Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 11:39

Documentat la Braşov: Primul film despre Mihai Viteazul, din ultimii 45 de ani

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 08 iulie 2022

Bazat pe cercetările preotului braşovean Vasile Oltean, istoricul care a studiat mii de documente referitoare la fostul domnitor

Documentat la Braşov: Primul film despre 
Mihai Viteazul, din ultimii 45 de ani

Un nou film istoric despre viaţa lui Mihai Viteazul a fost lansat ieri, la Bucureşti. Scenariul se bazează pe informaţii binecunoscute, prezentate în cărţile de istorie, dar şi pe izvoare scoase la suprafaţă în premieră, după sute de ani, chiar de un istoric din Braşov.
Preotul Vasile Oltean (foto jos) este cel care a studiat de-a lungul timpului mii de documente ascunse în podul Bisericii „Sfântul Nicolae”, din Şcheii Braşovului. Multe dintre acestea fac referire la domnitorul Mihai Viteazul.
„Am publicat o cronică a lui Mihai Viteazul, care are peste 1.000 de pagini. Este bilingvă, în română şi germană. S-a vândut ca pâinea caldă. Preoţii din Germania au cumpărat-o foarte mult. M-am trezit cu un puhoi de preoti din Germania. S-a vândut de-a trăznit, deşi era 100 de lei exemplarul. Am 23 de titluri de carte tipărite. Toţi banii i-am băgat în cărţi”, a declarat preotul Vasile Oltean.
Acesta a mai dezvăluit că-şi doreşte să publice în continuare, însă nu beneficiază de resursele financiare necesare. „Mi-a spus soţia că dacă mai bag banii în cărţi, divorţează de mine”, a glumit slujitorul Bisericii „Sfântul Nicolae”, fostul director de la Prima Şcoală Românească.
Cunscut drept „preotul cu sclipire de geniu”, Vasile Oltean a rămas surprins când a descoperit modul în care era perceput Mihai Viteazul de oamenii din jurul său şi de meticulozitatea cronicarilor. „Atitudinea faţă de Mihai Viteazul (n.r. – l-a surprins cel mai mult). E scrisă de nemţi. Nemţii scriu cu pozitivitate faţă de Mihai Viteazul, sunt corecţi şi cinstiţi. Nu-l critică, nu-l acuză, spun toate întâmplările. E o cronică cotidiană. Sunt relatate multe întâmplări, de exemplu ce s-a întâmplat la Praga, la Viena, în ţară, chiar şi la Roma. Eu cred că cei doi cronicari nemţi erau din echipajul de luptă al lui Mihai Viteazul, erau foarte intimi. Cred că erau mercenari”, a mai împărtăşit părintele Oltean.
„Mihai Viteazul – Prinţul Intrat în Legenda Europei” a avut premiera joi, 7 iulie, în Bucureşti, la Cinema Europa, din Calea Moşilor. În film, spiritul lui Mihai Viteazul se întoarce în timp, pentru a-şi observa propria viaţă, începând cu naşterea şi botezul.
După premieră se va desfăşura un turneu prin ţară, cu proiecţii de gală. Deocamdată sunt programate spectacole la Craiova, Târgu Jiu, Sibiu, Cluj-Napoca şi Piatra-Neamţ, iar biletele se vând pe Eventbook, foarte ieftin: 10 - 18 lei.  
„Mihai Viteazul – Prinţul Intrat în Legenda Europei” este al treilea despre Mihai Viteazul şi primul realizat după 1989. Primul a fost cel realizat de către Sergiu Nicolaescu, în 1971, „Mihai Viteazul”, urmat de „Buzduganul cu Trei Peceţi”, în regia lui Constantin Văeni, din 1977.


Noua poveste, „întruchipată” cu Denis Ştefan, Mihaela Mihai, Maia Morgenstern
Filmul prezintă, ca o amintire a Domnitorului (Denis Ştefan) care călătoreşte în timp alături de soţia sa, Doamna Stanca (Mihaela Mihai, care semnează şi regia), viaţa lui Mihai Viteazul, cel mai strălucitor Domnitor al româanilor. Viaţa lui Mihai este retrăită de spiritul său şi al doamnei Stanca, reîntorşi în locul naşterii Voievodului, Drăgoeşti. Un film despre evoluţia tânărului care, în numai şapte ani reuşeşte să facă o politică aşa cum Europa nu mai văzuse niciodată. Şi schimbă, deşi pentru puţină vreme, o epocă afundată într-o brutalitate incredibilă. Un tânăr care s-a aventurat cu îndrăzneală şi sinceritate în strategii uimitoare, mai mult decât ajunsese să o facă vreodată un român al acelor timpuri, într-o lume neliniştită de frământări politice. Este povestea Voievodului care la acea vreme a cutremurat gândurile şi acţiunile Europei, cucerind încrederea conducătorilor ţărilor europene ale epocii sale, înainte să împlinească vârsta de 40 de ani. Un vizionar care a dus la crearea României de astăzi şi al cărui destin a rămas pentru totdeauna în istorie. Mihai se ridică peste regulile marilor puteri pentru a uni românii. O alegere grea. Aflată între dorinţa şi rugăciunile mamei, Tudora (Maia Morgenstern), care se călugăreşte pentru a se ruga pentru victoriile sale, lupta de încurajare a prietenului, confidentului şi tovarăşului său, Căpitanul Maldăr (Aurelian Man) şi zbuciumul sălbatic al imaginii dedicatei lui soţii Stanca, rămasă singură, care îl urmăreşte inconştient, până la final. Un fiu care a dus povara unui destin născut din iubire, dar tragic. Şi frumos în acelaşi timp.

Un simbol al Braşovului
Filmul se bazează şi pe documente şi declaraţii, în premieră, ale prof. pr. dr. Vasile Oltean, teologul care a descoperit un manuscris rar despre Mihai Viteazul şi obiecte aparţinând Domnitorului.
Timp de decenii, Vasile Oltean a fost gazdă a Muzeului „Prima Şcoală Românească” din Braşov. De doi ani de zile, el s-a pensionat, o decizie pe care ne-a dezvăluit-o cu o anumită doză de tristeţe. Muzeul are altă administraţie, dar preotul Vasile Oltean, considerat un simbol al oraşului, poate fi găsit la Biserica „Sfântul Nicolae” aflată chiar lângă muzeu. După 500 de ani, Vasile Oltean a fost cel care a avut curajul să dărâme uşa zidită a podului din turla bisericii şi scotea la lumină tiparniţa, cărţile şi manuscrisele expuse acum la muzeu. În Podul Bisericii, Vasile Oltean a descoperit 6.000 de cărţi vechi şi 30.000 de documente, multe unicat. Printre ele, o carte donată bisericii de domnitorul Alexandru Lăpuşneanu, în 1561. Aceasta cuprinde cele patru evanghelii, cu foiţă de aur, scrisă pe piele de ied nenăscut. Potrivit preotului Oltean, la muzeul din Braşov se află şi prima biblie rusească din lume şi toate bibliile vechi româneşti, pe care nici Academia Română nu le deţine. Preot, profesor universitar, istoric, muzeograf şi publicist, Vasile Oltean studiază în continuare documente istorice redactate în limba latină, slavonă, greacă şi rusă.

 

+9 -1

Comentarii

'Ariana'

2022-07-08 05:36:10


'Domnul profesor nu poate fi uitat.Mi-a predat istoria intr-un fel care mi-a schimbat viața. O somitate cum rar a avut Romania.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie