Curs BNR

1 EUR = 4.9754 RON

1 USD = 4.6739 RON

1 GBP = 5.8294 RON

1 XAU = 359.4100 RON

1 AED = 1.2727 RON

1 AUD = 3.0029 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.8841 RON

1 CAD = 3.3857 RON

1 CHF = 5.1301 RON

1 CNY = 0.6459 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0958 RON

1 HUF = 1.2669 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0239 RON

1 KRW = 0.3381 RON

1 MDL = 0.2628 RON

1 MXN = 0.2760 RON

1 NOK = 0.4260 RON

1 NZD = 2.7610 RON

1 PLN = 1.1462 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1437 RON

1 UAH = 0.1182 RON

1 XDR = 6.1501 RON

1 ZAR = 0.2467 RON

Editia 8166 - 19 apr 10:01

„Duelul bicicliştilor” în pădurile din jurul Braşovului

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 29 octombrie 2019

Adrian Oprică, preşedintele Organizaţiei Municipale Braşov, s-a plimbat cu 400 de oameni pe drumul forestier Crucur. Unul dintre activişti a fost „ghidul opoziţiei” într-o plimbare până în Poiana Ştehil

„Duelul bicicliştilor” în pădurile din jurul Braşovului

Duelul dintre susţinătorii drumului forestier Goriţa şi oponenţii acestui proiect a continuat şi la finalul săptămânii trecute. Astfel, liderul liberalilor din municipiul Braşov, Adrian Oprică, împreună cu aproximativ 400 de oameni de toate vârstele au făcut duminică, la prânz, o plimbare pe prin pădure, atât pe jos cât şi cu bicicleta. Grupul a pornit de la Lacul Noua şi a urcat apoi, în pădure pe drumul forestier Crucur. Liberalul braşovean a explicat şi care a fost mesajul acestei acţiuni: „Degeaba le explicăm oamenilor prin vorbe, ce înseamnă acest drum forestier, dacă nu mergem şi în pădure, împreună cu ei, pentru a le arăta şi răspunde la întrebări. Această iniţiativă a noastră vine în contextul în care se vehiculează unele idei că proiectul (s-a referit la proiectul drumului forestier Goriţa – n.r.) ar putea distruge o foarte mare parte din Muntele Tâmpa, ceea este o minciună în baza căreia cei de la USR au strâns semnături de la oameni...”, a spus liderul organizaţiei braşovene.



Biciclişti din toată ţara, la tura „Opoziţiei”
De cealaltă parte, Maximilian Radu Munteanu, un activist braşovean care se opune construirii drumului Goriţa, a organizat  vineri, sâmbătă şi duminică, câteva ture în pădurile de lângă Şchei. „Vineri după-amiază ne-am strâns în Piaţa Unirii circa 30 de persoane, sâmbătă la prânz am atins un maxim nesperat cu 150 de oameni, iar duminică am revenit pe la vreo 30. Am urcat până la Băncuţă şi în Ştechil, ne-am dat pe Poteca de Fete şi pe cea din Ograda până-n Şaua Tâmpei şi apoi pe Bazine şi pe varianta din vale care duce la Fântâniţa Popii. Au venit prieteni de mai aproape, de la Râşnov sau Predeal, de mai încolo, de pe la Sighişoara, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Câmpina şi Sibiu, destul de mulţi din Bucureşti, dar am avut musafiri şi din Cluj sau taman de la Oradea şi de la Constanţa, din două colţuri de ţară”, a scris braşoveanul pe Facebook.



„Inclusiv oamenii din organizaţia noastră nu ştiau că se pot plimba la pas prin pădure”
După această excursie, Adrian Oprică a declarat că a fost surprins că o parte dintre cei mai în vârstă nici nu ştiau că sunt astfel de drumuri forestiere, pe care şi ei se pot plimba fără probleme. „Am realizat prin acţiunea aceasta că inclusiv oamenii din organizaţia noastră nu ştiau că se pot plimba la pas prin pădure, că nu este un drum greu şi că poţi merge chiar în plimbare. Cei care au fost alături de noi în pădure, sunt doar o mică parte dintre cei care ar putea beneficia de un astfel de drum. Cei tineri îl pot face cu bicicleta, în vreme ce vârstnicii pot merge la pas. Ni s-au pus întrebări despre cum va arăta, cât de lat va fi, cât anume se va tăia şi de unde (se referea la proiectul drumului Goriţa – n.r.). Le-am explicat oamenilor că este uşor să pui pe un afiş o poza cu Calea Bucureşti şi să spui ca un astfel de drum se va face în pădure, însă este o încercare de manipulare care poate fi combătută foarte uşor. Oamenii au văzut cum este drumul Crucur, pe care noi ne-am plimbat, au văzut că nu este un pericol pentru pădure, ba dimpotrivă. Eu consider că ne-am atins scopul şi anume de a le arăta oamenilor, mai tineri sau mai în vârstă, că un drum forestier nu distruge nimic, ba dimpotrivă, aduce un plus valoare atât pentru ei pentru plimbări în natură, cât şi mediului, pentru că se va putea interveni în caz de incendiu şi pentru a se toaleta pădurea”, a declarat Oprică.
Pe de altă parte, Oprică a reamintit că informaţia corectă este că, pentru construcţia acestui drum, care în nici un caz nu afectează muntele Tâmpa. „Ceea ce se va tăia (pentru amenajarea drumului Goriţa - n.r.), şi anume 0,1 % (din suprafaţa totală a fondului forestier administrat de Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt – n.r. ), nu 10 % (procent prezentat în petiţia lansată de USR, care a folosit date INS referitoare la suprafaţa verde din municipiul Braşov – n.r.), se va planta la loc, iar mediul nu va avea de suferit. În plus, existenţa unui drum forestier, dă posibilitatea de a te plimba prin pădure indiferent de vârstă, fără să ai nevoie de antrenament sau echipament special. Indiferent de insiunări sau încercări de manipulare, ar fi mult mai constructiv pentru toată lumea, dacă cei care se opun acestui drum ar accepta că adevărul nu este cel pe care îl promovează ei. De altfel, i-am rugat pe cei de la USR să se adreseze direct Regiei Kronstadt şi în special domnului Olteanu (Dan Olteanu, directorul Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt – n.r.) pentru a se lămuri, însă iată că refuză acest lucru, tocmai pentru că adevărul le-ar strica lor un subiect fals de campanie. Deşi sunt oameni tineri în USR, oameni inteligenţi, iată că fac greşeala de a încerca să-şi construiască imaginea pe minciuni despre alţii. Ori asta chiar nu este o reţetă de succes”, a mai spus Oprică.
 Acesta a precizat că drumul Goriţa va face parte dintr-o reţea mai amplă de artere forestiere care vor face legătura între zonele Şapte Scări - Dâmbu Morii - Noua - Răcădău - Pietrele lui Solomon cu staţiunea Poiana Braşov. De asemenea, el a amintot că în masivul Postăvarul, în vecinătatea staţiunii Poiana Braşov va exista şi o zonă amenajată pentru mountainbike.

+1 -1

Comentarii

Ciprian

2019-10-30 10:12:54


Bai ia mai taie din cifre... Cel care ai scris articolul esti absurd rau de tot!

Radu

2019-10-29 18:10:14


Minciuni gogonate, interesul pentru acest drum "forestier" e de fapt pentru facilitarea exploatărilor forestiere in nici un caz pentru turism, mai mult textul nu reflecta deloc realitatea. Daca tot ne dorim peste tot drumururi late prin pădure hai sa și asfaltăm sa putem ajunge direct pe vârful Postăvaru.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie