Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8170 - 25 apr 04:39

Din Braşov, singura din România: A ales Cambridge, dar şi Cambridge-ul a ales-o pe ea

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 08 iulie 2022

Noela Szeker va urma studii de arhitectură, pentru care s-a pregătit intens încă de pe vremea când nici nu se vedea încă absolventă de liceu

Din Braşov, singura din România: A ales Cambridge, dar şi Cambridge-ul a ales-o pe ea

„Pepinieră” pentru Oxford, Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” dă, anul acesta, şi un viitor student la Cambridge, UK. Noela Maria Szeker, fostă „şagunistă”, a finalizat procesul admiterii la prestigioasa instituţie de învăţământ zilele trecute, când şi-a aflat şi notele de la Bacalaureat. De altfel, aceasta era o condiţie în admitere. A devenit, astfel, singura absolventă de liceu din ţară acceptată la Facultatea de Arhitectură Homerton College, Universitatea Cambridge, la capătul unui proces lung, ce a însemnat multă muncă.

Admitere începută încă din octombrie
„La mine, admiterea a început undeva în octombrie, când am aplicat. S-a terminat săptămâna trecută, când am primit mail oficial că am fost admisă. În principiu, la început trebuie să te înscrii pe un site special pentru admiteri, doar pentru Anglia. Ai voie să aplici la maxim 5 universităţi. Am aplicat la 5 universităţi. După aceea, tu îţi încarci un CV şi o scrisoare de intenţie, care înseamnă un fel de rezumat a tot ce ai făcut tu legat de arhitectură şi extraşcolar, toate activităţile pe care le-ai avut. După aceea, eu am avut la fiecare facultate examene diferite, interviuri diferite, dar specific doar la Cambridge: am avut două examene legate de arhitectură, două interviuri, am mai avut de scris un eseu, între timp. Îmi dădeau taskuri în care trebuia să scriu sau să fac ceva foarte repede. Se uitau şi la cât de repede pot să fac anumite lucruri şi, de exemplu, tot aşa am primit luni cerinţa că trebuie să fac un mini-portofoliu până în următoarea săptămână şi trebuie să-l prezint. Şi atunci, trebuia să mă pregătesc şi pentru acel lucru şi trebuia să mă gândesc: «Ok, au alte cerinţe aici, ce vor de la mine, ce ar trebui să ating?». După ce am avut toate etapele acestea, am primit în ianuarie răspunsul că sunt sunt admisă, cu condiţia de a lua notă la bacalaureat. Trebuia să iau la matematică peste 9,80 şi media generală la toate 3 probele peste 9,50 şi trebuia să mai iau, în afară de astea, nişte note la un examen de engleză ori AELS, ori Cambridge”, ne-a povestit Noela Szeker.
Şi le-a luat pe toate. Chiar fără probleme şi chiar mai mult decât i s-a cerut: 9,95 la matematică şi 9,60 media generală.

Dorinţa pentru Arhitectură? „Îmbină matematica şi arta”
Dorinţa de a urma Arhitectura s-a născut încă de când era mică. „Părinţii mei nu au nicio legătură. Nici bunicii. A fost pur şi simplu alegerea mea. Şi e un domeniu pe care eu mi l-am dorit de foarte mult timp. De când era mică îmi plăcea să stau, să construiesc. Îmi plăcea ideea de design, nu prea înţelegeam eu ce înseamnă arhitectura. Dar, da, îmi plăcea ideea de construit case, de făcut design-ul interior-exterior şi când am ajuns la liceu, tot aceasta a fost ideea mea. Părinţii au încercat să mă îndrume şi spre alte meserii, să văd măcar dacă mi-ar plăcea. Şi le-am spus: «Eu nu mă văd făcând altceva». Mie asta îmi place, aici mă regăsesc, mă completează foarte bine, căci îmbină ştiinţa cu arta. Chiar mi se potriveşte şi e o meserie dinamică, din punctul meu de vedere, nu te obligă să stai închis într-un birou, îţi permite să pleci, să mergi să interacţionezi cu oamenii, asta e, cred, principala cheie în arhitectură”, ne-a mai spus fosta „şagunistă”.
Drumul până la Cambridge, însă, a însemnat multă muncă: şcoala nu a avut cursuri de arhitectură, aşa că a lucrat suplimentar pentru a se pregăti. Meditaţii începând din clasa a X-a. În clasa a XII-a a avut şi meditaţiile pentru Bacalaureat, şi tot procesul admiterii în străinătate.
Dacă ar fi să le recomande colegilor mai mici sfaturi care să-i conducă spre reuşita pe care o visează, acelea ar fi muncă, muncă şi iar muncă. „Dacă ei se regăsesc în ceea ce fac şi le place foarte mult, să continue şi să lucreze. Să muncească pentru ceea ce îşi doresc, pentru că nu cred că astfel de reuşite sunt doar nişte idealuri. Chiar pot deveni foarte tangibile dacă lucrezi, munceşti şi crezi în ideea ta. Adică n-ar trebui să existe frica aceasta: «Măi, eu nu am ce să caut acolo sau de de ce m-ar admite pe mine?». Cred că toată lumea se întreabă: «De ce m-ar admite pe mine?». Şi eu m-am întrebat de ce m-au admis pe mine, cum m-am făcut eu remarcată şi nu s-au făcut alţii. Dar cred că asta e o chestie pe care fiecare o are înăuntrul lui şi nu ne dăm seama, dar ar trebui valorificat într-un fel”, crede Noela.  
La Cambridge va începe cursurile din 1 octombrie. În Anglia va pleca mai devreme şi priveşte cu oarecare emoţii acest lucru. „O să fie probabil schimbarea asta bruscă de mediu şi probabil o să simt lipsa părinţilor, a prietenilor. Majoritatea prietenilor şi colegilor mei au fost admişi în Olanda. Deci suntem toţi, aşa, împărţiţi peste tot şi o să fie destul de interesant să văd cum e să mă descurc 100% singură. Acuma, da, cred că avem, oarecum, la un moment dat în viaţă, nevoie de un impuls din acesta să ne desprindem un pic aşa de rutina noastră şi să încercăm ceva nou”, a încheiat Noela Szeker.


 

Comentarii

'urari de succes'

2022-07-12 04:01:47


'Felicitari acestei fete destepte si muncitoare. Un sfat din partea unuia care a vazut multe: acum mai lasa cartea si invata despre viata. Atitea tinere destepte si frumoase au esuat in viata pentru ca s-au concentrat exclusiv pe carte. Viata este plina de capcane, iar atunci cind universul tau este numai lumea cartilor risti sa cazi prada escrocilor unsi cu toate alifiile. Ai sa ajungi acum intr-o lume noua, plina de necunoscut si de tentatii. Bine ar fi sa te insoteasca o persoana in care ai incredere si care are experienta de viata. Succes la facultate si in viata!'

'Raoke'

2022-07-08 06:29:19


'Alta care a invatat dar care nu se va mai intoarce.\nNoi ramanem si pe mai departe cu analfabetii functional, cu deviantii, cu waxerii, hastagii, cu specialii...\n'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie