Curs BNR

1 EUR = 4.9766 RON

1 USD = 4.6290 RON

1 GBP = 5.9031 RON

1 XAU = 344.3470 RON

1 AED = 1.2602 RON

1 AUD = 3.0616 RON

1 BGN = 2.5445 RON

1 BRL = 0.8626 RON

1 CAD = 3.3670 RON

1 CHF = 5.1619 RON

1 CNY = 0.6382 RON

1 CZK = 0.2016 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2612 RON

1 INR = 0.0554 RON

1 JPY = 2.9425 RON

1 KRW = 0.3365 RON

1 MDL = 0.2618 RON

1 MXN = 0.2481 RON

1 NOK = 0.4339 RON

1 NZD = 2.8443 RON

1 PLN = 1.1476 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0518 RON

1 SEK = 0.4422 RON

1 TRY = 0.1428 RON

1 UAH = 0.1143 RON

1 XDR = 6.1111 RON

1 ZAR = 0.2490 RON

Editia 8200 - 13 iun 12:51

Din nou ca nou: Maternitatea, primul „spital etalon” pentru Braşov

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 21 mai 2024

Din nou ca nou: Maternitatea, primul „spital etalon” pentru Braşov

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian Veştea, împreună cu reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Braşov şi cu alţi oficiali locali, au participat luni, 20 mai, la începerea recepţiei la terminarea lucrărilor de la corpul nou al Maternităţii Braşov, proiect pentru care administraţia judeţeană a obţinut o finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020. În paralel cu recepţia lucrărilor se derulează şi procedurile de avizare, astfel încât noul corp să fie deschis în cel mai scurt timp.
La momentul dării în funcţiune a clădirii, în cadrul acesteia vor funcţiona trei secţii de obstetrică-ginecologie cu câte 30 de paturi, parterul va fi destinat secţiei de spitalizare de zi, cu 10 paturi, iar adiacent vor funcţiona blocurile operatorii de ginecologie, cu sălile de operaţii aferente.
Proiectul a avut ca obiectiv principal creşterea eficienţei energetice a clădirii noi şi a celei care face legătura cu clădirea veche a Maternităţii, aceea care a fost modernizată în anul 2017 printr-un program derulat de Ministerul Sănătăţii cu fonduri de la Banca Mondială.

De ce prima pe listă a fost Maternitatea

În timpul evenimentului, ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, cel care a iniţiat acest proiect în perioada în care era preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a declarat că „mă bucură faptul că am ajuns în momentul în care recepţionăm un corp de clădire modern la Maternitatea Braşov. Vorbind despre domeniul sanitar braşovean, cea mai mare problemă pe care a avut-o judeţul Braşov şi pe care am rezolvat-o în perioada în care am fost la conducerea Consiliului Judeţean Braşov a fost situaţia juridică incertă a multor imobile aparţinând spitalelor din administrarea judeţului. În 2016, la preluarea mandatului de preşedinte, singurul spital cu acte în regulă în totalitate era Maternitatea, ceea ce ne-a dat posibilitatea să începem să facem investiţii în clădirile sale. Vreau să remarc preocuparea constantă a echipei manageriale a spitalului pentru implementarea proiectelor şi sprijinul acordat tuturor obiectivelor de investiţii pe care le-am desfăşurat aici. Ştiu că perioada de şantier a fost una extrem de dificilă pentru toate cadrele medicale şi vreau să le mulţumesc şi pe această cale, tuturor, pentru înţelegerea de care au dat dovadă. Fără susţinerea şi deschiderea de care au dat dovadă, nu am fi reuşit să ajungem în această etapă finală”.

Un proiect destul de complicat

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Todorică Şerban, a precizat că proiectul nu a fost unul simplu. „A reabilita şi eficientiza energetic o clădire de anvergura corpului nou al Maternităţii nu înseamnă un proiect uşor, dar important este faptul că echipele care au lucrat împreună – proiectant, constructor, diriginte de şantier, autoritatea publică judeţeană şi beneficiarul final, Maternitatea – au reuşit să depăşească toate dificultăţile şi să ducă la bun sfârşit acest proiect. Am apreciat foarte mult sprijinul de care am beneficiat din partea colectivului medical şi faptul că ambii manageri, atât domnul doctor Mircea Preda, cel care a condus Maternitatea până anul trecut, cât şi domnul economist Ciprian Carapcea, actualul manager al spitalului, au ştiut să comunice cu echipa medicală, ei cunoscând toate fazele lucrărilor şi asumându-şi-le în totalitate. Sănătatea braşoveană a ajuns astăzi, prin această unitate spitalicească, la cele mai înalte niveluri. Performanţa lucrărilor se va vedea în curând, atunci când clădirea va deveni operaţională. Tratăm cu mare responsabilitate componenta de sănătate în judeţul Braşov şi ne dorim ca fiecare unitate sanitară pe care o avem în administrare să ajungă la acelaşi nivel ca Maternitea Braşov şi chiar mai sus”.  

Ceva probleme de la „Cultură”

Ba mai mult, Adrian Veştea a amintit că în cazul acestei investiţii au fost multe discuţii cu reprezentanţii Direcţiei de Cultură a Judeţului Braşov. „Fiind vorba de o clădire aflată într-o zonă de protecţie istorică, am avut mai multe discuţii cu reprezentanţii Direcţiei de Cultură a Judeţului Braşov. Printre altele, ei recomandau să izolăm clădirea pe interior. Dacă făceam acest lucru, apăreau alte probleme, legate de protecţia împotriva incendiilor sau a infecţiilor nosocomiale”, a precizat Adrian Veştea.

Activitate „comasată” timp de doi ani

Managerul spitalului, Ciprian Carapcea, a declarat că în perioada următoare vor evaluate lucrările realizate de constructor, astfel acestea să corespundă cu ceea ce era prevăzut în proiectul tehnic. „Ne bucurăm de finalizarea acestei lucrări, dar procesul de recepţie va dura o perioadă, până când se vor îndeplini toate condiţiile legale şi va putea începe activitatea medicală efectivă în acest pavilion. Ţin să mulţumesc întregului personal medical şi auxiliar, tuturor colegilor mei din spital, care timp de mai bine de doi ani şi-au desfăşurat activitatea în condiţii de comasare şi au suferit din punct de vedere medical, dar au dat tot ce au avut mai bun pentru binele pacientelor noastre”.  

Lucrările au costat aproape 30 milioane de lei

Contractul de finanţare pentru modernizarea şi eficientizarea energetică a corpului noi al Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea” Braşov şi a celui legătură cu aripa veche a fost semnat în luna martie a anului 2018, valoarea cheltuielilor totale ale proiectului fiind de 26.552.920 lei, din care 18.219.927  lei au însemnat cheltuieli totale eligibile, iar diferenţa de 8.332.993 lei, cheltuielile neeligibile. Ulterior, pe parcursul implementării proiectului, valoarea lucrărilor a crescut, ajungând la 29.747.171 lei.
Lucrările au început de la mansardă şi cu continuat de la etajul 7 spre parter.

Totul, schimbat. Acum, şi cu lifturi

Prin acest proiect a fost realizată izolarea termică a faţadei, termo-hidroizolarea terasei, înlocuirea instalaţiei de încălzire şi reabilitarea sistemului de furnizare a apei calde de consum, montarea de panouri solare pe acoperiş şi pompe de căldură, modernizarea sistemelor de climatizare şi de ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior, modernizarea instalaţiilor de iluminat, înlocuirea circuitelor electrice deteriorate sau subdimensionate. Au fost reparate elementele faţadei care prezentau potenţial pericol de desprindere, s-au făcut lucrări la acoperişul tip terasă, recompartimentări interioare, înlocuirea completă a tuturor finisajelor şi tâmplăriilor interioare şi exterioare, reparaţii la trotuare, precum şi toate tipurile de lucrări necesare obţinerii avizului ISU de securitate la incendiu. Au fost instalate două ascensoare de persoane pe exteriorul clădirii.

Până la cel mai mic detaliu: jaluzele acţionate electric în funcţie de lumina şi căldura de afară

Prin intermediul acestui proiect, clădirea beneficiază de un reglaj automatizat din punctul de vedere al consumului de energie electrică şi termică, fiind dotată cu un sistem de control computerizat BMS (Building Management System), care asigură optimizarea consumurilor la utilităţi. Prin intermediul acestui sistem, ventilaţia, temperatura, umiditatea, luminozitatea sunt controlate de un server central. La geamuri au fost montate jaluzele acţionate electric în funcţie de lumina şi căldura de afară. De asemenea, saloanele şi toate spaţiile medicale şi nemedicale au fost refăcute şi dotate cu instalaţii sanitare noi.

Dotări şi digitalizare   

Maternitatea a trecut în ultimii ani prin investiţii masive în infrastructura spitalicească, în urma cărora reuşeşte să corespundă tuturor cerinţelor şi exigenţelor privind asigurarea unui act medical de calitate, în beneficiul pacienţilor.
Pentru implementarea acestora au fost utilizate toate sursele financiare disponibile: fonduri europene nerambursabile, alocări din bugetul propriu al judeţului Braşov, finanţări de la Ministerul Sănătăţii cofinanţate de CJ Braşov şi finanţări prin Banca Mondială.
Investiţiile nu se opresc aici, deoarece în momentul de faţă la Maternitatea braşoveană sunt în implementare alte proiecte cu fonduri europene accesate de CJ Braşov în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă  (PNRR), pe componentele C5 Valul Renovării, C12 Sănătate şi C7 Transformare digitală.

CE PROIECTE MAI SUNT ÎN DERULARE:

- „Reabilitare Clădire Administrativă cu anexe, relocare secţii spitalizare de zi şi Ambulator din incinta Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie «Dr. I.A. Sbârcea» Braşov” - 2.144.032,75 lei;
- „Terapie intensivă neonatală «Împreună cu părinţii»” - 12.780.177,38 lei;
- „Dotarea cu echipamente ambulator integrat al Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie «Dr. I.A. Sbârcea» Braşov” - 13.144.098,34 lei;
- „Dotarea Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie «Dr. I.A. Sbârcea» Braşov cu echipamente destinate reducerii riscului de infecţii asociate asistenţei medicale” - 2.864.750 lei;
- „Platforme digitale interconectate şi echipamente IT pentru implementarea eHealth în cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie «Dr. Ioan Aurel Sbârcea» Braşov – 5,5 milioane de lei.

+8 -2

Comentarii

'Rammstein'

2024-05-21 06:19:47


'Ați uitat să vopsiți gardul ...'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

 • Clasa claselor: 10 au terminat cu 10!

  Clasa claselor: 10 au terminat cu 10!

  În singura clasă de gimnaziu de la „Şaguna”, cei 32 de copii sunt foarte greu de departajat. Toţi sunt foarte buni, se pregătesc să revină în şcoala care i-a format până acum

  2024-06-13 citeste mai mult
 • Pensia, digitalizată

  Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că se introduce un nou sistem informatic performant la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), complet integrat, el arătând că este o investiţie de peste[...]

  2024-05-21 citeste mai mult
 • În burnout

  35% dintre medici sunt în burnout, spune preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu. 6 din 10 medici sub 35 de ani au de gând să plece să lucreze în străinătate,[...]

  2024-05-21 citeste mai mult
 • Pe termen lung

  Alianţa electorală dintre PSD şi PNL este un proiect politic pe termen lung, a declarat, luni, 20 mai, la Cluj-Napoca, Vasile Dîncu, senatorul social-democrat care candidează pentru Parlamentul[...]

  2024-05-21 citeste mai mult
 • Care mineriadă?

  Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, s-a prezentat luni, 20 mai, la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei din iunie 1990, în care este acuzat de săvârşirea[...]

  2024-05-21 citeste mai mult