Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8169 - 24 apr 15:47

Din urât, frumos - artă din gunoi: cerbul de sticlă, robotul din conserve, corabia din carton şi căţeluşul din PET-uri

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 12 mai 2021

Comprest i-a recompensat pe copiii din Braşov care au reciclat prin intermediul artei. O provocare la care au răspuns nu mai puţin de 180 de copii, iar premiile au fost pe măsură

Din urât, frumos - artă din gunoi: cerbul de sticlă, robotul din conserve, corabia din carton şi căţeluşul din PET-uri

Operatorul de salubrizare din municipiul Braşov, SC Comprest SA, i-a provocat pe elevii braşoveni la un concurs inedit: „De la mic la mare reciclăm şi desenăm”. Concursul s-a bucurat de un real succes în rândul copiilor, astfel că au fost primite opere de artă de la peste 180 de elevi, respectiv 108 din clasele  I - IV şi 76 din clasele V – VIII, de la şcolile gimnaziale nr. 3, 5, 8, 11, 12, 13, 14 şi 30 din municipiul Braşov.
Scopul principal al concursului a fost educarea elevilor din şcoli în spiritul protecţiei mediului, considerată a fi una dintre problemele urgente ale lumii contemporane, dar şi al colectării separate a deşeurilor şi reciclării acestora. Astfel, elevii şi-au putut demonstra talentul, dar au şi  conştientizat faptul că un pas mic în domeniul reciclării poate conduce la fapte mari pentru protejarea naturii.
Un robot din cutii de conserve, o corabie din cartoane de ouă sau un căţeluş din PET-uri au fost doar câteva dintre creaţiile inedite create de elevi, care au obţinut şi premii. Pentru a-şi gândi şi confecţiona lucrările, elevii au avut la dispoziţie o lună, respectiv aprilie.
„Elevii, la fel ca părinţii sau dascălii, au nevoie să conştientizeze că tot ce folosesc şi consumă lasă o urmă asupra mediului. Prin exemplul lor însă, pot transmite un semnal când vine vorba de grija pentru natură. În plus, prin organizarea acţiunilor pe care le-am derulat pe parcursul anilor împreună cu elevii din şcolile braşovene, am dorit să subliniem importanţa reciclării deşeurilor şi din punct de vedere al economisirii resurselor, ţinând cont că trăim într-o societate bazată pe consum, în care producem mult, transportăm şi cumpărăm mult şi aruncăm la fel de mult la gunoi”, a declarat directorul Comprest, Lucia Pop.

Cum au fost alese premiile: să le fie de folos la şcoala online. Laptopuri, telefoane, tablete de desenat şi ceasuri smart
Premiile au fost consistente. Astfel, au fost acordate două premii întâi (câte unul pentru ciclul primar şi gimnazial), câştigătorii primind un laptop (cu tot cu o unitate separată DVD, având în vedere că noile laptopuri nu mai ai încorporate aceste dispozitive), o tabletă de desenat, o carte, un tricou, o şapcă şi suporturi pentru rechizite în formă de  pubele (3 pubele în culorile reciclării: verde - sticlă, galben - plastic şi albastru - hârtie).
De asemenea, au fost acordate două premii 2 – câte unul pentru fiecare nivel – constând într-un telefon, o tabletă de desenat, o carte, un tricou, o şapcă şi un set de trei pubeluţe. Elevii care au obţinut premiul al 3-lea (unul din ciclul primar şi unul din ciclul gimnazial) au primit câte o pereche de căşti wirless, câte o tabletă de desenat, câte o carte, câte un tricou şi o şapcă şi un suport „ecologic” de rechizite.  
Totodată, juriul a acordat şi două premii de originalitate, unde elevii au fost recompensaţi tot câte un telefon mobil, dar şi un premiu special, unde s-au acordat un laptop.
Premiile au fost alese de compania braşoveană, astfel încât să vină în întâmpinarea nevoilor elevilor în această perioadă, când, din cauza pandemiei, orele de curs s-au desfăşurat mai mult în spaţiul virtual.  
Totodată, pentru a-i motiva, toţi elevii care au participat la concurs, aceştia au primit diplome şi premii de participare în funcţie de categorie, respectiv tablete pentru desenat - pentru cei mai mici dintre concurenţi şi ceasuri smart - pentru cei din clasele gimnaziale, precum şi materiale promoţionale oferite de Comprest.

Premiu special pentru Antonia, David şi Denis: un laptop care va ajunge la mama
Un premiu special a fost primit de tripleţii Antonia Căsăneanu, David Căsăneanu şi Denis Căsăneanu (elevi în clasa întâi). Fiecare dintre cei trei micuţi s-au înscris cu câte o lucrare. Unul dintre ei a confecţionat o corabie, unul căsuţă de păsări, iar fetiţa un decor de flori, toate realizate din materiale reciclabile. Cei trei au promit un laptop, iar când au fost întrebaţi „cum vor împărţi un laptop”, după scurte parlamentări cei trei au decis: îl vor da mamei. În schimb, ei nu vor trebui să „negocieze” în ceea ce priveşte tabletele de desenat, pentru că fiecare dintre ei a primit câte una.
Premiul de originalitate pentru ciclul primar a fost câştigat de Viviana Iacob, care a creat o reflecţie a ochiului şi a realităţii, un contrast între partea urâtă a lumii - dominată de gunoaie - şi cea frumoasă caracterizată de culoarea verde, lucrare care i-a impresionat pe membrii juriului.
Pe de altă parte, Antonia Vlad, care a obţinut premiul al 2-lea la categoria „ciclul primar” pentru o masă de biliard din materiale reciclabile a spus că „mi-a venit ideea după ce l-am văzut pe tata că juca biliard pe telefon”.
Matei Florescu, care a obţinut premiul întâi la categoria clasele I – IV a realizat un căţel din materiale reciclabile. „Am vorbit cu părinţii, dar a fost mai mult ideea mea”, a explicat micuţul.  
Robert Grădinaru a obţinut premiul al III-lea (categoria „ciclul primar”) cu o broscuţă ţestoasă. „Am folosit un PET, elastic, nişte alune şi un carton de pizza”, a povestit premiantul.

Ce asemănare este între sticlă şi cerb
La categoria „ciclul gimnazial” (clasele V-VIII), premiul întâi a fost câştigat de Andreea Neamţu, care a realizat un cerb folosind, în principal, bucăţi de sticlă. De altfel, ea a şi explicat de ce a această lucrare: „Cerbul şi sticla au câteva locuri în comun. Sticla este un material dur, dar, în acelaşi timp, firav. Cerbul este un animal dur, puternic în pădure”.
Daria Martiniuc, care a câştigat premiul al doilea a „desenat” câteva case, folosind frunze uscate, materiale reciclate de la mobilă şi chiar eticheta unui joc.
Premiul al treilea a fost obţinut de Eliza Stanciu, care a confecţionat un robot pentru realizarea căruia a „reciclat” cutii de conserve. Deocamdată, roboţelul nu a primit un nume.
La categoria clasele V – VIII, premiul special a fost obţinut de Rebeca Doris, care  a confecţionat un arbore care seamănă cu plămânii umani. „Am folosit carton de ouă şi alte materiale reciclabile. Am reprezentat natura cu ajutorul unui plămân”, a povestit Rebeca.

Campanie de informare în şcolile braşovene
Pe lângă acest concurs, care le-a pus la încercare imaginaţia celor mici, operatorul braşovean de salubrizare a derulat anii trecuţi şi campanii de informare. „Reamintim că anii trecuţi, în cadrul campaniilor de responsabilitate socială derulate de operatorul de salubrizarea braşovean, ce vizează educarea tinerilor şi a copiilor în spiritul protecţiei mediului, împreună cu Primăria Braşov, a fost derulat un proiect de informare şi conştientizare a elevilor din şcolile braşovene privitor la colectarea separată a deşeurilor reciclabile, ce a presupus lecţii deschise practice, însă acestea au fost suspendate ca urmare a restricţiilor impuse de pandemie”, au precizat reprezentanţii Comprest Braşov.

CÂŞTIGĂTORII

Categoria: Clasele a I a - a IV a:
Premiul I: Florescu Matei, clasa a III-a A, Şcoala Gimnazială nr. 8  

Premiul II: Vlad Antonia, clasa a III-a D, Şcoala Gimnazială nr. 5  

Premiul III: Robert Gradinaru, Clasa a I-a E, Şcoala Gimnazială nr. 30    

Premiul de originalitate: Iacob Viviana Maria, clasa a IV-a D, Şcoala Gimnazială nr. 14  

Categoria: Clasele a V a - a VIII a:
Premiul I: Neamţu Andreea Gabriela, clasa a VI-a C, Şcoala Gimnazială nr. 30  

Premiul II: Martiniuc Daria, Clasa a VI-a B, Şcoala Gimnazială nr. 5

Premiul III: Stanciu Elisa, Clasa a VIII-a A, Şcoala Gimnazială nr. 13

Premiul de originalitate: Doris Rebeca Andor, clasa a V-a C, Şcoala Gimnazială nr. 30    



Premiul special:
Antonia Casaneanu, clasa I E, Şcoala Gimnazială nr. 30    
David Căsăneanu, clasa I E, Şcoala Gimnazială nr. 30    
Denis Căsăneanu, clasa I E, Şcoala Gimnazială nr. 30

+9 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie