Curs BNR

1 EUR = 4.9198 RON

1 USD = 4.1348 RON

1 GBP = 5.7754 RON

1 XAU = 243.1200 RON

1 AED = 1.1257 RON

1 AUD = 3.0534 RON

1 BGN = 2.5154 RON

1 BRL = 0.8136 RON

1 CAD = 3.3243 RON

1 CHF = 4.5704 RON

1 CNY = 0.6402 RON

1 CZK = 0.1929 RON

1 DKK = 0.6615 RON

1 EGP = 0.2633 RON

1 HUF = 1.3765 RON

1 INR = 0.0556 RON

1 JPY = 3.7739 RON

1 KRW = 0.3601 RON

1 MDL = 0.2312 RON

1 MXN = 0.2081 RON

1 NOK = 0.4709 RON

1 NZD = 2.8978 RON

1 PLN = 1.0771 RON

1 RSD = 0.0418 RON

1 RUB = 0.0566 RON

1 SEK = 0.4826 RON

1 TRY = 0.4918 RON

1 UAH = 0.1542 RON

1 XDR = 5.9080 RON

1 ZAR = 0.2836 RON

Editia 7506 - 30 iul 05:30

„Duminica maghiară” a blocat DN11

Autor:

Publicat la 28 octombrie 2013

„Marele marş al secuilor” a adunat în stradă 100.000 de oameni, potrivit organizatorilor, 15.000 potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei din Covasna

„Duminica maghiară” a blocat DN11
Pe o distanţă de 54 de kilometri, pe DN 11, maghiarii au organizat, ieri, la orele prânzului „Marele marş al secuilor” şi un „lanţ uman viu” între Chichiş şi Breţcu. Mii de persoane au fost prezente – peste 100.000, potrivit organizatorilor, 15.000 potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei din Covasna. 
Participanţii au purtat steaguri secuieşti, steaguri ale Ungariei, ale unor regiuni autonome din Europa, printre care Catalonia şi Tirolul de Sud, precum şi pancarte cu diverse mesaje scrise în limbile maghiară, română şi engleză, cum ar fi „Autonomie pentru Ţinutul secuiesc”, „Autonomie nu înseamnă independenţă, ci eficienţă”, „România e şi ţara noastră”, „Justice for Szeklerland”, etc. Printre manifestanţi s-au numărat şi membri ai mişcărilor extremiste Garda Maghiară şi Mişcarea Tinerilor Maghiari din cele 64 de comitate.
Oamenii au cerut ca limba maghiară să fie limba oficială a Ţinutului. Mai mult, ei vor ca taxele şi impozitele de aici să nu mai „plece” la Bucureşti, ci să fie administrate chiar de reprezentanţii autorităţilor locale. „Pentru autonomie, să fie”, ne-a spus un participant de ce a venit. „Atâta timp cât mă duc la Bucureşti la spital şi vorbesc în limba maghiară şi vine un vizitator şi mă întreabă de ce vorbesc în maghiară – Dacă asta e limba mea maternă. Eu vorbesc şi română, şi engleză, şi germană, şi maghiară. Unde merg, aşa vorbesc şi doresc şi aici să fiu auzită şi înţeleasă”, susţine o doamnă. 
„Am venit pentru că suntem o comunitate  destul de numeroasă în Transilvania. Vrem să obţinem autonomie teritorială având în vedere faptul că în ultimele decenii, indiferent de regim: comunist sau capitalist, judeţele noastre, Harghita, Covansa, Mureş n-au fost dezvoltate aşa cum trebuie. Dacă ne gândim doar la câţiva indicatori economici, sunt cei mai mici în judeţele noastre şi dorim ca deciziile să fie luate aici, la nivel local şi să ne putem dezvolta aşa cum trebuie într-o Europă Unită”, a spus un alt participant la marş. 
În altă ordine de idei, manifestarea s-a desfăşurat fără incidente, singurul vorbitor fiind preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsák Balázs, care a citit, la intersecţia Reci, „Proclamaţia Marelui marş al secuilor”. După citirea proclamaţiei, participanţii au intonat imnurile Ungariei şi al secuilor, după care au pornit spre case, în jurul orei 15.00, ora până la care au avut autorizaţie. 
Manifestarea a fost organizată de Consiliul Naţional Secuiesc şi sprijinită de toate organizaţiile politice şi civice maghiare, inclusiv de UDMR. 
 
Antonescu: E inacceptabilă chiar şi simularea unei enclave în România
Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică, la Focşani, comentând „Marşul secuilor”, că inclusiv „simularea” unei enclave pe teritoriul statului român este o acţiune inacceptabilă şi speră ca acest lucru să fie tratat în aceeaşi manieră şi de autorităţi, „cu înţelepciune, dar cu fermitate”. „Poate că acum pentru unii este mai clar de ce PNL s-a opus la descentralizarea, de exemplu, a Poliţiei. Statul român este un stat naţional unitar, deşi este unul din statele europene cu cea mai evoluată legislaţie şi practică privitoare la drepturile minorităţilor. E totuşi un stat unitar şi prima dintre obligaţiile autorităţilor româneşti, indiferent cine s-ar afla la guvernare, indiferent de cine e preşedinte, este aceea de a apăra această unitate şi statalitate”, a replicat Antonescu.
 
PSD atacă dur acţiunea
Social democraţii au atacat dur manifestaţiile organizate de UDMR în judeţul Covasna.
„Se întâmplă în Româna şi se încalcă Constituţia României, iar faptul că liderii UDMR participă şi organizează acţiunea este un lucru grav. Ce se întâmplă azi este o manifestare extremistă, pune în discuţie articolul 1 şi îndeamnă la separatism etnic”, a declarat deputatul PSD, Bogdan Diaconu. „Eu cred că e o falsă problemă. Nu comunitatea maghiară e nemulţumită, ci e un pretext prin care liderii maghiari instigă la acte extremiste”, a mai spus parlamentarul. Deputatul anunţă că intenţionează să interzică prin lege astfel de manifestaţii, pe care le consideră anti statale şi anti româneşti. 
 
Membrii Noua Dreaptă, blocaţi de poliţişti la Hărman
Chiar dacă mai-marii UDMR au dat asigurări că aşa-zisul marş al secuilor, care nu a mai fost marş, că oamenii n-aveau chef să meargă 45 de kilometri pe jos, s-a transformat în lanţ uman, întreaga mişcare s-a transformat într-o ilegalitate, circulaţia rutieră pe DN11 fiind blocată, spre nemulţumirea şoferilor maghiar şi români din zonă, precum şi a celor în tranzit, arată newsbv.ro. Evident, poliţiştii şi jandarmii nu au putut interveni în forţă ca să deblocheze drumul, pentru că extremiştii maghiari, mulţi veniţi din Ungaria, atât aşteptau, pentru ca totul să devină un câmp de luptă. Pe de altă parte, mai mulţi membri ai Noua Dreaptă, plecaţi din Braşov în maşini care aveau arborate drapelele României, au fost opriţi de către poliţişti la Hărman, pentru a nu tensiona şi mai mult situaţia. Pe de altă parte, la televiziuni, faptul că o locomotivă a unui operator feroviar privat s-a defectat în Harghita, tren cu care ar fi trebuit să vină mai mulţi secui la Chichiş, a fost titrată imediat ca fiind „sabotaj”, pentru că aşa au zis liderii maghiari. Dacă ziceau că românii sunt proşti, în frunte cu cei care au titrat acest lucru, probabil că scriau după dictare, fără să-şi bată capul care a fost situaţia. Au contactat firma Regiotrans să  întrebe ce s-a întâmplat de fapt? Mai mult, liderii UDMR au rezolvat în câteva minute problema transportului: au scos din joben zeci de microbuze şi maşini pentru transportul persoanelor respective. Nici lucrul ăsta nu le-a dat de gândit?
 
Budapesta: Miting de solidaritate cu marşul secuilor
Mai mulţi maghiari au participat, duminică, la un miting solidar cu marşul secuimii din Covasna. „Toţi maghiarii din lume sunt alături de secui”, a declarat Arpad Gyorgy-Mozes, liderul Societăţii Ungare pentru Ţinutul Secuiesc. Participanţii mitingului au pornit în marş din Piaţa Eroilor spre sediul ambasadei române, purtând cu ei steagul Ungariei şi cel secuiesc, scrie agenţia MTI.

 

+1 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional