Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7407 - 05 mar 16:18

Edubuzz-ul, dintr-o „răpciugă”, într-un Făt-Frumos modern şi… upgradat. Cum arată acum autobuzul de la RAT, transformat în şcoală pentru Augustin

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 17 noiembrie 2020

Edubuzz-ul, dintr-o „răpciugă”, într-un Făt-Frumos modern şi… upgradat. Cum arată acum autobuzul de la RAT, transformat în şcoală pentru Augustin

Un autobuz vechi, ruginit şi fără roţi a devenit cel mai atipic, colorat şi plin de tehnologie spaţiu de afterschool într-un sat. Se întâmplă în Augustin, unde doi profesori, Natalia Ginghină şi Adrian Secal, au avut un vis pentru copii. Este Edubuzz-ul, autobuzul şcolar, care a prins contur cu sprijinul multor oameni şi al celor de la Asociaţia Zi de Bine.
„Noi, la Asociaţia Zi de Bine căutăm proiecte pe care, parcă, nu se pune lumina suficient şi care să fie şi inedite şi un astfel de proiect, sigur se califică la categoria inedit. Iar educaţia are întotdeauna nevoie de ajutor, nu cred că poate cineva să spună că e prea mult. Aşa că atunci când am descoperit pe facebook anunţul că strângem bani să cumpărăm un autobuz şi i-am sunat imediat pe Adrian şi pe Natalia şi când mi-am dat seama că, nu aveam încă banii să cumpere autobuzul, dar toate cheltuielile de după erau suficient de mari încât să dureze destul de mult până să se strângă banii, ne-am gândit că da, este o cauză potrivită pentru Asociaţia Zi de Bine şi ne-am bucurat foarte tare că în mai puţin de o lună s-au strâns toţi banii necesari pentru a fi transformată această maşinărie din „răpciugă”, cum i-am spus la început, într-un Făt-Frumos care s-a dat peste cap vreo 30 de zile” a spus, ieri, Melania Medeleanu, fondatoare a Asociaţiei.

Autobuzul cu bucătărie
Edubuzz a fost cauza lunii octombrie a Asociaţiei Zi de Bine şi oricine a putut dona pentru ea. Inclusiv Simona Halep şi-a donat ziua de naştere. La fel şi un copil, ba chiar şi o companie s-a implicat. Uşor-uşor s-au strâns banii necesari, autobuzul a fost şi recondiţionat 100% şi acum arată total diferit. Scaunul şoferului a rămas la locul lui, străluncind de frumuseţe, şi toate butoanele din faţă. Apoi este amenajată o mică bucătărie, separată de zona de activităţi cu o draperie. În zona de activităţi sunt mesele rabatabile, cu scaune şi cu tablete. Zona de burduf face legătura între zona de activităţi şi zona de relaxare. Aici, copiii au şi un televizor, iar în spate a fost amenajată zona de citit, cu câteva cărţi. „Acest proiect a început ca o nevoie aici, în sat, pentru copii, pentru a avea, pe de-o parte, acces la educaţie şi după şcoală şi pentru petrecerea timpului liber. Foarte mulţi copii nu au ce să facă după şcoală şi ce să facă în altă parte decât să se plimbe pe aici, prin sat şi practic am vrut să dezvoltăm un hub educaţional, care a luat forma unui autobuz. Ne-am gândit şi la alte spaţii, dar ideea autobuzului ni s-a gândit provocatoare şi mai ales inedită, în sensul în care cu greu te poţi gândi la un autobuz ca un spaţiu educational. Autobuzul l-am găsit pe internet, preţul a fost undeva la 6000 de lei, apoi a fost o muncă de Sisif. Noi am crezut că în 2 săptămâni îl facem  frumos pe interior, dar când am început să scoatem, am ajuns la concluzia că trebuie să-l defrişăm de tot, am lăsat doar structura metalică şi câteva elemente. Asta a însemnat două treimi din munca efectivă. Recondiţionarea a fost la un atelier care transformă microbuze, remorci, în campere şi food-trackuri”, a explicat profesorul Adrian Secal.

Ce vor face aici
Doar câţiva copii au apucat să vadă autobuzul finalizat, ieri. „Sunt impresionaţi, sunt culori frumoase, este curat, aranjat, toate sunt la locurile lor, cred că deja îşi proiectează ce se poate întâmpla aici. Dar, altfel, reacţia a variat pe parcurs. La început era linişte şi ne puneam şi noi întrebări, poate nu e chiar atât de spectaculos cum ne imaginam, noi eram foarte entuziasmaţi. Dar se pare că a fost o confuzie, poate este un autobuz de transport, ce-o să fie. În momentul în care au început să vadă poze, atunci a fost o reacţie de oau şi unii dintre ei au şi lucrat la construcţia autobuzului”, a spus Natalia Ginghină.
În Augustin, de la grădiniţă până la clasa a VIII-a sunt 400 de copii. Edubuzz-ul va oferi program de afterschool. Câte 8 copii într-o serie, pentru a respecta măsurile de siguranţă sanitară. Aici vor consolida învăţăturile de la şcoală, dar vor intra în lumea cunoaşterii şi altfel, aşa cum îi vor ajuta profesorii lor. „Eu lucrez şi la şcoală şi simt că nu este suficient, este prea puţin timp, elevii nu primesc suficientă atenţie şi sprijin personalizat şi aici poate fi o completare pentru cine are nevoie şi vrea să facă şi performanţă. Este şi un spaţiu destinat copiilor care nu merg la şcoală, din diferite motive, şi părinţilor, activităţi cu părinţii, pentru ce le este necesar: cursuri de parenting, educaţie financiară, educaţie pentru antreprenoriat, inclusiv design interior – cum să amenajezi o căsuţă de 2 camere pentru 10 persoane, de exemplu. Vor fi şi lecţii de nutriţie”, a explicat Natalia Ginghină.
În următoarea perioadă, iniţiatorii Edubuzzului vor să recruteze şi voluntari şi alţi profesori dispuşi să intre în proiect. Autobuzul este amplasat pe un teren dat în folosinţă gratuită de un fiu al satului, care acum locuieşte în Braşov. Pe acelaşi teren este şi o şură, ce va fi transformat în spaţiu de activităţi. Întregul proiect a însemnat o investiţie de 25.000 de euro.
 

Foto: Dan Străuți

Comentarii

'Remus'

2020-11-17 13:37:40


'Are perfecta dreptate dl. Kemeny. Este cineva care sa asculte? '

'Kemény'

2020-11-17 11:31:46


'Asta este responsabilitatea consiliului judetean din fiecare judet. Sa construiasca astfel de centre in partea mai saraca a judetului. Sa nu se gaseasca cateva zeci de mii de euro sa se construiasca 4-5 astfel de centre? Nu cred! Sunt bani, dar nu este interes. Nu trebuie sa fie cine stie ce cladire. Ceva simplu, din lemn si ieftin, dar util si inteligent facut. De ce ar trebui sa ne intereseze pe noi asta? Deoarece saracia din acele zone ne afecteaza in mod direct, iar daca acele zone ar iesi din saracie, in mod direct am beneficia si noi. Dar pentru asta este nevoie de oameni competenti, responsabili etc. Avem astfel de oameni in Brasov?'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional