Curs BNR

1 EUR = 4.9737 RON

1 USD = 4.5689 RON

1 GBP = 5.9158 RON

1 XAU = 353.2067 RON

1 AED = 1.2439 RON

1 AUD = 3.0952 RON

1 BGN = 2.5430 RON

1 BRL = 0.8399 RON

1 CAD = 3.3553 RON

1 CHF = 5.0989 RON

1 CNY = 0.6298 RON

1 CZK = 0.1961 RON

1 DKK = 0.6666 RON

1 EGP = 0.0952 RON

1 HUF = 1.2665 RON

1 INR = 0.0547 RON

1 JPY = 2.8711 RON

1 KRW = 0.3319 RON

1 MDL = 0.2578 RON

1 MXN = 0.2577 RON

1 NOK = 0.4267 RON

1 NZD = 2.7907 RON

1 PLN = 1.1680 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0521 RON

1 SEK = 0.4334 RON

1 TRY = 0.1390 RON

1 UAH = 0.1114 RON

1 XDR = 6.0575 RON

1 ZAR = 0.2541 RON

Editia 8219 - 12 iul 12:50

Diferenţa dintre sinuzită, viroză şi gripă

Autor:

Publicat la 11 octombrie 2023

Dr. Codruţ Sarafoleanu: „Este o idee în mentalul colectiv că sinuzita vine cu dureri de cap. Nu e aşa”

Diferenţa dintre sinuzită, viroză şi gripă

Prof. dr. Codruţ Sarafoleanu, specialist ORL, a explicat care sunt diferenţele între sinuzită, viroze şi gripă, dar şi cum se tratează aceste afecţiuni.  „Există de foarte multe ori viroze care se complică cu o rino-sinuzită. Rino-sinuzita nu înseamnă în primul rând durere de cap. Este o idee în mentalul colectiv că orice sinuzită trebuie să însemne durere de cap. Nu este aşa. Ne gândim la un nas înfundat destul de persistent, în ciuda tratamentelor locale cu descongestionante nazale. Ne gândim la nişte secreţii puţin mai urâte, mai purulente, eventual pe o singură nară, la o senzaţie de presiune într-adevăr, la nivelul feţei. Ne gândim, de asemenea, la secreţii care se scurg din nas în gât şi ajung în gât şi inflamează gâtul pacientului. Şi uneori ne putem gândi la o sinuzită şi când avem o oarecare înfundare a urechii de pe partea respectivă, pentru că se înfundă de fapt şi trompa lui Eustachio, canalul care face legătura între nas şi ureche şi apar şi fenomene de inflamaţie a urechii. Deci cam astea sunt semnele de sinuzită. La fel de clar este că trece foarte repede fără un tratament antibiotic, fără un tratament cu totul special descongestionante nazale, antiinflamatoare, antitermice şi cam atât. Un lavaj salin cu o apă de mare şi lucrurile se pot rezolva fără probleme”, a explicat medicul.

„Mulţi pacienţi stau mult cu simptome grave”
„Avem foarte mulţi pacienţi, ca să ne referim tot la sinuzită, care stau foarte mult cu simptome grave, se tratează singuri acasă sau după cum aud pe forumuri sau de la vecini şi atunci pot ajunge la complicaţii foarte grave. Dacă ne gândim la vecinătăţile sinusurilor, complicaţiile infecţioase se pot răspândi la ochi, la creiere sau chiar la meninge. Deci meningite, diverse afecţiuni cerebrale, inclusiv supuraţie, acumulări de puroi la nivelul creierului sau la nivelul ochiului, tot felul de complicaţii şi, din păcate, mascate de tratamentul antibiotic inadecvat. Foarte mulţi pacienţi au început să vină la spital cu astfel de complicaţii. Dacă ne referim la viroze, mai avem şi alte complicaţii post-virale, cum ar fi faringitele, faringo-amigdalitele, cu durerile în gât, nu doar roşu în gât. Deci, de la o banală răceală, o viroză comună, până la o pneumonie, avem tot cortegiul de manifestări, de complicaţii. Încă o dată, e un semn important să mergem la medic sau măcar să sunăm medicul de familie ca să luăm un tratament adecvat, să nu ajungem la complicaţiile de care aţi menţionat. Sigur, pledoaria noastră este 2-4 zile maximum un tratament corect făcut de noi acasă. Orice persistenţă a febrei, de exemplu, sau agravarea semnelor clinice, atunci ne îndreptăm către un medic, medicul de familie sau un medic specialist”, a mai punctat specialistul.

Cum se tratează
„În primul rând, să încercăm să nu tuşim foarte mult şi să ne tratăm tusea de imediat ce ea apare, pentru că de multe ori răguşeala poate să apară în urma efortului excesiv de tuse. Sunt pacienţi care tuşesc foarte mult, îşi irită foarte mult corzile vocale şi fac ceea ce se numeşte un traumatism vocal acut.
În al doilea rând, acele secreţii pe care le expectorăm uneori irită şi ele şi inflamează corzile vocale. Dacă adăugăm la acest lucru şi secreţiile care drenează din nas în gât, vă daţi seama că laringele nostru funcţionează într-o stare de inflamaţie, de infecţie. Dacă răguşeală a apărut, în principiu n-au ieşit din uz aerosolii, n-au ieşit din uz antiinflamatorii sau mucoliticile, medicamentele care fluidifică secreţiile. Dacă apare şi o durere şi persistă răguşeală mai mult de 5-6 zile, atunci e bine să mergem la un medic specialist pentru că pot să apară şi alte afecţiuni. Lămâia ne aduce aport de vitamina C, ceaiul ne aduce o temperatură optimă şi încă o dată: nu ceaiuri fierbinţi, ceaiuri calde care descongestionează şi uneori şi fluidifică secreţiile de la nivelul laringelui. Deci nu avem absolut nimic împotriva tratamentelor naturiste cu măsură şi să nu ne facă rău. Să fim siguri că ne fac bine şi să vină în combinaţia tratamentului potrivit”
, a mai arătat el.

Ce facem ca să nu răcim
„Sigur, poate o să râdeţi, dar cel puţin în zonele foarte aglomerate, portul măştii este în continuare o recomandare foarte utilă. În al doilea rând, în momentul în care vorbim de oameni care ştiu că au simptome de viroză, poate e bine să ia o pauză de la locul de muncă sau de la întâlnirile din colectivităţi pentru câteva zile. În principiu, tot prevenţia este esenţială. Vaccinarea antigripală este o idee bună”, a concluzionat dr. Codruţ Sarafoleanu, medic ORL.

+2 -4

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie