Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 07:06

După lecția Covid, marea reorganizare a Sănătăţii la Braşov: Infecțioasele să fuzioneze cu Județeanul

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 18 mai 2020

Secțiile de la Mârzescu, mutate în sediul central, la Astra și Tractorul. În locul lor o să vină Pneumo. Plus Psihiatria de pe Eminescu, dusă în locul Unității TBC de la Sânpetru

După lecția Covid, marea reorganizare a Sănătăţii la Braşov: Infecțioasele să fuzioneze cu Județeanul

Pandemia de Covid a scos la suprafață, mai mult decât alte „bube” sparte când și când, că sistemul spitalicesc de stat din Brașov este unul greoi și inadecvat. O spune chiar DSP-ul (deși și presa a semnalat-o de-a lungul anilor).

„Situația generată de pandemia COVID-19 ne-a relevat încă o dată anumite deficiențe în funcționarea spitalelor de stat din județul Brașov și a readus în agendă necesitatea reorganizării unor unități sanitare. Această necesitate este motivată de mai mulți factori, între care: existența unor structuri spitalicești învechite, inadecvate, greu de modernizat; inadecvarea unor circuite, precum și precaritatea unor condiții igienico-sanitare aflate de altfel, în proces de monitorizare de către Direcția de Sănătate Publică Brașov în vederea conformării, chestiune reclamată și de pacienți;  un grad insuficient de integrare a serviciilor medicale; situația juridică neclară a unor clădiri și terenuri unde funcționează unități spitalicești, faptul că există locații unde se cheltuie sume importante de bani pe chirii; imposibilitatea de a investi în reabilitarea și modernizarea unor spații, din cauză că sunt proprietate privată;  un raport cost/ eficiență mult prea mare și indicatori reduși de utilizare a serviciilor medicale în cazul unor spitale (de exemplu, în cazul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, rata de utilizare a paturilor a fost anul trecut de aproximativ 59%)”, arată Andrea Neculau (foto), director executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov.

Unitatea TBC de la Sânpetru, transferată la DGASPC

Astfel, după o discuție cu managerii de spitale, DSP-ul a pus pe masa și soluțiile pentru o reformare.  „Pentru a se identifica soluțiile cele mai viabile, Direcția de Sănătate Publică Brașov a avut dialog cu managerii spitalelor, reieșind ca primă soluție reorganizarea administrativă a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov și fuziunea sa cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov. În privința Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, s-a convenit mutarea etapizată a secțiilor din Pavilionul Mârzescu în pavilioanele Central, Astra și Tractorul. O altă soluție identificată a fost mutarea secțiilor de Psihiatrie II și III ale Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov din imobilul situat pe str. M. Eminescu (spațiu închiriat) la Sânpetru, în locul Unității de Asistență Medico-Sanitară de Pneumoftiziologie. Pacienții cu probleme medicale sau sociale de aici vor fi preluați  de o structură care urmează a se înființa la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov. De asemenea, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Brașov a propus ca această unitate (care funcționează actualmente ca și chiriaș în 3 din cele 6 pavilioane unde își desfășoară activitatea) să fie relocată, etapizat, pe platforma Mârzescu”, mai arată sursa citată.

 

Infecțioasele partea de pediatrie, preluată de Pneumo

În general, această pandemie le-a atras atenția autorităților medicale că un capitol foarte important de patologie, respectiv bolile infecto-contagioase, necesită spitale cu standarde adecvate de ingrijire, cu amenajări specifice, care să asigure și protecția populației. Orice spitale care vor găzdui boli cu risc de transmitere vor trebui să respecte aceste standarde, conform documentului.

„Suntem foarte preocupați de asistența pediatrică  și avem în vedere o mai bună integrare a serviciilor pediatrice, care să includă și asistența de specialitate în bolile infecțioase. Acest proiect este, însă, unul pe termen lung. Conducerea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Brașov și-a arătat disponibilitatea în acest sens, însă a comunicat că structura monobloc a acestui spital, precum și faptul că unitatea deservește o categorie de pacienți cu risc înalt de contractare a infecțiilor de orice natură, prin vârsta mică pe care o au, fac imposibilă înființarea unei secții/ unui compartiment de boli infecțioase în interiorul spitalului. În aceste condiții, conducerea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Brașov și-a arătat disponibilitatea de a prelua Secția de boli infecțioase copii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov”, a mai precizat directorul DSP Braşov.

 

Acum sunt doar propuneri, mai trebuie consultări cu sindicatele și avizele de la Ministerul Sănătății și cel al Muncii, dacă este cazul

Deocamdată, acestea sunt doar propuneri. Toate măsurile de reorganizare a unor spitale, convenite în urma dialogului cu managerii acestor unități sanitare, vor fi supuse consultării sindicatelor din respectivele unități și nu se vor implementa decât cu avizul Ministerului Sănătății și, dacă este cazul, al Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

+4 -2

Comentarii

Willy

2020-05-18 11:02:30


@Kemény Nu esti singura persoana careia i se intoarce stomacul pe dos cand trece pe langa acele cladiri. Eu si cand vad pozele la ziar, ma ia cu greturi.

Victor-Brasoveanul

2020-05-18 08:15:05


DSP-ule si Ministerul Sanatatii, va mai ganditi mult cum sa mai bramburiti sistemul de sanatate in Brasov si in judet? Nu vedeti ca indiferent cum le suciti, invartiti si le combinati, cladirile din sistemul actual nu va face fata? Cheltuiti banii contribuabililor pe mutari si permutari de colo-colo, pe chirii uriase, utilitati cu eficienta minima, infectii intraspitalicesti si plimbari intre spitale. Cate locatii medicale sunt in Brasov, imprastiate in toate directiile, ca nici nu stii in ce directie s-o iei. Sugerz Redactiei BZB sa numere si sa publice adresele locatiilor medicale de stat, sa stie exct tot brasoveanul pe unde va rataci daca are nevoie. Asa dar, toti responsbilii cu atributii in sectorul medical sa-si dea mana, Guvernul, Ministerul Sanatatii, Prefectura, Consiliul Judetean, Primaria, SDP-ul si ciene-o mai fi,sa aloce sptiu si fonduri pentru constructia unui complex medical cu toate specialitatile. Da, haide-ti la treaba, ca au trecut 30 de ani!

Kemény

2020-05-18 06:28:04


Ma intreb: oare angajatii de la Marzescu, Neuro, Astra, Infectioase, cum merg ei la serviciu? Cum suporta acea mizerie oribila? Acel miros infect? Sunt oare singura persoana la care i se intoarce stomacul pe dos numai cand ma apropii de acele cladiri?

Willy

2020-05-15 19:27:06


Se rearanjeaza budele?

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie