Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7402 - 26 feb 08:54

Dosarul lui Tobă, deputat de Braşov: A legat oameni pe tanc

Autor: Ovidiu VRÂNCEANU

Publicat la 22 februarie 2021

Victimă: „Dacă se trage, să ne împuşte pe noi”

Dosarul lui Tobă, deputat de Braşov: A legat oameni pe tanc

Francisc Tobă, actual deputat renegat de AUR, era căpitan în Armată la Revoluţie. El ar fi adunat miliţieni răniţi din Spitalul Judeţean Sibiu, pe care i-ar fi bătut, apoi i-ar fi dus la unitatea militară din Sibiu, unde au fost supuşi tratamentelor inumane, spun procurorii.
Tobă a fost cercetat, alături de colonelul Aurel Dragomir, atunci comandat al UM 01512 Sibiu, unul dintre principalii coordonatori ai represiunii din Sibiu asupra revoluţionarilor, un apropiat al lui Nicu Ceauşescu, pentru tentativă la omor deosebit de grav şi complicitate la infracţiunea de tratamente neomenoase. El a scăpat de dosar, primind neînceperea urmăririi penale, pentru că s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale, în 2010.

„Domnul Francisc Tobă s-a prezentat ca noua putere care va conduce spitalul în mod absolut, şi-a scos centura cu pistolul de la brâu pe care le-a pus pe masă şi şi-a etalat centura neagră de karate”
Newsweek România prezintă în exclusivitate câteva mărturii din dosarul pentru care a primit neînceperea urmăririi penale Francisc Tobă, actual lt. col (r) şi doctor inginer, după cum s-a prezentat în campania electorală pentru parlamentare.
Medicul care era şeful Secţiei de Chirurgie a Spitalului Judeţean Sibiu povesteşte: „Armonia spitalului s-a curmat brusc când spitalul a fost ocupat pe neaşteptate de domnul Francisc Tobă, un necunoscut căpitan din Mârşa care a venit cu câţiva soldaţi şi un tanc chemat de un doctor, probabil instruit să răspândească zvonul că se trage asupra spitalului, care a fost doar un pretext pentru a se instala în spital împreună cu ortacii săi la parterul secţiei de chirurgie unde a stat netulburat până în luna aprilie.
Domnul căpitan-inginer Francisc Tobă s-a autoproclamat Comandant Militar prin Dispoziţia Circulara Nr 1 din ziua 25.12.1989 prin care se instituie starea de necesitae în Spitalul Judeţean (…) Domnul Francisc Tobă s-a prezentat ca noua putere care va conduce spitalul în mod absolut, şi-a scos centura cu pistolul de la brâu pe care le-a pus pe masă şi şi-a etalat centura neagră de karate pentru a demonstra politica lui de forţă. Nu am înţeles atitudinea sa şi dorinţa absolută de putere, intimidare şi umilire, odată ce spitalul era o instituţie paşnică, care şi-a îndeplinit datoria cu prisosinţă faţă de Revoluţie (…) Am fost unul dintre puţinii care am îndrăznit să-i stau în cale şi să protestez (…) Dânsul a stabilit o „comisie” care vizita pacienţii zilnic (de fapt era singurul care decidea) şi hotăra care dintre aşa numiţii „terorişti” trebuia să fie externaţi, arestaţi şi deţinuţi la „bazin”. (…) În calitate de medic care a depus jurământul lui Hipocrat, nu tratam „terorişti”, ci oameni. Urma ca justiţia să-şi facă ulterior datoria. Pentru a se accelera evacuarea suspecţilor la bazin, s-au petrecut unele gesturi medicale condamnabile, care nu au fost pedepsite (îmi amintesc scoaterea prematură a tubului de dren din torace de către un anestezist)”.

„Ne-a dus într-o cameră să ne îmbrăcăm cu haine de la morţi. Ne-a legat mâinile cu pansament la spate şi ne-a urcat pe tanc. Ne-a zis că, dacă se va trage, să ne împuşte pe noi”
Un ofiţer criminalist, de asemenea victima lui Francisc Tobă, alături de alte trei cadre ale Ministerului de Interne, care a ajuns la Spitalul Judeţean din Sibiu împuşcat, a povestit că, a doua zi după ce a primit tratament, „a venit cpt. Tobă care ne-a cerut adresele ca să anunţe soţiile noastre  şi că el ne apără. Eu nu i-am dat nici telefonul, nici adresa de acasă.
Duminică dimineaţă, cpt. Tobă ne-a zis să ne pregătim să ne transfere la UM 01512, că doctorii s-au certat între ei din cauza noastră, că (…) noi facem semne în afară ca să se tragă în spital.
Cpt. Tobă singur ne-a dus pe mine, P., T. şi M. într-o cameră unde erau haine de la morţi şi ne-a zis să ne alegem haine de acolo ca să ne îmbrăcăm cu ele. (…) am fost scoşi în curte şi cpt. Tobă ne-a legat cu pansament mâinile la spate şi pe toţi patru ne-a urcat pe tanc, în jurul turelei.
Cpt Tobă s-a băgat în turela tancului, ieşit pe jumătate în afară şi cu mâinile pe mitraliera de la tanc şi ne-a zis că, dacă se va trage, să ne împuşte pe noi (…) Din sala de sport am fost transferaţi la bazinul de înot al UM 01512 unde mai erau peste 500 de prizonieri”.

Tobă se consideră imaculat
Francisc Tobă a susţinut, la Realitatea TV, că este un „dosar fabricat, lipsit de temei faptic” şi că „pe 23 decembrie, am primit ordin să apăr Spitalul Judeţean în care se trăgea de nu se puteau face operaţii. M-am dus acolo la ordinul Frontului de atunci. De când am preluat spitalul, nu s-a mai întâmplat nimic”.

Ce s-a întâmplat la Sibiu, la UM 01512
În 22 decembrie 1989, după ce Vasile Milea s-a sinucis, manifestanţii au intrat în sediul Inspectoratului Judeţean al Ministerului de Interne din Sibiu, iar o parte din miliţienii şi securiştii din clădire au sărit gardul spre Unitatea Militară 01512. „Concomitent cu deplasarea spre UM 01512 Sibiu, cadrele MI au executat focuri de avertisment. În acest context, militarii ce asigurau paza UM 01512 Sibiu au deschis focul împotriva cadrelor MI care au pătruns în unitate prin escaladarea gardului. S-a deschis focul inclusiv asupra sediului Inspectoratului Judeţean MI. Urmare acestui eveniment, din rândul cadrelor de miliţie şi securitate care au încercat să se refugieze în incinta UM 01512 Sibiu, a rezultat un număr mare de victime, 19 cadre MI au decedat, 4 fiind rănite”, amintesc procurorii, în rechizitoriul în Dosarul Revoluţiei.
După acest episod, peste 500 de persoane, lucrători de Miliţie şi Securitate şi angajaţi civili, au fost reţinuţi abuziv în sala de sport a UM 01512 Sibiu şi ulterior în bazinul de înot, desecat.
„Declaraţiile persoanelor ce au suferit lipsirea de libertate arată că acestea, pe perioada reţinerii, au fost supuse unor acte extreme de violenţă fizică şi psihică (s-a recurs inclusiv la simularea într-un mod foarte realist, în repetate rânduri, a executării persoanelor reţinute). Totodată, au fost supuse la înfometare şi la diverse umilinţe din partea militarilor aflaţi în pază. S-a mai probat existenţa, pe raza municipiului Sibiu, a unei adevărate „vânători de oameni”, ajungându-se inclusiv la situaţii în care cadrele MI rănite şi aflate sub îngrijire medicală la Spitalul Municipal Sibiu, au fost luate cu forţa din această unitate medicală (în pofida protestelor exprese şi vehemente ale medicilor) şi introduse în bazinul de înot al UM 01512 Sibiu, fără asigurarea asistenţei medicale necesare, situaţie în care o persoană a decedat”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
La Sibiu, între 22 şi 27 decembrie, au murit 86 de oameni şi au fost răniţi 241 de oameni, conform datelor din rechizitoriul în Dosarul Revoluţiei.
Newsweek România va publica în ediţia print din 26 februarie mai multe mărturii şi informaţii despre faptele lui Francisc Tobă şi despre Dosarul Revoluţiei de la Sibiu.

+8 -0

Comentarii

'Willy'

2021-02-22 10:27:50


'Cam asta e aportul veneticilor in orasul asta. Sarme, sudisti. Asta e ce pot oferi: mizeria fizica si umana de la ei, de pe meleagurile lor, adusa aici in Brasov. Iata, asta e unul din motivele pentru care mi-am inmatriculat masina in alt judet. Ca sa nu imi mai crape obrazul de rusine cand umblu prin tara.'

'alexandru'

2021-02-22 06:49:03


'E o rusine ca un astfel de individ sa aiba functie atat de inalta in stat.Intr-o tara normala personajul era la puscarie pentru f.multi ani,fara a beneficia de salariu sau pensie,ambele nesimtite.AFARA!!!!!!!'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional