Curs BNR

1 EUR = 4.9714 RON

1 USD = 4.6645 RON

1 GBP = 5.8281 RON

1 XAU = 359.6861 RON

1 AED = 1.2702 RON

1 AUD = 3.0351 RON

1 BGN = 2.5418 RON

1 BRL = 0.9160 RON

1 CAD = 3.3961 RON

1 CHF = 5.1091 RON

1 CNY = 0.6445 RON

1 CZK = 0.1960 RON

1 DKK = 0.6664 RON

1 EGP = 0.0981 RON

1 HUF = 1.2695 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0434 RON

1 KRW = 0.3379 RON

1 MDL = 0.2626 RON

1 MXN = 0.2831 RON

1 NOK = 0.4295 RON

1 NZD = 2.7852 RON

1 PLN = 1.1672 RON

1 RSD = 0.0424 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4309 RON

1 TRY = 0.1443 RON

1 UAH = 0.1183 RON

1 XDR = 6.1441 RON

1 ZAR = 0.2488 RON

Editia 8162 - 15 apr 03:17

Dinastiile Europei

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 20 februarie 2024

Nepotismul în politica europeană. Politicienii care le-au călcat pe urme părinţilor celebri

Dinastiile Europei

Foto: Doi prim-miniştri, tată şi fiică.

Există un număr surprinzător de politicieni europeni care au mers pe urmele părinţilor şi chiar le-au continuat munca, relatează Politico.
Cercetătorii belgieni au publicat recent un studiu privind dinastiile politice, constatând că cel puţin unul din 10 parlamentari din Belgia are un părinte care a deţinut şi el funcţia. Proporţia moştenitorilor politici din parlamentul belgian a crescut în ultimii 20 de ani, revenind la nivelurile din secolul XIX şi menţinându-se constant la cel puţin 12%.
Dar tradiţia a fost observată şi la alţi politicieni din Europa care au urmat cariera părinţilor.

Charles Michel - Belgia
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a păstrat tradiţia familiei.
Tatăl său, Louis Michel, a fost ministru de Externe al Belgiei, comisar european şi membru al Parlamentului European, astfel că Michel Jr. s-a străduit să scape de comparaţia cu tatăl său la începutul carierei sale (mulţi belgieni mai în vârstă încă îi spun  fiul). În curând şi-a câştigat propriul nume, devenind cel mai tânăr premier belgian iar mai apoi preşedintele Consiliului European.
Michel are un frate mai mic, Mathieu, care ocupă în prezent la Bruxelles funcţia de secretar de stat pentru administrarea clădirilor (el este cel din spatele reconstrucţiei Palatului de Justiţie).

Kaja Kallas - Estonia
Premierul Estoniei, Kaja Kallas, prima femeie care deţine această funcţie, este fiica fostului prim-ministru, ministru de Externe şi candidat la preşedinţie Siim Kallas. Totodată, el a lucrat mai mult de un deceniu la Comisia Europeană, cel mai recent în calitate de vicepreşedinte şi comisar pentru transporturi, iar în prezent este membru al Riigikogu, parlamentul estonian.
Kaja Kallas, avocat şi fost europarlamentar, a devenit populară în Europa graţie poziţiei sale dure faţă de Rusia şi China (de altfel, Rusia a pus-o pe lista de persoane căutate „pentru distrugerea şi deteriorarea monumentelor soldaţilor sovietici”). Kallas a solicitat sancţiuni împotriva Rusiei cu mult înainte ca aceasta să invadeze Ucraina şi s-a asigurat că Estonia este pregătită atunci când Moscova a închis robinetele de gaz. Mama ei a fost deportată în Siberia când era bebeluş, o poveste pe care  Kallas a relatat-o frecvent când a vorbit despre Rusia.
Şi străbunicul său, Eduard Alver, a fost un nume mare în politică şi a fost, în calitate de comandant al Ligii de Apărare Estoniene, una dintre figurile de frunte care au luptat pentru independenţa Estoniei.

Marine Le Pen – Franţa
Marine Le Pen a călcat pe urmele tatălui ei, Jean-Marie Le Pen, fondatorul Frontului Naţional de extremă dreapta (în prezent Adunarea Naţională).
Datorită încercărilor sale de a se rupe de trecutul toxic al partidului şi a curta centrul, Marine Le Pen este adesea descrisă ca o versiune mai puţin radicală a tatălui ei.
Mai există o „fostă” Le Pen, şi anume Marion Marechal, nepoata lui Marine Le Pen, care renunţat la numele de familie Le Pen. Căsătorită cu europarlamentarul italian Vincenzo Sofo, din Fraţii Italiei, a anunţat recent că partidul său Reconquest se va alătura ECR (Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor) din Parlamentul European.

Foto: Marine Le Pen şi tatăl ei

Jens Stoltenberg - Norvegia
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care în octombrie va sărbători 10 ani de mandat, este un alt om cu politica în sânge, el fiind fiul proeminentului diplomat norvegian Thorvald Stoltenberg şi al secretarului de stat Karin Heiberg.
Sora lui Heiberg, Marianne, a fost director al Agenţiei Naţiunilor Unite de Ajutorare şi Lucrări pentru Refugiaţii Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) din Ierusalim şi a fost căsătorită cu fostul ministru de Externe Johan Jorgen Holst, ce a luat parte la procesul de pace ce a condus la Acordurile de la Oslo menite să propulseze procesul de pace din Orientul Mijlociu.
Înainte de a prelua funcţia la NATO, Jens Stoltenberg a fost ministru al Industriei şi ministru de Finanţe şi, în cele din urmă, premierul Norvegiei.

Kyriakos Mitsotakis - Grecia
Prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis, aflat la putere din 2019, s-a născut într-o dinastie politică puternică.
Tatăl său a fost Konstantinos Mitsotakis, care a lucrat în biroul primului ministru în anii 1990, iar bunicul său a fost proeminentul politician Kyriakos Mitsotakis. Unchiul actualului premier a fost Eleftherios Venizelos, un lider proeminent al mişcării de eliberare a Greciei şi prim-ministru timp de 12 ani.
Este o tradiţie de familie: Dora Bakoyannais, sora prim-ministrului, a fost ministru al Afacerilor Externe şi ministru al Culturii. Ea a fost şi prima femeie primar al Atenei. Fiul ei, Kostas, a fost, de asemenea, primar al Atenei.
În Grecia, este faimoasă şi familia Papandreou, care a dat trei premieri: Georgios Papandreou, fiul său Andreas şi George, unul din băieţii lui.

Alexander De Croo - Belgia
La fel ca Charles Michel, premierul belgian, Alexander De Croo, are politica în gene. Tatăl său, Herman De Croo, este un cunoscut politician şi fost ministru al Educaţiei, Transporturilor şi Comerţului Exterior, care s-a retras din politică în 2019, dar care a fost deputat belgian timp de 48 de ani.
Alexander De Croo a trecut de la sectorul privat la politică în 2009, când a fost ales liderul partidului liberalilor flamanzi ai Open VLD. Ulterior, a devenit ministrul responsabil cu dezvoltarea şi agenda digitală. De Croo, un pasionat de tehnologie, coordonează în continuare centrul de securitate cibernetică al ţării şi a gestionat negocierile UE privind dosarele de securitate cibernetică în timpul preşedinţiei belgiene a Consiliului.
De Croo a devenit prim-ministru în 2020, în fruntea unei coaliţii de şapte partide.

Foto: De Croo, tatăl şi fiul

Mateusz Morawiecki - Polonia
Fostul premier polonez, Mateusz Morawiecki, din Partidul Lege şi Justiţie, are un tată care e un activist celebru. Kornel Morawiecki a fost fondatorul şi liderul Solidarităţii de Luptă, desprinsă din mişcarea Solidaritatea care a luptat împotriva comunismului. Ulterior, a fost ales în camera inferioară a parlamentului polonez.
Mateusz Morawiecki a fost preşedintele unei bănci înainte de a deveni ministru al Dezvoltării în 2015, apoi ministru al Finanţelor, Sportului şi viceministru. El a preluat postul de prim-ministru în 2017, înainte de a pierde alegerile de anul trecut în faţa lui Donald Tusk.

Vaclav Klaus Jr. - Cehia
Fostul deputat ceh Vaclav Klaus Jr., care s-a retras din viaţa politică în 2021, are o carieră politică de câteva decenii. La fel şi tatăl său, fostul preşedinte ceh Vaclav Klaus, care a avut două mandate.
Cei doi au avut viziuni politice foarte similare (unii politicieni din opoziţie au inventat termenul „klausism”, cei doi fiind văzuţi ca întruchipând conservatorismul naţional amestecat cu liberalismul economic) şi au făcut parte din Partidul Civic Democrat (ODS), co-fondat de Klaus Sr.
Tânărul Klaus a fost exclus din partid în 2019, după ce a făcut „declaraţii controversate”, inclusiv că nu va vota pentru ODS, în ciuda faptului că este membru. El a înfiinţat un partid eurosceptic de extremă dreapta, Mişcarea Cetăţenilor Tricolori, susţinut de politicieni precum Nigel Farage şi Viktor Orban.

Foto: „Klausism”-ul e doctrină, în Cehia.

Monika Hohlmeier - Germania
Europarlamentarul german Monika Hohlmeier, preşedinta comisiei de control bugetar a Parlamentului European şi membră a Partidului Popular European, este fiica lui Franz Josef Strauss, fost ministru al Apărării sub Konrad Adenauer.
Hohlmeier a fost ministru pentru Educaţie şi Afaceri Culturale al Bavariei până în 2005 şi a obţinut un loc în Parlamentul European în 2009.
Tatăl ei a trebuit să demisioneze din funcţia de ministru al Apărării după afacerea Spiegel, când doi reporteri de la Der Spiegel au fost investigaţi pentru trădare, în urma unui articol despre capacităţile de apărare ale Germaniei.

+0 -6

Comentarii

'Gigi'

2024-02-20 08:08:49


'Ai nostrii au invatat de la parintii lor asazis politicieni, doar cum se fura.'

'Willy'

2024-02-20 02:39:01


'Si la noi a fost un caz recent: Dragnea o cam pusese sefa la pesedee pe prostituata aia a lui.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie