Curs BNR

1 EUR = 4.9754 RON

1 USD = 4.6739 RON

1 GBP = 5.8294 RON

1 XAU = 359.4100 RON

1 AED = 1.2727 RON

1 AUD = 3.0029 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.8841 RON

1 CAD = 3.3857 RON

1 CHF = 5.1301 RON

1 CNY = 0.6459 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0958 RON

1 HUF = 1.2669 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0239 RON

1 KRW = 0.3381 RON

1 MDL = 0.2628 RON

1 MXN = 0.2760 RON

1 NOK = 0.4260 RON

1 NZD = 2.7610 RON

1 PLN = 1.1462 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1437 RON

1 UAH = 0.1182 RON

1 XDR = 6.1501 RON

1 ZAR = 0.2467 RON

Editia 8165 - 18 apr 20:54

Dubla comasare: azi se decide. 9 iunie –europarlamentare şi locale, 24 noiembrie - parlamentare şi prezidenţiale, 8 decembrie - prezidenţiale, tur 2

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 07 februarie 2024

Dubla comasare: azi se decide. 9 iunie –europarlamentare şi locale, 24 noiembrie - parlamentare şi prezidenţiale, 8 decembrie - prezidenţiale, tur 2

Liderii PSD şi PNL, reuniţi în şedinţă de coaliţie, vor lua azi, 7 februarie, decizia finală privind eventuala comasare a alegerilor locale şi europarlamentare, au declarat pentru G4Media surse liberale. O şedinţă era aşteptată pentru week-endul trecut, dar ea a fost amânată din cauza deplasării la Strasbourg a mai multor lideri din ambele partide. Preşedinţii PSD şi PNL au agreat deja comasarea alegerilor, dar o decizie finală va fi luată în urma şedinţei de coaliţie.
Nu e clar în acest moment dacă eventuala comasare a alegerilor va fi discutată la pachet cu alte decizii politice, aşa cum a cerut public Marcel Ciolacu. Partidele de opoziţie au criticat intenţia PSD şi PNL de a comasa cele două rânduri de alegeri în data de 9 iunie.

Deja scris
Potrivit surselor politice citate de Antena 1, în momentul de faţă, coaliţia de guvernare ar avea deja redactată o hotărâre de guvern care urmează să fie aprobată şi publicată în perioada următoare în ceea ce priveşte prima comasare a alegerilor.
Astfel, prima dată ar urma să fim chemaţi la urne în data de 9 iunie, când vom pune ştampila pe două buletine de vot - pentru europarlamentare şi pentru alegerile locale. Asta nu înseamnă că aleşii locali îşi vor prelua imediat noile mandate. Dimpotrivă, primarii sau preşedinţii de Consilii Judeţene ar urma să rămână în aşteptare trei luni până să ocupe fotoliile.
În ceea ce priveşte a doua comasare, aceasta ar urma să fie făcută la începutul lunii decembrie, iar românii să fie chemaţi la vot - în acelaşi timp - pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale şi pentru alegerile parlamentare.  

Opoziţia: Nu se renunţă la alegeri ca să salvăm hârtie
Invitat în platoul Euronews, Cătălin Drulă, preşedintele partidului USR, parte a Alianţei Dreapta Unită, a declarat că o comasare ar fi o sfidare a democraţiei: „Eu sper să renunţe, să le dea Domnul gândul cel bun, că planurile astea sunt din altă zonă, par dinspre Belarus… nu au legătură cu Europa. (…) Lor le e teama că la euorpalamentare electoratul le va da o notă de plată că ne-ati crescut taxele”.
Întrebat dacă Guvernul României ar cheltui mai puţini bani dacă ar organiza mai puţine scrutine electorale în 2024, Cătălin Drulă a răspuns că acest lucru ar fi eronat şi că alegerile sunt „sărbătoarea democraţiei”. „Alegerile se fac la timpul lor. Nu aş renunţa la alegeri ca să salvăm hârtie, niciunde în lume. Dincolo de lupta politică, există valori de transmis. Alegerile sunt sărbătoarea democraţiei”, a explicat acesta.
 
Poporul: în două tabere
Aproape jumătate dintre români (49,4%) sunt de părere că alegerile din 2024 ar trebui organizate separat, în timp ce 46,6% se pronunţă în favoarea comasării unora dintre scrutine. Aceasta este concluzia unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.
Comasarea primului tur al prezidenţialelor cu parlamentarele are cei mai mulţi susţinători, 82,9 %.
Procentul celor care consideră că primul tur al alegerilor prezidenţiale ar trebui să se desfăşoare simultan cu alegerile locale este de 78 %.
Întrebaţi care sunt, pentru ei, cele mai importante alegeri care se vor organiza în 2024, 42.3% dintre respondenţi indică alegerile prezidenţiale, 20.4% alegerile locale, 18.1% alegerile parlamentare, iar 4.7% alegerile pentru Parlamentul European. 11.9% spun că toate sunt la fel de importante, 1.8% că niciuna nu este importantă, iar 0.8% nu ştiu sau nu răspund.

Cui şi de ce îi pasă
Potrivit sondajului, votanţii PSD şi ai PNL, persoanele cu vârsta sub 45 de ani, cei cu un nivel de educaţie mai redus, gulerele albastre sau gri, locuitorii din urbanul mare acordă cea mai mare importanţă alegerilor prezidenţiale.
Persoanele cu vârsta între 45 şi 60 de ani, cei inactivi potenţial activi, locuitorii din urbanul mic declară într-o proporţie mai mare decât celelalte categorii de populaţie că alegerile locale sunt cele mai importante pentru ei.
Votanţii Alianţei Dreapta Unită, cei cu educaţie superioară, gulerele albe, locuitorii din Bucureşti, cei cu un venit mai ridicat tind să acorde o importanţă mai ridicată alegerilor parlamentare decât celelalte categorii de populaţie.

Comasarea, împinsă şi dinspre Parlamentul European
Subiectul fierbinte al comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale este de interes şi la nivel european, în condiţiile în care mai multe state lipesc de scrutinul pentru Parlamentul European (PE) diferite alte tipuri de alegeri.
„Practica comasării alegerilor e o practică uzuală în statele membre ale UE. Pe 9 iunie, când vor avea loc alegeri europarlamentare, vor avea loc alegeri locale într-o serie de state membre ale UE. Vor avea loc alegeri locale într-o parte din landurile Germaniei, într-o parte din regiunile Italiei, vor avea loc alegeri locale în Irlanda, în Malta şi în Ungaria. Şi alegeri regionale şi federale în Belgia. Deci, comasarea alegerilor nu este un lucru văzut negativ la nivel european“, a explicat Siegfried Mureşan, eurodeputat PNL şi vicepreşedinte al PPE, într-o discuţie cu jurnaliştii români.
Reprezentantul liberalilor a subliniat că dinspre Parlamentul European există o încurajare privind măsurile care să crească prezenţa la vot. „Parlamentul European depune eforturi semnificative pentru creşterea ratei de participare la europarlamentare, iar comasarea este un lucru bun în acest sens. O decizie de schimbare a legislaţiei electorale cu puţin timp înainte de alegeri ar fi fost evident văzută cu ochi critici de instituţiile abilitate, dar nu e cazul. Singurul lucru care se întâmplă e că se restabileşte data alegerilor“, a completat Siegfried Mureşan.

N-ar exista niciun impediment legal
„Din punct de vedere legal, nu există niciun impediment ca aceste alegeri să nu poată fi comasate. Ca să fie foarte clar. Oricum, trebuie să umblăm la Codul Administrativ. Mai mult, în România au mai fost concomitent alegeri şi referendum. Decizia e eminamente politică“, a precizat Daniel Buda, explicând că în 2009 a fost referendum odată cu europarlamentarele, pentru reducerea numărului de parlamentari la 300, iar în 2019 – referendumul pe Justiţie. Eurodeputatul PNL a subliniat că şi decizia trebuie luată în viitoarele două săptămâni, pentru că în caz contrar apar probleme privind încadrarea cu termenele legale. De exemplu, potrivit calculelor „Adevărul“, hotărârea de guvern finală pentru organizarea de alegeri pe 9 iunie, odată cu europarlamentarele, trebuie dată cel târziu până pe 25 martie, dar până atunci trebuie făcute modificările definitive la Codul Administrativ.

De ce?
Şi eurodeputatul PSD Victor Negrescu a venit cu argumente favorabile pentru comasarea unui rând de alegeri, cum e cazul europarlamentarelor cu localele. „De regulă, alegerile locale cresc participarea la vot. Automat va creşte şi participarea la vot pentru Parlamentul European. Ce e important pentru noi e să avem o campanie specifică pentru PE, să explicăm care e miza alegerilor europene şi care e impactul asupra cetăţenilor“, a afirmat Victor Negrescu, întrebat de ziarul „Adevărul“.
„Eu cred că o astfel de decizie trebuie luată în cheie pozitivă: de ce o luăm? Dacă vrem să le comasăm, trebuie să le explicăm românilor de ce o facem. Şi singura explicaţie logică e să spunem că prin comasare eficientizăm cheltuieli şi creştem participarea la vot, practic crescând reprezentativitatea celor aleşi. Legitimitatea democratică. Şi cred că extremiştii din România nu sunt, în opinia mea, reprezentanţii cei mai buni pe care poate să-i aibă ţara noastră. Dacă vom avea participare mai mare la vot, cred că vom afla că, de fapt, aceştia, în ciuda sondajelor de opinie, nu sunt reprezentativi pentru români“.  

CALENDAR PROVIZORIU
- 9 iunie – alegeri europarlamentare + alegeri locale;
- 24 noiembrie - alegeri parlamentare + alegeri prezidenţiale, primul tur;
- 8 decembrie - alegeri prezidenţiale, turul al doilea.

REPARTIZAREA PE „GULERE”
- În opinia a 49.4% dintre români, alegerile din 2024 ar trebui organizate fiecare separat, să nu se amestece între ele.
- 78% dintre cei care sunt în favoarea comasării alegerilor ar fi de acord ca primul tur al alegerilor prezidenţiale să se desfăşoare în acelaşi timp cu alegerile locale. Cei inactivi pasivi, gulerele albastre şi cei care nu au cont pe reţele sociale tind să fie de acord într-o măsură mai mare decât restul populaţiei ca primul tur al alegerilor prezidenţiale să se desfăşoare în acelaşi timp cu alegerile locale.
- 82.9% dintre cei care sunt în favoarea comasării alegerilor ar fi de acord ca primul tur al alegerilor prezidenţiale să se desfăşoare în acelaşi timp cu alegerile parlamentare. Ar fi de acord ca primul tur al alegerilor prezidenţiale să se desfăşoare în acelaşi timp cu alegerile parlamentare mai ales persoanele cu vârsta între 30 şi 45 de ani, cei cu un nivel de educaţie mai ridicat, gulerele albe, angajaţii la stat.
(Sursa: Sondaj INSCOP Research realizat la comanda Agenţiei de presă News.ro, în perioada 16 - 24 ianuarie)

+1 -5

Comentarii

'Willy'

2024-02-07 23:20:44


'Domnu\' @Ariciu. In primul rand merci. In al doilea rand EU NU MAI MERG LA VOT! Nu mai sunt fraierul nimanui!'

'Ariciul'

2024-02-07 10:10:02


'Pt Willy: ai scris multe comentarii pertinente aici pe care le-am apreciat: dar acum ai dat-o in bara deoarece vei face involuntar jocul pungasilor care conduc acum. Niciodata nu vor fi in politica oameni corecti si cinstiti (asa cum ai vrea tu si multi altii) caci aceia nu sunt acceptati acolo. Si vorba unui amic: acum nu stiu inca cu cine sa votez dar stiu exact cu cine sa NU votez. Deci, Willy, mai gandeste-te ca nu doare! \nPS. Sper sa-mi fie publicat comentariul de BZB.'

'Willy'

2024-02-07 07:23:36


'Eu nu mai votez! De cand m-am pacalit (din nou), de data asta cu usereul, gata! Eu nu mai votez!'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie