudor Ciortea”.

Cine a fost juriul din acest an
Câştigătorii au fost desemnaţi pe baza voturilor exprimate online de către publicul braşovean, respectiv a notelor acordate de către trei personalităţi ale artei contemporane şi ale managementului cultural din afara Braşovului, ale cărui opţiuni au avut şi în acest an o pondere de 50%. Juriul acestei ediţii a fost format din Silvia Antigona Rogozea, curator şi director de programe la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Ciprian Anghel Ştefan, directorul general al Complexului Naţional Muzeal ASTRA şi preşedinte  al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, şi Luminiţa Arvunescu, realizator Radio România Muzical şi  Preşedinta Uniunii Criticilor, Redactorilor şi Realizatorilor Muzicali din România.

Cine sunt câştigătorii
Cartea anului - Istorii din '89 în benzi desenate, Muzeul Judeţean de Istorie Braşov
Expoziţia anului - Poveşti româneşti, Clubul Ilustratorilor, Muzeul Casa Mureşenilor
Festivalul anului – cartfest, Festivalul de Artă şi Cultură Cristian
Afişul cultural al anului - Festivalul de Benzi Desenate Istorie Braşov 2019,
Concertul anului - Concert de Crăciun Fulgi de colind, Cvintetul vocal ANATOLY
Proiectul cultural al anului - TAMTAM Festival,
Spectacolul de teatru al anului - Îmblânzirea Scorpiei, Centrul Cultural Reduta
Proiectul literar al anului - AntareSFest 2019
Proiectul muzical al anului - Alina Bercu, Integrala sonatelor pentru pian de Ludwig van Beethoven, Centrul Muzical al Universităţii Transilvania
Spectacolul de dans / performance al anului - Abua Bua Bua, Organizaţia de Tineret a Forumului Democrat German din Braşov
Debut - Orchestra de cameră a Universităţii Transilvania din Braşov
Proiectul de educaţie culturală al anului – Spectocular, Asociaţia Amural
Proiectul de arte vizuale al anului - Amural Festival Vizual
Organizaţia culturală a anului - Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania

Foto: Nicolae Pepene, Muzeul Judeţean de Istorie: Cartea anului - Istorii din '89 în benzi desenate, şi Afişul cultural al anului - Festivalul de Benzi Desenate Istorie Braşov.



Foto: Valer Rus, Casa Mureşenilor:  Expoziţia anului - Poveşti româneşti.

Foto: Marius Cisar, Centrul Cultural Reduta: Spectacolul de teatru al anului - Îmblânzirea Scorpiei.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie