Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 13:24

„Duckadam” de Zărneşti, salvatorul din munţi

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 07 ianuarie 2016

Marian Bârligă, portarul lui ASF Zărneşti, este unul dintre cei mai apreciaţi jandarmi montani din judeţ

„Duckadam” de Zărneşti, salvatorul din munţi

În februrarie 2014, se afla într-o misiune de căutare şi salvare a unui om căzut în prăpastie, în Masivul Piatra Craiului. Turistul, care se aventurase pe un traseu nemarcat şi deosebit de periculos, a alunecat 200 de metri pe o porţiune de abrupt şi a căzut în gol 20 de metri, suferind multiple traumatisme. După o acţiune grea de recuperare a accidentatului, pe timpul transportului eroul nostru a călcat pe un cep de brad ascuns în zăpadă, care i-a străpuns gamba dreaptă, muşchiul ieşindu-i efectiv în exterior. În ciuda rănii, plutonierul major a reuşit să coboare la baza muntelui în circa două ore, sprijinindu-se în beţele de schi. „Cred că o putere divină mi-a dat puterea să cobor de pe munte şi să las victima pe targă. Procedurile spun că ar fi trebuit ca eu să fiu transportat mai întâi, după care să se revină după acea persoană. Se pregătea pentru o competiţie şi la o lună de la accident m-a vizitat şi mi-a dat tricoul de antrenament, a fost un gest frumos. Îmbrăţişez una din cele mai frumoase meserii şi mă bucur pentru acest lucru”, povesteşte plutonierul major Ionuţ-Marian Bârligă (foto), care pentru acest episod, dar şi pentru alte fapte a primit titlul de „Erou al comunităţii”. Eroul este cel mai bătrân portar din Liga a 4-a braşoveană, jucând pentru ASF Zărneşti. La două săptămâni după episodul respectiv apăra în barajul pentru promovarea în Liga a 3-a. „Nu pot să stau deoparte, joc fotbal de când mă ştiu. În vară am avut un amical cu Steaua, am zis că e meciul meu de retragere. Oamenii de aici de la echipă m-au rugat să mai joc un an şi să pregătesc portarii care vin din urmă”.

Joacă la Zărneşti de când se ştie
A fost junior la defuncta Carpaţi Braşov, a trecut pe la Tractorul şi pe la FC Braşov, iar apoi s-a retras acasă, la Zărneşti. Este cunoscut drept specialist la penalty-uri, în campionatul trecut apărând toate cele şase astfel de lovituri de care a avut parte. La un meci cu rivalii de la Râşnov, în Cupă, a apărat un penalty în timpul meciului şi alte 3 la lovituri de departajare. „Favoritul meu dintre portarii români este tătuţu’ Duckadam, deci, cumva se leagă lucrurile. Mă antrenez tot timpul, fac cu băieţii pe câte o bere, un suc. Am de primit de la ei de fac nuntă şi botez încă o dată”.

Pariază pe Enceanu
Meciul cu Steaua, din vară, a însemnat reîntâlnirea cu Rareş Enceanu, prietenul din altă generaţie. Când acesta se năştea, Marian juca deja la seniori. „Tatăl său îmi este antrenor, a fost de asemenea un jucător bun. Rareş e serios şi are calitate, ca fotbalist, pariez că va face carieră”. Prin Enceanu l-a cunoscut pe Niţă, actualul portar al Stelei fiind unul dintre favoriţi, alături de Dănălache de la Tărlungeni sau Cristi Brăneţ, cu toţi fiind prieten şi furnizori de mănuşi. De afară îl place „pe Casillas, clar, iar ca echipe favorite, am două: FC Braşov şi Barcelona. De curând trebuia să merg la un turneu de amatori, cu jandarmii, în Catalunya. Visez să ajung pe Camp Nou şi sper să apuc să o fac vreodată”. Firesc, face parte din selecţionata jandarmilor braşoveni, cu care participă la diverste turnee prin ţară şi străinătate, alături de foştii „stegari” Cocan şi Iuliu Andraşi.

Coleg cu Buta, Bucur şi Nicolau la juniori
În echipă cu el, la juniorii Zărneştiului au fost fostul dinamovist Cornel Buta, fostul petrolist Dragoş Bucur sau actualul „secund” al lui FC Braşov, Lucian Nicolau. „Nivelul fotbalului era mult mai tare acum 20 de ani, începând de la judeţ, ca să nu mai vorbim de primele ligi. Dacă eu, la vârsta mea, sunt indispensabil, ar trebui să spună multe acest lucru. Aşa, susţinute de uzine cum erau, echipele braşovene erau nenumărate, aveai unde să joci la orice eşalon”.

„Dacă vrea cineva să mă omoare, să mă închidă într-un birou”
Ionuţ-Marian Bârligă lucrează la Jandarmeria Română din 1999, în ultimii opt ani executând misiuni specifice Jandarmeriei Montane. A participat la aproape toate misiunile de căutare, salvare şi evacuare desfăşurate în orice zonă unde situaţia a impus intervenţia pentru salvarea de vieţi. „Îmi place ce fac, nu pot să stau într-un loc. Dacă vrea cineva să mă omoare, să mă închidă într-un birou. Orice, dar să fiu în natură”, spune jandarmul care se remarcă deseori şi la concursurile de ski. Nu îi e teamă o secundă atunci când se află în misiune şi merge pe principiul că dacă îţi e dat să păţeşti ceva, o poţi păţi şi în casă. Are parte de întâmplări pe muchie de cuţit, dar după o vreme, de toate vorbeşte cu haz. „Între ultimele acţiuni, am salvat o doamnă doctor, Carmen Stoica. Coboram de pe munte legaţi de targă, moment în care a plecat un bolovan de deasupra noastră. Ne-am ascuns patru persoane după un fag cu diametrul de 25 de centimetri, nu ştiu unde am încăput toţi”. Cu altă ocazie, s-a zgâriat atât de rău că şi-a rupt pantalonii şi o bucată de piele de pe partea dorsală. „N-am simţit decât jos, iar pantalonii rupţi îi păstrez şi acum. Altădată am găsit trei ingineri pe creastă, în treninguri, îngheţaţi. I-am dat jos în corzi. Erau un pic băuţi şi le-am făcut intenţionat nişte figuri cât să îi speriem. Au jurat că nu mai urcă pe munte”.

Meci după 18 ore de intervenţie
L-am găsit în poartă la un meci al selecţionatei de amatori a judeţului Braşov, în Cupa Regiunilor, împotriva Harghitei, în care a apărat cu mănuşile primite de la Niţă. „Vin după 18 ore de intevenţie în Piatra Craiului, sunt rupt de oboseală”, povesteşte „Duckadam de Zărneşti” episodul petrecut într-un weekend răcoros de toamnă, în urma căruia un bărbat de 42 de ani din Brăila a murit după ce a căzut de pe stânci, iar trupul său a fost lăsat peste noapte în munţi întrucât nu a putut fi recuperat, în timp ce un coleg al bărbatului a fost coborât în siguranţă de echipele de salvare. „Am pornit după băiatul acela care a rămas în munţi pentru că trebuia neapărat să ajungem la el. Era un vânt tăios, foarte frig şi nu ar fi supravieţuit peste noapte. Am riscat foarte mult şi am fost supuşi unor acţiuni extreme, fiind o zonă foarte, foarte periculoasă. Am reuşit să ajungem la el şi să-l coborâm în siguranţă, pe la 2.00 noaptea”.
 

+3 -0

Comentarii

Codrin

2016-01-07 10:39:51


Raman recunoscator tie si intregii echipe din ziua de 08.02.2014 . Sper sa te vad si in postura de ,,Duckadam,,...

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie