Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 13:52

DNA Brașov: cum faci un „bacșiș” de 1,7 milioane de lei

Autor: George ALDEA

Publicat la 07 decembrie 2020

Brașov: „Plicul” l-a luat Kadas, pe semnătura directorului de la Infecțioase: 25.000 de euro, din care și-a plătit „cârtița” din IGPR. Harghita: Mita a luat-o directorul de spital, unși au fost și subordonații: 10.000 de euro încasați și 89.000 de euro promiși!

DNA Brașov: cum faci un „bacșiș” de 1,7 milioane de lei
12 persoane au fost reținute în Brașov, în dosarul mitei din spitale. Printre reținuți sunt fostul director al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov - Ramona Ionescu, directorul Spitalului Municipal Odorheiul Secuiesc (Harghita) - Lukacs Antal, șeful Biroului de Operațiuni Speciale Brașov - Mirică Emanoil, şi fostul șef al comisiei de sănătate din CJ Brașov - Andrei Kadas.

„Psihiatria” - curată
Cei 12, ridicaţi de la domicilii în urma celor 22 de percheziţii făcute joi dimineaţa, şi-au primit mandatele în două zile, şi joi, şi vineri, pe măsură ce s-au finalizat audierile. Deși joi se vehicula că perchezițiile au vizat și Spitalul de Neurologie și Psihiatrie Brașov, pe lista acuzaților și acuzațiilor nu apare nicio mențiune despre această unitate medicală.

Cum acționau
DNA Braşov a făcut publice vineri noi detalii despre caz, pe lângă lista inculpaţilor, fiind comunicată şi schema folosită pentru a direcționa banii publici în profitul unor firma private și în buzunarul unor funcționari. „Cauza are ca obiect presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea unor spitale din județele Brașov și Harghita, a unor contracte prin care unitățile respective ar fi achiziționat echipamente și produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu îndeplineau condițiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare. Pentru atribuirea contractelor preferențiale plătite din bani publici, spitalele în cauză ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câștigătoare o anumită firmă. În schimb, persoane din conducerea spitalelor și/sau persoane cu ascendent și influență asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective”, arată DNA.

Brașov: La stat e de 3 ori mai scump...
În ordonanțele se arată că, la Brașov, „orchestratorul” ar fi Kadas Iluna Marius Andrei, verigă între firmele implicate și funcționarii de la spitale, în calitatea lui de (fost) consilier județean și (fost) președinte al comisiei pentru sănătate din Consiliului Județean Brașov.
„În perioada octombrie 2019 – septembrie 2020, suspectul Kadas Iluna Marius Andrei, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la un om de afaceri care controla SC Chantel Sante SRL, în mod direct suma de 5.000 euro și indirect, prin intermediul suspectului Popa Marius Cristian, suma de 20.000 de euro (din care acesta din urmă și-ar fi oprit o parte) pentru a-și exercita influența pe care a pretins că o are asupra funcționarilor publici cu putere de decizie din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov. Influența s-ar fi dovedit una reală deoarece, la data de 18 februarie 2020, unitatea spitalicească a încheiat cu societatea omului de afaceri, ce avea ca obiect principal de activitate comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice, un contract privind achiziția unui robot pentru dezinfecția cu ultraviolete a mediului, în valoare de 949.620 lei cu TVA (în condițiile în care valoarea de piață a produsului era cuprinsă între 285.000 lei și 380.000 lei). Ulterior, la data de 10 aprilie 2020, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov ar fi efectuat către SC Chantel Sante SRL, plata în întregime a contravalorii robotului menționat mai sus”, scriu procurorii DNA în ordonanțele care justifică ordinele de reținere.

Șefa de la „Infecțioase” și doi subordonați, vinovații „săraci” care n-au pus mâna pe bani
Din probele administrate până acum de DNA a rezultat că atribuirea către societatea respectivă a contractului de achiziție s-a realizat în mod fraudulos, cu implicarea directă a suspecților Ionescu Ramona Delia - (fost) manager al Spitalului de Boli Infecțioase Brașov, și a unor funcționari din subordine, respectiv Olaru Oana Gabriela și Nedelea Gheorghe. „Având în vedere că investiția nu era necesară, a fost mult supraevaluată, iar punerea în funcțiune a robotului nu s-a realizat nici până în prezent”, arată procurorii.

Informatorul din Poliție, pe bani și pe... dinți frumoși
Cât despre polițistul implicat în dosar, acesta a fost „cârtița” care-l informa pe Kadas despre cercetările din caz, după cum au confirmat vineri procurorii. „Procurorii anticorupție au dispus, în prezenta cauză, efectuarea unor activități procedurale de către ofițerii de poliție din cadrul I.G.P.R. – Brigada de Operațiuni Speciale Brașov.
Cu această ocazie, după ce suspectul Mirică Emanoil, în calitatea menționată mai sus, a aflat cu exactitate, în modalitatea descrisă anterior, aspectele cercetate și persoanele vizate de anchetă, ar fi comunicat aceste informații omului de afaceri, îngreunând urmărirea penală care se desfășura în cauză. Pentru aceste «servicii», dar și în schimbul promisiunii de a își folosi influența pe care a pretins că o are pe lângă ofițeri de poliție și procurori din cadrul D.N.A. – Serviciul Teritorial Brașov pentru a afla mai multe detalii despre mersul anchetei, suspectul Mirică Emanoil ar fi primit de la omul de afaceri mai multe foloase necuvenite (bani, produse alimentare și intervenții stomatologice)”, arată DNA.

Harghita: Zeci de mii de euro pentru director, ceva „mărunțis” și pentru subordonați
Scenariul de la Brașov s-a repetat și la spitalul din Odorheiul Secuiesc. „Într-un context asemănător, în perioada 10 aprilie – 02 decembrie 2020, suspectul Lukacs Antal, manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, cu încălcarea prevederilor legale privind achizițiile publice, ar fi aprobat încheierea, cu societatea aceluiași om de afaceri, a mai multor contracte ce aveau ca obiect achiziționarea, de către spitalul respectiv, a unor produse medicale (achitate în totalitate până în prezent). O contribuție importantă în aceste demersuri ar fi avut-o și suspecții Balint Eniko și Barczan Laszlo, referent în cadrul Serviciului Achiziții Publice, respectiv magazioner în cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, care ar fi întocmit o parte dintre documente și ar fi permis omului de afaceri, prin intermediul celor doi angajați ai săi (șoferul și contabilul) accesul la informații confidențiale cuprinse în ofertele depuse de alți operatori economici. De menționat este că o parte dintre produse ar fi fost achiziționate fără ca acest lucru să se impună în raport de nevoile unității spitalicești (de exemplu branulele care deja existau în stoc într-o cantitate suficientă pentru șase luni și alte produse consumabile destinate unei părți a spitalului care încă nici nu fusese finalizată). De fiecare dată toate prețurile produselor comandate ar fi fost supraevaluate. În aceeași perioadă, suspectul Lukacs Antal, în schimbul efectuării cu prioritate a unor plăți către SC Chantel Sante SRL, i-ar fi cerut omului de afaceri să-și folosească influența pe care acesta ar fi pretins că o are asupra persoanelor de conducerea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, în scopul obținerii nivelului de acreditare corespunzător clasei a doua, deși spitalul îndeplinea doar condițiile cerute de lege pentru acordarea clasei a treia”.
DNA le-a calculat și șpaga:
- Lukacs Antal ar fi primit suma totală de 10.000 euro și ar fi acceptat promisiunea remiterii unui procentaj de 20% din valoarea unor anumite contracte evaluate de 2.136.706 lei, respectiv echivalent a 89.000 euro;
- Balint Eniko și Barczan Laszlo ar fi primit și acceptat promisiunea remiterii de bani și foloase necuvenite, necuantificate până în prezent.

Cine e „câștigătorul” și cine ar putea fi „stomotalogul”
Firma cercetată în dosar s-a ales cu aproape 1,7 milioane de lei. „Prin aceste demersuri, suspecții ar fi adus un prejudiciu în dauna spitalelor amintite mai sus în valoare totală de 1.669.234 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea SC Chantel Sante SRL”.
DNA a confirmat vineri și că beneficiar indirect e firma familiei fostei directoare DSP, Anca Bertea, pusă în funcție cu susținerea aceluiași Kadas și plecată cam tot odată cu el din peisajul public, potrivit relatărilor vremii.
După cum am relatat în ediția de joi, luând „la mână” toate contractele încheiate prin atribuire directă de Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, percheziţionat joi, presa a găsit o situaţie unică: toate cele 64 de contracte încheiate prin atribuire directă, în anul 2020, au fost primite de firma Chantel Sante SRL.
Înfiinţată în anul 2001, această firmă avea, în 2019, o cifră de afaceri de 758.355 lei şi patru angajaţi. În acte, Chantel Sante SRL este acum deţinută de Bertea Dumitru-Doru şi Bertea Camelia, cea din urmă figurând şi ca administrator. În 2015, însă, în acţionariatul societăţii figura, conform datelor de la Monitorul Oficial, şi Anca-Dora Bertea, fosta şefă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov.  De altfel, conform CV-ului ei, ea a fost director adjunct al firmei până în anul 2018.
De asemenea, în CV-ul ei, pomeneşte că a lucrat ca stomatolog la Stenonmed SRL din Braşov, deţinută de Doru Dumitru Bertea.
Doru-Dumitru Bertea, celălalt patron al firmei, era, la începutul anilor 2000, şef al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Braşov, după care a trecut în funcţia de director adjunct al DSP Braşov.  Firma deţinută de familia Bertea a început să câştige de pe urma contractelor cu statul spre finalul anului trecut, deşi era înregistrată în SEAP din 2010, arată sursa citată. Din cele 84 de contracte obţinute prin atribuire directă, societatea a câştigat 64 doar în 2020, toate cu Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc.
Singurul contract obţinut în urma unei participări la o licitaţie, în acest an, datează din februarie 2020, când Chantel Sante SRL s-a angajat să livreze, către Spitalul de Boli Infecţioase Braşov, un robot pentru dezinfecţia cu ultraviolete în valoare de 798.000 lei.  Licitaţia a fost câştigată de firmă când Anca Bertea era şef la DSP Braşov.
 
PERCHEZIŢIILE S-AU FĂCUT ÎN COSTUME COVID, pe care le-au primit toţi anchetatorii care au intrat în incinta spitalelor:
 
 
 
 
Foto: capturi PRO TV

LISTA SUSPECŢILOR: 12 reţinuţi - 5 eliberaţi, 7 fac Crăciunul şi Revelionul în beciul IPJ Braşov
 
Din cele 12 persoane reţinute în stare de arest joi şi vineri (24 de ore, pentru audieri), pentru 7 suspecţi judecătorii au acceptat mandatele de arestare preventivă pentru 30 de zile cerute de procurori. Mandatele au fost emise în noaptea de vineri spre sâmbătă, astfel că cei 7 îşi vor petrece sărbătorile în arestul IPJ Braşov dacă în urma contestaţiilor nu se revine asupra deciziilor.

1. Ionescu Ramona Delia - arest preventiv 30 zile
-  la data faptei manager al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

2. Kadas Iluna Marius Andrei - arest preventiv 30 zile
- la data faptelor consilier judeţean şi preşedinte al comisiei pentru sănătate, protecţia copilului şi a persoanelor adulte în cadrul Consiliului Judeţean Braşov; preşedinte al Consiliului de Administraţie al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Braşov, pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

3. Popa Marius Cristian - arest preventiv 30 zile
- consilier local în municipiul Săcele, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă.

4. Mirică Emanoil - arest preventiv 30 zile
- ofiţer de poliţie în cadrul Brigăzii de Operaţiuni Speciale Braşov din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române - Direcţia Operaţiuni Speciale, pentru comiterea infracţiunilor de:
- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii,
- compromiterea intereselor justiţiei,
- luare de mită prevăzută (4 acte materiale),
- trafic de influenţă (5 acte materiale).

5. Lukacs Antal - arest preventiv 30 zile
- manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, trei infracţiuni de luare de mită, cumpărare de influenţă.

6. Balint Eniko - arest preventiv 30 zile
- referent la Serviciul Achiziţii Publice în cadrul spitalului Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, patru infracţiuni de luare de mită, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

7. Doru Bertea - arest preventiv 30 zile
- administrator în fapt al SC Chantel Sante SRL, pentru patru infracţiuni de dare de mită, instigare la două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, trafic de influenţă, două infracţiuni de cumpărare de influenţă, complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenit, favorizarea făptuitorului.

 8. Olaru Oana Gabriela
- la data faptei director financiar – contabil în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Braşov, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

9. Nedelea Gheorghe
- la data faptei referent de specialitate al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Braşov, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

10. Barczan Laszlo
- la data faptelor magazioner în cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (2 infracţiuni), luare de mită (2 infracţiuni).


11. Persoană fizică
- şofer al omului de afaceri, pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

12. Persoană fizică
- contabil în cadrul SC Chantel Sante SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, complicitate la instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 infracţiuni, ambele comise în formă continuată).

Persoană juridică SC Chantel Sante SRL
- pentru patru infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, două infracţiuni de instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite.



ȘTIRE INIȚIALĂ: DNA Braşov, Lotul 22: Mituiţii - de la 3 spitale din Braşov şi Odorheiu Secuiesc, „plicul” - între 5.000 şi 89.000 de euro, „cârtiţa” - din IPJ Braşov


 
+6 -0

Comentarii

'Willy'

2020-12-07 10:27:23


'Apropo. DNA cand se desfiinteaza ca nu prea auzi de ei. E mai activa politia locala decat DNA.'

'Dan'

2020-12-05 21:48:18


'Dar nu ti-l prind eu odata pe Kadas ala? Sa vezi distractie pe capul lui de talhar nenorocit... Pe el si pe toti acolitii lui. '

'Petrovici'

2020-12-05 11:25:33


'Degeaba au salarii uriașe medicii, ei trebuie să se bage la chestii d-astea de luat șpăgi serioase, că \"micile\" atenții ce vin permanent spre largile buzunare ale halatelor, tot șpăgi, dar mici și multe (tolerate de procurori) nu le mai ajung.'

'Gogu'

2020-12-05 06:36:33


'Dna, s-a trezit ursul!\nAstia n-au facut nimic concret de cand erau PNA, de minim 12-14 ani!\nDoar spectacol ieftin fara rezulate concrete pentru noi, cetatenii! Doar au incasat salarii si privilegii nemeritate!\nFunctii, transferuri in ardeal, grade, banet, pensii!\nO institutie care nu isi are rostul ! Nu a confirmat cu nimic! Zero barat!'

'Kemény'

2020-12-04 22:31:09


'Asta se intampla de ani de zile. In toate spitalele din tara. Toate! Managerii spitalelor sunt niste banditi, atat! Furturi de genul asta se intampla peste tot. In toate domeniile. Asta este rezultatul anilor in care PSD a condus tara. Hotie pandemica! Ar fi multe de spus, dar acum nu am nici un chef. Traim cu totii in acest mediu toxic, avem frati, parinti, cunostinte care traiesc in acest mediu. Stim ce se intampla. Doar ca organele de cercetare de multe ori se fac ca nu vad. Politistii sunt duri cu batranii care nu au masca, dar cand intalnesc un interlop sau un tigan, atunci i se adreseaza cu saru\' mana! Asa se intampla cand oamnenii cinstiti nu actioneaza in nici un fel. Somnul natiunii naste monstri! ROMANIA ESTE UN STAT ESUAT! Indiferent cate alegeri vor fi, nimic bun nu se va intampla. Interlopii si talharii vor conduce tara in continuare. Nu vad decat doua solutii: prima ar fi o revolutie violenta, extrema, in genul revolutiei franceze de la 1789. A doua ar fi desfintarea tuturor institutiilor statului iar conducerea sa fie preluata de Uniunea Europeana. Ceva in genul sua. Europa de est nu se poate autoguverna. Sunt un amalgam de state esuate, fara rost, fara identitate, fara viitor.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie