Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 17:07

După Legea Aeroportului, Legea noului Spital al Braşovului

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 09 decembrie 2016

La Senatul României a fost depus un proiect de lege privind preluarea de către municipiul Braşov a terenului necesar construirii noului spital

După Legea Aeroportului, Legea noului Spital al Braşovului

Deputatul braşovean Gabriel Andronache (PNL) a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă că a depus la Senatul României un proiect de lege privind preluarea în administrare de către municipiul Braşov, de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov a unei suprafeţe de teren necesare construirii noului spital al Braşovului.  „Proiectul de lege este elaborat după modelul Legii Aeroportului Braşov. Nu sunt termene şi alte condiţii, ci urmează structura de transmitere a terenului din domeniul public al statului în cel public al unei unităţi administrativ-teritoriale, cu respectarea tuturor prevederilor legale  privind domeniul public. Având în vedere că mai au o săptămână de mandat, sper ca parlamentarii braşoveni să meargă la Senat pentru a semna această iniţiativă”, a declarat Andronache.

Două adrese, nici un răspuns
Depunerea proiectului de lege vine după ce Primăria Braşov, Consiliul Judeţean (CJ) şi Prefectura au depus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice încă din 28 august o adresă prin care solicitau aprobarea unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului  privind transferul acestui teren. „Nu am primit nici un răspuns, motiv pentru care, în 14 octombrie, am revenit cu o adresă în acest sens, transmisă atât Ministerului Dezvoltării Regionale, cât şi Guvernului.  Până acum, nici un răspuns. Am mers personal la ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Dâncu, şi mi s-a spus că urmează să se promoveze această ordonanţă. Recent, am fost şi la evenimentul organizat cu ocazia împlinirii unui an de la înfiinţarea Asociaţiei Noului Spital al Braşovului, iar atunci Dumitru Prunariu a spus că va face şi el demersuri la Bucureşti pentru susţinerea acestui proiect. Intenţia noastră este de a grăbi rezolvarea situaţiei juridice a terenului necesar construirii acestui spital, fiindcă judeţul Braşov are mare nevoie de o astfel de unitate medicală”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.
„Cât timp nu cerem nici un ban, era firesc să ni se atribuie acest teren, pentru ca noi să putem face celelalte documente necesare, respectiv documentaţia tehnică, apoi să putem identifica şi sursele de finanţare pentru acest obiectiv”, a mai spus Veştea.
Practic, a explicat el, proiectul de lege privind transferul terenului necesar edificării spitalului vine ca o completare a demersurilor făcute în acest sens de Prefectura Braşov, Consiliul Judeţean şi Primăria Municipiului Braşov.

Unitate cu cel puţin 1.000 de paturi
Adrian Veştea a precizat că pentru pregătirea proiectului noului spital vor fi consultaţi specialiştii în domeniu. „Noul spital ar trebui să aibă peste 1.000 de paturi. Valoarea proiectului va putea fi stabilită după ce va fi elaborat Studiul de Fezabilitate şi vor fi stabiliţi indicatorii tehnico economici. Totuşi, cred că valoarea investiţiei va ajunge la 150 de milioane de euro”, a explicat preşedintele CJ.
De altfel, potrivit expunerii de motive aferente proiectului de lege, structura noii unităţi spitaliceşti ar urma să fie una  mono-pavilionară (se va construi o singură clădire) sau multi-pavilionară modulară interconectată funcţional şi situată într-o locaţie compactă, care să respecte normele europene. Construirea acestei unităţi va permite rezolvarea mai multor probleme ale sistemului sanitar braşovean prin organizarea coerentă şi corect dimensionată a Unităţii de Primiri Urgenţe, facilitarea utilizării mi eficiente a resurselor Ambulanţei şi SMURD sau prin crearea posibilităţii asigurării tratamentului complex a pacienţilor cu poli-traumă. De asemenea, un spital modern, atât din punct de vedere al structurii, cât şi al dotărilor, ar fi atractiv pentru tinerii medici, iar în acest mod s-ar putea rezolva şi problema resursei-umane.

Un program de finanţare pentru dezvoltarea reţelei sanitare
Preşedintele CJ a precizat că pentru finanţarea construirii spitalului ar putea fi luate în calcul mai multe scenarii, una dintre variantele posibile fiind chiar concesionarea investiţiei, urmând ca cei implicaţi să primească o redevenţă.  De altfel, despre noul spital al Braşovului, Adrian Veştea a afirmat că a discutat şi cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi va discuta şi cu noul  şef al ministerului, stabilit în urma alegerilor din 11 decembrie, despre posibilitatea implementării unui program de finanţare pentru construirea unor noi spitale. „Aşa cum sunt programe de finanţare pentru drumuri, străzi sau săli de sport, ar trebui să existe o axă de finanţare, care să aibă în vedere realizarea unor spitale, iar unităţile administrativ-teritoriale care au documentaţia pregătită să aibă posibilitatea de a depune o cerere de finanţare”, a mai spus Adrian Veştea.  

 

+0 -3

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie