Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8168 - 23 apr 17:45

EduBus-ul din Augustin: Doi învăţători au cumpărat un fost autobuz RATBV şi vor să-l transforme în spaţiu educaţional

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 08 sepembrie 2020

EduBus-ul din Augustin: Doi învăţători au cumpărat un fost autobuz RATBV şi vor să-l transforme în spaţiu educaţional

Foto:  Natalia şi Adrian, cu autobuzul licitat.

Proiect inedit pregătit de doi învăţători tineri din Augustin, judeţul Braşov: sunt pe cale să transforme un autobuz vechi într-un spaţiu educaţional. Dascălii au luat această decizie pentru că mulţi dintre copiii din sat provin din familii defavorizate şi nu merg la şcoală, relatează Sparknews.
Natalia Ginghină (foto) are 35 de ani şi este învăţătoare la şcoala din Augustin în al doilea an în cadrul programului Teach for Romania. Anul şcolar trecut a predat la clasa a IV-a şi suplimentar informatică la gimnaziu, acum aşteaptă să preia o nouă clasă, care nu i-a fost încă repartizată. Adrian Secal, 38 de ani (foto), a fost până anul trecut învăţător în cadrul aceluiaşi program, dar a ţinut în şcoală şi ore la gimnaziu, la matematică, informatică şi chimie.

Cum a pornit ideea creării unui hub educaţional
Dorinţa de a deschide un centru educaţional în Augustin a pornit de la faptul că în comunitate sunt mulţi copii, proveniţi din familii defavorizate, care nu merg la şcoală şi trebuie ajutaţi să înveţe să citească, să scrie şi să socotească. Apoi, un astfel de loc ar fi util celor care merg la şcoală pentru o aprofundare a cunoştintelor şi o înţelegere a ceea ce poate nu au reuşit la ore.
„Ne-am gândit că, pe lângă ceea ce se întâmplă la şcoală, ar fi ideal să avem activităţi cu copiii şi în afara spaţiului şcolar. De aici a pornit ideea unui centru educaţional, să creăm un spaţiu în care să desfăşurăm lecţii în completarea a ceea ce ei învaţă la ore. Timpul trece foarte repede la şcoală şi este nevoie de ceva suplimentar. În al doilea rând, vrem să lucrăm cu copiii neşcolarizaţi sau care au abandonat şcoala. Sunt mulţi în sat, fiind o zonă defavorizată. Ne putem întâlni cu ei dimineaţa şi cu ceilalţi după-amiaza, seara, în weekend-uri”, povestesc Natalia şi Adrian.

Foto:  Aşa ar putea arăta autobuzul transformat în spaţiu de învăţare pentru copiii din Augustin.


Cum s-a ajuns la EduBus
Iniţial, cei doi au căutat o clădire pe care să o închirieze. Primăria le-a indicat câteva spaţii, însă nu se potriveau cu ceea ce ei aveau nevoie, iar prin sat nu au reuşit încă să găsească o casă. S-au gândit la un container, dar ar fi fost prea scump, apoi la un microbuz care ar fi putut funcţiona ca o caravană a educaţiei.
Când au văzut anunţul că în Braşov se licitează autobuze scoase din uz, şi-au revizuit planurile, ideea unui EduBus i-a încântat şi au mers la licitaţie. Au depus garanţia, iar în maximum zece zile trebuie să achite restul sumei.

Apel pe Facebook
Pentru a face rost de banii necesari, Natalia şi Adrian au cerut ajutorul prietenilor pe Facebook, dar şi al tuturor celor care vor să sprijine acest vis de a merge mai departe şi de a crea un spaţiu de învăţare altfel pentru copiii din Augustin.
10.000 de lei costă autobuzul şi transportarea acestuia până în sat şi deja cunoscuţii au început să sprijine demersul celor doi. „Dacă nu reuşim să strângem banii, plătim noi. Nu renunţăm”, spune Natalia, deşi ştie că oamenii sunt dispuşi să ajute şi o vor face. Mai ales că urmează şi lucrări de reparaţii, apoi amenajarea şi dotarea autobuzului, cheltuieli noi, iar cine doreşte să ajute este aşteptat să facă acest lucru.
Deja cei doi s-au gândit cum ar dori să arate autobuzul educaţional, au căutat idei în afară şi vor să creeze un loc al învăţării, dar şi unul în care să fie desfăşurate activităţi recreative, cu un spaţiu amenajat şi în exterior.
„Trebuie gândit creativ, spaţiul să fie flexibil, să permită şi pufuri şi măsuţe care se lipesc de perete şi se ridică. De asemenea, vrem să amenajăm spaţiul din jurul autobuzului, să fie un fel de terasă pentru dans, sport, vizionare de filme şi webinarii, proiectate pe bus”, precizează Natalia.
Cei doi învăţători s-au gândit şi la soluţii pe timp de iarnă pentru încălzirea autobuzului, să aducă utilităţile necesare – ideea ar fi o toaletă ecologică, în condiţiile în care în sat nu există canalizare.

Caută campare
Până atunci, un pas important este identificarea terenului pentru amplasarea autobuzului şi deja cei doi îl caută. Fiind un sat întins pe o lungime de aproape 4 km, fără transport şcolar, ideal ar fi ca acesta să fie adus în zona în care locuiesc cei mai mulţi copii, care este şi zona cea mai defavorizată a localităţii. Dacă nu vor găsi de închiriat, soluţia în ultimă instanţă va fi cumpărarea.
„Pe termen mediu, ar fi varianta cea mai bună pentru că ar fi spaţiul nostru, am putea să îl amenajăm cum vrem, să aducem utilităţile de care avem nevoie”, explică Adrian. Când vor fi gata toate acestea, iar copiii vor putea învăţa la şcoala din autobuz, depinde de resursele financiare şi umane. Dacă s-ar putea, Natalia şi Adrian şi-ar dori chiar „de mâine”: „Depinde de câtă lume ne ajută”.

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie