Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7297 - 22 sep 17:15

Din căminişti în „chiriaşi la hotel”

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 16 sepembrie 2020

Pentru cazarea unor elevi de la Şcoala Profesională Germană Kronstadt este luată în calcul şi închirierea unor camere de hotel

Din căminişti în „chiriaşi la hotel”

Având în vedere că în internatele şcolare nu se pot face cazări pe toate locurile, mai mulţi elevi ai Şcolii Profesionale Germane Kronstadt (SPGK) din Braşov, au rămas „pe dinafară”. Mai exact, potrivit informaţiilor transmise de Primăria Braşov, 91 de elevi nu pot fi cazaţi în căminele pe care le foloseşte şcoala profesională braşoveană. Pentru a rezolva această problemă, în cursul zilei de miercuri, o echipă formată din reprezentanţi ai municipalităţii şi ai DWK - Fit for Future (asociaţia Clubul Economic German şi care se ocupă de educaţie) va identifica soluţiile de cazare din toate căminele de elevi din Braşov. Dacă nu se vor găsi locuri în internate, acestea vor fi asigurate prin închirierea unor spaţii, luându-se în calcul, inclusiv, cazarea elevilor în camere de hotel. Planul a fost stabilit marţi, în timpul unei întâlniri la care a participat primarul Braşovului, George Scripcaru, conducerea unităţii de învăţământ, reprezentanţi ai Asociaţiei Fit for Future, ai unor companii care sunt implicate în proiectul şcolii profesionale duale, dar şi ai Colegiului de Transporturi Braşov şi ai Colegiului Tehnic Remus Răduleţ.  
De altfel, directorul Schaeffler România, Sorin Poteraş, a declarat că cei 91 de elevi sunt acum acasă şi urmează să înceapă şcoala în data de 1 octombrie, dacă se va rezolva problema cazării lor.  
Pe de altă parte, primarul Braşovului, George Scripcaru, a declarat că în timpul întâlnirii a fost ridicată şi problema crizei economice. De altfel, edilul a spus că „în următoarele zile trebuie să identificăm care sunt variantele pentru a rezolva această problemă, atât ca infrastructură, cât şi ca suport financiar, ca o facilitate pe care să o acordăm noi din partea Primăriei Braşov pentru aceşti elevi care sunt pregătiţi pentru companiile de pe raza altor localităţi. Va trebui să facem o analiză, din toate punctele de vedere, a soluţiilor identificate, inclusiv a impactului financiar asupra bugetului Municipiului. Costurile de cazare sunt suportate, în acest moment, de către companiile cu care elevii au contract de practică”, a declarat primarul.

Apel către primăriile din Zona Metropolitană Braşov
O propunere din partea reprezentanţilor Clubului Economic German a fost ca, în perioada imediat următoare, să aibă loc o întâlnire cu primarii din localităţile în care funcţionează aceste companii, pentru a se stabili modalitatea prin care aceste autorităţi publice locale se vor implica financiar în dezvoltarea învăţământului profesional dual, având în vedere faptul că prin acesta se asigură resursă umană necesară funcţionării firmelor, care, la rândul lor, contribuie în mod consistent la bugetele acestor localităţi, atât prin impozitele locale plătite, cât şi prin cotele defalcate din impozitul pe venitul salariaţilor.
„Am venit cu propunerea, ca această discuţie să fie purtată şi cu celelalte primării care au în oraşul lor firme mari implicate în proiectul Şcolii profesionale germane şi mi se pare «fair» ca şi aceştia să participe la investiţiile care trebuie făcute ca acest model de formare profesională să poată fi continuat la acelaşi nivel de până acum. În perioada următoare îi vom invita pe primarii din Ghimbav, Cristian, Codlea şi din celelalte localităţi să vină la o discuţie, pentru a vedea cum putem să rezolvăm problema cazării elevilor şi sunt sigur că vom găsi soluţii pentru aceasta”, a declarat Werner Braun, preşedintele Clubului Economic German.    
Ideea reprezentantului Clubului Economic German a fost susţinută şi de primarul Braşovului, care a declarat că „se impune, de urgenţă, să avem o discuţie aplicată cu companiile care funcţionează pe raza altor localităţi din jurul Braşovului şi cu reprezentaţii autorităţilor publice, care beneficiază de tot acest efect pozitiv al existenţei acestor companii pe teritoriul lor, în schimb toate costurile sunt suportate de municipiul Braşov. Avem în derulare o investiţie majoră, construirea căminului de la SPGK, care are ca sursă de finanţare bugetul propriu al municipiului Braşov. Deci investiţia este făcută de noi, dar efectele pozitive se răsfrâng asupra altor localităţi, din jurul Braşovului. Trebuie să discutăm despre ceea ce înseamnă concept integrat în zona metropolitană, cu localităţile care sunt în jurul Braşovului, care datorită investiţiilor noastre, culeg efectele pozitive. Astfel că trebuie să avem o discuţie colegială, pe principii de parteneriat, ca să vedem cum pot aceste localităţi să aibă o implicare financiară în susţinerea proiectului Şcolii Profesionale Germane Kronstadt, pe care, deocamdată, îl susţinem doar noi, de la bugetul municipiului Braşov”.

În 18 septembrie va fi semnat contractul pentru construirea căminului SPGK
În timpul discuţiei de ieri, primarul Braşovului a anunţat că în data de 18 septembrie va fi semnat contractul de lucrări cu constructorul SC Atlant Buliding SRL Braşov. „Imediat după ce va fi semnat contractul se va da ordinul de începere a lucrărilor”, a anunţat primarul.
Pe de altă parte, Camelia Engel, preşedintele DWK - Fit for Future, a promis că „noi, cei din partea Clubului Economic German, ai Asociaţiei Fit for Future, ne menţinem angajamentul de a dota, în totalitate, acest cămin. Este un obiectiv pe care ni l-am asumat şi sperăm să inaugurăm acest cămin cât mai repede”.
Contractul pentru căminului Şcolii Profesionale Germane Kronstadt are o valoare de 20.152.714 lei fără TVA, iar Fondurile sunt asigurate din bugetul local. Internatul va avea o capacitate de 306 locuri, săli de studiu, cantină şi  alte spaţii de necesare elevilor.

+1 -2

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional