Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 01:54

Spitalul mic şi spitalul mare

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 18 octombrie 2021

Spitalul de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase – în 2026, Spitalul Regional – în 2028. Pentru Regional s-au prezentat şi cifrele oficiale cu care proiectul va fi predat Bucureştiului: 490 milioane de euro, 972 de paturi, 31 de secţii, 77 de specialităţi

Spitalul mic şi spitalul mare

Consultantul care a pregătit documentaţia pentru Spitalul Clinic Regional de Urgenţă Braşov a prezentat vineri, 15 octombrie, studiul de fezabilitate aferent proiectului de investiţii, dar şi structura unităţii sanitare.

440 milioane echipamentele, 50 de milioane de euro construcţia
Conform documentului, lucrările de construcţie a spitalului se ridică la 440 de milioane de euro, iar valoarea echipamentelor, aparatelor şi dotărilor medicale, la 50 de milioane de euro. Unitatea va avea o capacitate de 972 de locuri, dintre care din care 56 pentru spitalizarea de zi. Conform studiului de fezabilitate, viitorul spital va avea 31 secţii, 77 de specialităţi, 26 săli de operaţii, 972 de paturi, din care 56 sunt pentru spitalizarea de zi. Unitatea sanitară de la Braşov va avea o capacitate de 370.000 de pacienţi pe an, atât spitalizaţi, cât şi cei trataţi în ambulatoriu. Termenul estimat pentru pentru inaugurarea spitalului este prevăzut în 2028,
Conform declaraţiei primarului Braşovului, Allen Coliban, în perioada următoare, studiul de fezabilitate va fi evaluat de către Municipalitate şi Ministerul Sănătăţii. Ulterior, documentul va fi dezbătut cu specialiştii în sănătatea publică, pentru ca, după finalizarea acestor discuţii, să fie supus aprobării Consiliului Local.
Studiul de fezabilitate a fost realizat de consorţiul de firme   PricewaterhouseCoopers (PwC), International Consulting Engineering SA (BTY), Clifford Chance LLP.

„Vine cu toate dotările moderne care ajută la scăderea duratei de spitalizare”
În ceea ce priveşte capacitatea unităţii sanitare, primarul Braşovului, Allen Coliban, a menţionat că „din toate discuţiile pe care le-am avut - cu comunitatea, cu specialiştii din comunitatea locală - dimensiunea acestui spital este una bună, cu atât mai mult cu cât el vine cu toate dotările moderne care ajută la scăderea duratei de spitalizare”.

Ministerul Sănătăţii va prelua investiţia
Etapa următoare a acestui proiect va fi identificarea unei surse de finanţare. De altfel, Allen Coliban a menţionat că responsabilitatea finanţării unităţii de la Braşov revine Ministerului Sănătăţii.
„Din acest moment, rolul nostru devine unul secundar, pentru că această investiţie este important să fie asumată de către Ministerul Sănătăţii, date fiind atât amploarea proiectului, cât şi impactul, care nu este doar pentru Braşov, ci şi pentru judeţele din jur. Vorbim de peste un milion de cetăţeni care vor beneficia de serviciile acestea medicale. Prin urmare, aşa cum am agreat prin parteneriatul semnat cu Ministerul Sănătăţii şi cu Consiliul Judeţean, de aici încolo soluţia de finanţare şi preluarea investiţiei vor fi făcute de către Ministerul Sănătăţii, iar noi ne vom lupta în continuare ca lucrul acesta să se întâmple. Cred că datele prezentate sunt cifre realiste pentru România. Vorbim despre nevoia reală de spitale, şi mai ales de spitale de înaltă capacitate şi de înaltă tehnologie, şi de un act medical modern. Vorbim despre trei spitale regionale pe care Ministerul Sănătăţii le-a dezvoltat din fonduri naţionale, la care se adaugă acest proiect care este tot un spital regional, dar pentru care comunitatea braşoveană a suportat cheltuielile cu dezvoltarea studiului de fezabilitate. Soluţii de finanţare vor fi şi există, ar trebui identificate şi găsită reţeta potrivită pentru fiecare proiect în parte”, a declarat primarul.

„Soluţia va fi cel mai probabil un mix de surse de finanţare”
Acesta a făcut referire în momentul în care a vorbit despre finanţarea proiectului Spitalului Clinic Regional de Urgenţă şi la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, despre care a menţionat că are aşi „o dimensiune medicală. Vorbim şi de viitorul Program Operaţional Sănătate şi vorbim inclusiv de posibilitatea unui parteneriat public privat între minister şi entităţi private, care să ducă această investiţie pe un orizont mai lung de timp. Din ultimele informaţii pe care le am de la Ministerul Sănătăţii, soluţia va fi cel mai probabil un mix de surse de finanţare”.

Noul Spital de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase, prin PNRR
Pe de altă parte, Primăria Braşov a amintit că în 29 septembrie, Consiliul Local a aprobat, cu unanimitate de voturi, studiul de prefezabilitate pentru construirea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli infecţioase. Acest spital, care se va construi lângă „Regional”, se regăseşte pe lista de investiţii incluse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care au termen de finalizare 2026.    
Conform studiului de prefezabilitate, viitorul spital va avea următoarelor specializări: boli infecţioase, pneumologie şi ftiziologie, recuperare, medicină fizică şi balneologie, chirurgie toracică, îngrijiri paliative. Noul Spital de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Braşov va asigura  spitalizare continuă, spitalizare de zi. De asemenea, va avea o zonă de îngrijire ambulatorie, un dispensar TBC, zonaă de servicii de diagnosticare şi tratament, un bloc operator de dimensiuni reduse şi un centru de recuperare, medicină fizică şi balneologie. Spitalul va avea, de asemenea, şi un compartiment pentru primiri urgenţe, cu camere de gardă pentru fiecare dintre specialităţile medicale deservite, cabinet pentru vaccinuri şi spaţii pentru deservirea funcţiei educaţionale (sală conferinţe, săli studiu, camere pentru rezidenţi, etc).

De ce separat
„Nevoia de spitale de monospecialitate, mai ales în zona de pneumoftiziologie şi infecţioase, a fost una vizibilă, a fost una foarte clară în ultima perioadă, marcată de pandemie. Avem nevoie de clădiri noi, avem nevoie de aparate noi, avem nevoie de un act medical de calitate, inclusiv în zona aceasta de monospecialitate, iar spitalul de pneumo şi infecţioase va fi un astfel de spital. Va fi o investiţie, din punctul de vedere al bugetului, mult redusă faţă de Spitalul Regional şi putem vorbi de finanţare din PNRR, şi de finalizarea acestui spital, înaintea celui regional”, a argumentat  Allen Coliban.


 


 

Comentarii

'DOREL'

2021-10-17 20:31:22


'o sa fie CASA POPORULUI AN \"OGLINDA\" niciodata PLINA (cat personal necesita?-9persoane / pat? costurii MARII, consum materiale necesar zilnic/spalatorii ,hrana,?NICIODATA REALIZABIL.ANCEPUT MIC,CU POSIBILITATE DE FORMARE PESONAL, EXTINDERE ANUALA,PROGRAMATA,Etc. gandire nu CU JAPCA, AU VENIT SI-AU MARIT ANCA 50 DE PATURI DOAR DE AMBITIE SA REANTOARCA APROBARIILE EXISTENTE.'

'Barbu Gh.'

2021-10-16 09:06:39


'Și uite așa niște șmecheri au mai băgat în buzunar niște mulți bani. „Studiile” sunt baza, nu produsul propriu-zis. Studii de „fezabilitate”, studii de „oportunitate”, studii de „proximitate”, studii de ....'

'Willy'

2021-10-16 00:31:15


'Mai minte omul, dar nici chiar asa...'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie