Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 01:31

Dezbateri paralele

Autor:

Publicat la 20 noiembrie 2019

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a făcut ieri o mişcare proprie pentru a contracara evenimentul cu presa pe care Klaus Iohannis îl anunţase pentru marţi la Biblioteca Central Universitară, cu presă şi politiologi. Astfel, PSD a invitat jurnaliştii la o conferinţă ad-hoc, la ora 18.00, cu o oră înainte de evenimentul lui Iohannis, anunţând că Viorica Dăncilă va răspunde la Parlament întrebărilor presei.

Dezbateri paralele

Autoportret: „Nu mă joc, nici nu dictez, prezidez”
„Nu mă joc, nici nu dictez, prezidez”, a răspuns Klaus Iohannis întrebat, marţi seară, ce fel de preşedinte a fost în primul său mandat. Totul în contextul în care predecesorul său, Traian Băsescu s-a autodefinit drept un preşedinte-jucător, în timp ce contracandidata sa, Viorica Dăncilă, l-a acuzat că este un preşedinte-spectator. „Vă las pe dumneavoastră să evaluaţi, aici sau în altă parte, cel fel de preşedinte am fost eu în primul madnat. Câteodată, de la PSD mi se spune că am fost spectator şi apoi inactiv şi apoi mi se spune că vreau să acaparez totul şi să fiu un preşedinte dictator şi mă bag peste tot.  Ei trebuie să se hotărască care este adevăratul şi cred că adevărul este undeva la mijloc. Sunt un preşedinte care real se implică, vine cu soluţii şi care vine cu perspective. Nu mă joc, nici nu dictez, prezidez”, a declarat Iohannis.

„Sunt etnic german, dar cetăţean român 100%”
Iohanis a făcut referire ieri şi la politicile sale pentru combaterea discriminării, dar şi la atacurile pe care PSD le-a lansat pe baza apartenenţei sale etnice. „Cred că a fost destul de vizibilă intenţia mea şi rezultatele în combaterea discriminărilor de orice fel. Poate chiar am deranjat puţin zona PSD-istă altfel nu pot să îmi explic de ce în campanie PSD insistă să exceleze în zona discriminării de tip xenofob comparandu-mă cu personaje abominale din istoria secolului XX. Este un semn cert că PSD chiar are nevoie de câţiva ani de opoziţie să îşi revină puţin şi să revină dacă nu în altceva, măcar în zona valorilor europene unde vrem noi să fim cu toţii, să abandoneze acest discurs al urii xenofobe.  Nu am negat niciodată apartenenţa mea etnică, sunt etnic german, dar cetăţean român 100%, un cetatean convins de democraţia de tip occidental”.

„Fără mine, statul de drept din România s-ar fi rupt”
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi seară, că fără prezenţa sa la Cotroceni, „statul de drept din România s-ar fi rupt”, şi a precizat, totodată, că 70% din măsurile introduse de PSD în Legile justiţie au fost blocate prin demersurile constituţionale pe care le-a întreprins. „În afara faptului că am alungat elefanţii din şedinţa de Guvern şi am coborât în geaca roşie între demonstranţi, am mai făcut lucruri prevăzute de Constituţie, şi cred eu că le-am făcut destul de bine. Am retrimis Legile justiţiei în Parlament. Am trimis Legile justiţiei la CCR. Am solicitat un punct de vedere Comisiei de la Veneţia. Chiar i-am rugat în ultimele zile pe colegii şi colegele mele din departamentul de specialitate să îmi facă o evaluare. Am reuşit să anulez 70% din măsurile care ar fi compromis Legile justiţiei, 70% din măsurile introduse de PSD în Legile justiţie. Sigur, nu sunt perfecte. Sunt în vigoare la un moment dat, am ajuns în punctul în care au trebuit promulgate, pentru că mi s-au terminat instrumentele constituţionale, dar lucrurile nu se opresc aici. Voi avea grijă ca Guvernul (n.r. - Orban) să reia aceste chestiuni şi după alegerile parlamentare, când sunt convins că vom avea de-a face cu o altă majoritate. Vom corecta, vom repara ce a mai rămas de reparat din Legile justiţiei. Şi da, am a început campania electorală din 2014 cu promisiunea că voi întări statul de drept din România şi că voi încuraja lupta anticorupţie, şi m-am ţinut de toate aceste lucruri. Vă garantez, şi poate ar putea părea lipsă de modestie, fără mine, statul de drept din România s-ar fi rupt. Nu s-a rupt, a rămas în picioare. Lupta anticorupţie continuă şi, mai mult decât atât, am corectat în exterior imaginea catastrofală proiectată de guvernările PSD, care au atacat frontal nu numai statul de drept şi lupta anticorupţie, ci chiar democraţia din România”, a declarat acesta.

Poliglot la Cotroceni
Klaus Iohannis a stârnit ieri râsetele celor prezenţi la dezbatere. Totul a început când şeful statului a primit întrebarea unui student din sală. Tânărul l-a întrebat pe Klaus Iohannis dacă este folositor pentru un preşedinte să cunoască limbi străine. „Pe mine m-a ajutat”, a răspuns sec preşedintele, stârnind amuzamentul sălii. Ulterior, Klaus Iohannis şi-a nuanţat răspunsul şi a explicat care este miza în a cunoaşte limbi străine pentru poziţia pe care o ocupă. „Este important. Să ştiţi că, în Consiliul European, nu toată lumea vorbeşte limbi străine, asta ca să nu umblăm cu un mit, care nu stă în picioare. Dar credeţi-mă, este destul de anevoios să discuţi cu un coleg sau o colegă din Consiliul European, fie el preşedinte sau premier, prin intermediul traducătorului. Se pierde mult din substanţă, şi din acest punct de vedere cred că este foarte indicat ca preşedintele să cunoască măcar o limbă străină de mare circulaţie”, a adăugat preşedintele.

„15 ani am fost dascăl şi le-am spus elevilor...”
Klaus Iohannis a declarat că este perfect de acord ca tinerii să meargă să studieze o vreme şi în străinătate. Vrea, însă, ca aceştia să ajungă în punctul în care să-şi dorească să revină acasă, conştienţi fiind că efortul şi profesionalismul lor vor fi răsplătite prin urcarea în ierarhie. Asta înseamnă să reinstaurăm meritocraţia şi asta vreau să fac prin România Educată, a susţinut candidatul PNL la prezidenţiale. „Merită să rămâneţi în ţară, dar sunt perfect de acord că e binevenit un stagiu afară oricum ar fi construit sau definit acesta. Acum că se crează consorţii de universităţi europene, veţi avea posibilităţi noi şi foarte bune pentru a studia şi în altă parte. Eu am fost mereu adeptul rămânerii aici. Eu personal puteam să plec, dar am decis să rămân. Nu e întâmplător că sunt în România, e o decizie conştientă şi-mi pare bine că am rămas. 15 ani am fost dascăl am fost în aceşti ani şi diriginte. Le-am spus elevilor să meargă să studieze în altă parte, dar să revină acasă. Fiecare e liber să studieze şi să se implice unde vrea, dar cred că trebuie să ajungem în punctul în care tinerii să-şi dorească să se întoarcă. Asta înseamnă un cadru care pemite unui tânăr să-şi facă un plan de carieră, să acceadă pe scara ierarhică atunci când e bun profesionist. Asta înseamnă să reinstaurăm meritocraţia şi asta vreau să fac prin România Educată”, a declarat Klaus Iohannis.

Digitalizarea României
Preşedintele Klaus Iohannis a dezvăluit, marţi, la BCU, că a purtat discuţii cu Guvernul Orban pe tema digitalizării, în condiţiile în care marile sisteme publice din România au rămas „foarte mult în urmă”. Mai mult decât atât, şeful statului a precizat că vorbit, pe acest subiect, şi cu prim-miniştrii din Danemarca. „Mă preocupă. Credeţi-mă, nu o spun aşa din complezenţă şi recunosc că am început primele discuţii cu Guvernul şi pe această temă. Noi, în România, în marile sisteme publice, am rămas foarte mult în urmă. Foarte, foarte mult. În special la capitolul digitalizare. Noi nu suntem nici pe departe în situaţia să oferim cetăţeanului o interfaţă modernă între el şi stat. Or, fără asta nu putem să facem următorul pas. În această zonă este foarte mult de lucru, dar avem idei bune, avem soluţii şi sunt convins că le vom pune în aplicare. Am avut discuţii, chiar mai multe, pe această temă cu prim-miniştrii - pentru că au fost mai mulţi - ai Danemarcei, unde aceste chestiuni sunt mult, mult mai avansate. Cred că avem şi de unde lua modele de bună practică. Cred că putem face şi vom face paşi importanţi în această zonă”, a declarat Klaus Iohannis.

Armata Europei
Klaus Iohannis este de acord cu modernizarea şi dezvoltarea sistemelor de apărare ale Europei, dar susţine că acestea nu ar trebui să se afle în afara NATO. „Aproape toţi în Europa avem nevoie de forţe armate mai moderne, dar crearea unui paralelism cu NATO nu ar ajuta pe nimeni. În caz de vulnerabilitate cine ar comanda NATO sau Europa?. Trebuie să rămânem într-o perfectă complementaritate cu NATO şi nu într-un paralelism cu NATO. O armată europeană în conceptul de a fi independentă, după părerea mea nu este fezabilă”, a subliniat preşedintele.

Despre infrastructură şi Valea Prahovei
Klaus Iohannis a declarat că, dacă va fi ales pentru un nou mandat la Controceni, nu se va pierde în discuţii de complezenţă cu Guvernul PNL, ci va fi chiar intransigent, va avea convorbiri aplicate despre infrastructură cu noii miniştri şi se va preocupa ca acestea să aibă şi rezultate concrete. Promisiunea vine după ce jurnalistul Antena 3 Radu Tudor l-a întrebat pe Iohannis „cât face” până la Sibiu. „Cât fac cu ce?”, i-a răspuns Iohannis, glumind. A mărturisit apoi că îi ia cu maşina 4 ore, moment în care Radu Tudor i-a solicitat ca de acum, dacă  va fi reales preşedinte, să insiste pe infrastructură, un capitol la care România înregistrează un eşec de-a dreptul ruşinos. „Eu sunt ferm hotărât să facem lucrurile acestea. După 30 de ani de tranziţie şi dispute profunde între diversele partide, trebuie să ajungem ca un preşedinte priceput cu un guvern care vrea să rezolve aceste probleme să fie în situaţia de a se apuca de treabă. Am o colaborare foarte bună cu guvernul şi abordăm aceste chestiuni, dar nu vreau să fiu înţeles greşit... Voi fi foarte ferm, ca să nu zic chiar intransigent. Aceste discuţii trebuie să producă rezultate. Aceasta va fi abordarea mea. Nu avem timp să ne pierdem în discuţii de complezenţă între preşedinte şi guvern. E nevoie de rezultate practice”, a declarat Iohannis.

Întrebarea Orban
Premierul Ludovic Orban i-a adresat o întrebare preşedintelui Klaus Iohannis la dezbaterea care a avut loc, marţi seară, după ce a primit această provocare de la jurnalistul Radu Tudor. Liderul guvernului l-a întrebat pe prezidenţiabilul PNL ce scor crede că va obţine duminică, la al doilea tur al alegerilor. „Eu sunt convins că voi obţine toate voturile românilor care vor să fiu eu preşedinte”, a răspuns Klaus Iohannis.



Două ore şi jumătate de atac sistematic
Viorica Dăncilă l-a atacat ieri sistematic timp de două ore şi jumătate, în cadrul „dialogului deschis” cu jurnaliştii de la Parlament, pe contracandidatul său, Klaus Iohannis, în timp ce acesta avea propria dezbatere. Prezidenţiabilul PSD l-a acuzat din nou pe Iohannis de laşitate şi aroganţă pentru că nu vrea să participe la o dezbatere electorală împreună cu ea. De asemenea, aceasta a spus că nu a mers la dezbaterea lui Iohannis cu jurnalişti pentru că „nu este nevoie de circ”. Aceasta şi-a făcut bilanţul mandatului de premier, dar şi pe acela al preşedintelui Iohannis.
Dăncilă a declarat că Iohannis este un preşedinte care vrea să acapareze toată puterea în statul român şi respinge un dialog deschis cu presa, dorindu-şi doar „guvernul meu şi parlamentul meu”. Candidata PSD l-a acuzat de asemenea pe preşedinte de abordare extremistă. Preşedinta PSD a spus că nu l-ar graţia pe Liviu Dragnea, dar nu poate aprecia dacă acesta a fost un politician toxic, întrebând la rândul său dacă ”Klaus Iohannis a fost un preşedinte toxic pentru România”. Întrebată cât costă un bilet de metrou, Dăncilă a zis o călătorie costă 2 lei, deşi acesta costă 2, 5.

O nouă gafă a făcut-o iar vedetă pe internet
Viorica Dăncilă, reprezentata PSD în finala prezidenţialelor de duminică, a comis o nouă gafă, marţi seară, şi a produs o adevărată vâlvă pe Internet. „Aria cercului” ocupa ieri seară a doua poziţie în Top Trends Google, cu peste 10.000 de căutări în ultimele 24 de ore. Aşadar, şefa PSD şi reprezentata formaţiunii în cursa spre Cotroceni a fost, marţi seară, protagonista unui nou moment comic, când a organizat o conferinţă de presă cu caracter electoral. Deşi a pretins că a dat meditaţii la matematică în trecut, Viorica Dăncilă nu a reuşit să răspundă la întrebarea „care este aria cercului”.  „Raza la pătrat. Vă stau la dispoziţie după terminarea dialogului”, a răspuns Viorica Dăncilă, spre amuzamentul celor prezenţi. Aria cercului este egală cu? înmulţit cu raza la pătrat.
Odată cu această gafă, peste 10.000 de căutări au fost înregistrate „instant” pe Google după sintagma „aria cercului”. Concret, doar naţionala de tineret a României a stârnit mai mult interes pe Internet, în condiţiile în care „tricolorii mici” disputau, cam în acelaşi timp, un meci cu Irlanda de Nord în preliminariile pentru calificarea la EURO 2021.

„Nu eu l-am angajat pe fiul meu la Curtea de Conturi, a fost angajat înainte să fiu premier”
Candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, Viorica Dăncilă, a declarat, marţi, că nu ea şi-a angajat fiul la Curtea de Conturi, precizând că acest lucru s-a întâmplat înainte ca ea să ajungă la Palatul Victoria.
„Nu eu l-am angajat pe fiul meu la Curtea de Conturi, a fost angajat înainte să fiu eu premier. În acelaşi timp, vreau să vă spun un lucru. Haideţi să nu mai legăm în permanenţă activitatea copiilor neapărat de părinţi. Nu în toate cazurile este valabil. Fiul meu a fost foarte, foarte atacat în ultima perioadă. A avut o vină şi pentru faptul că a fost adoptat. A fost tot vina lui. Probabil dacă-l lăsam într-un orfelinat nu avea toate aceste atacuri împotriva lui”, a declarat Viorica Dăncilă.
Fostul premierul şi-a catalogat fiul drept un “copil care nu iese în spaţiul publuc, nu l-aţi văzut jignind pe nimeni şi niciodată nu l-aţi văzut să se raporteze la politică”.
„Nu vrea decât să îl las să-şi urmeze cursul vieţii lui. De multe ori, mi-a spus că pentru el faptul că mama sa este premier nu este un lucru foarte bun, pentru că de multe ori este izolat, de multe ori nu poate face lucruri pe care alţi tiner, la vârsta lui, şi le pemit”, a completat Viorica Dăncilă.

Întrebată de Dragnea, ne-a dat de ales între Băsescu şi Iohannis
Întrebată dacă Liviu Dragnea a fost un om bun sau rău pentru România, prezidenţiabilul PSD Viorica Dăncilă a răspuns marţi cu o altă întrebare “Care consideraţi că este mai nociv? Băsescu sau Iohannis?”, spunând că partidul îşi asumă istoria.
„Care consideraţi că e mai nociv Băsescu sau Iohannis. Noi ne asumăm istoria acestui partid şi ne asumăm fiecare lider şi cu bune şi cu rele. Liviu Dragnea a avut şi lucruri bune şi lucruri rele. Să vă dau un exemplu să nu uităm programul de guvernare şi câştigarea alegerilor cu un scor mare în 2016”, a răspuns Viorica Dăncilă.

„Iohannis a avut 25 de deplasări externe în 5 ani. S-a întors din SUA cu o şapcă şi 3 poze”
Candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, Viorica Dăncilă, a comparat, marţi, deplasările externe pe care ea şi Klaus Iohannis le-au avut pe timpul mandatelor de premier, respectiv preşedinte, precizând că din SUA, şeful statului s-a întors cu o şapcă şi trei poze. „Cred că avem datoria faţă de cetăţeni să venim cu un raport asupra activităţii noastre. Văd un om laş şi arogant, un om care nu poate explica ce a făcut cei cinci ani ca preşedinte”, a declarat Viorica Dăncilă.
Prezidenţiabilul PSD a precizat că, în domeniul politicii externe, în cei cinci ani, Klaus Iohannis a avut 25 de deplasări externe şi 40 de primiri la Bucureşti. „Nu am văzut nimic concret pentru România. Am văzut că s-a întors din SUA cu o şapcă şi trei poze. Am văzut că a fost la Consiliul European, la Bruxelles, dar nu am văzut nimic despre Schengen, despre MCV, nu am văzut nimic pentru români şi pentru România”, a completat fostul premier.
Viorica Dăncilă a precizat că a avut în mandatul său de premier 41 de vizite externe şi 100 de primiri la Bucureşti. „Am căutat că în fiecare vizită să vin cu ceva concret pentru România, fie cu acordul pentru 5G, fie cu acordul pe energie nucleară din Statele Unite, fie cu contracte sau investitori din alte state membre ale Uniunii Europene sau state terţe. Mai mult decât atât, tot referitor la politică externă, preşedinţia rotativa a Consiliului UE pe care România a deţinut-o în primele 6 luni ale acestui an. Am pregătit temeinic preluarea preledinţiei, am deţinut preşedinţia din umbră pe timpul celei austriece. Am vorbit cu preşedintele Iohannis şi i-am spus că avem dosare pregătite pentru fiecare minister, domeniu”, a completat prezidenţiabilul PSD.

„Nu s-a întâlnit cu ăştia”
Într-un discurs introductiv, citit de pe foi, Dăncilă a scăpat ieri seară un termen ce poate fi catalogat drept jignitor la adresa românilor din diaspora numindu-i simplu „ăştia”.
„În relaţia cu românii din diaspora. Acum Klaus Iohannis pune foarte mare accent pe votul din diaspora, dar ce a făcut pentru români ca să-i aducă acasă? Românii s-au săturat de lozinci. Am implementat programul Start-up diaspora, am implementat programul de facilităţi pentru agricultură, am facilitat votul în diaspora, astfel încât să poată vota trei zile şi prin corespondenţă. Iohannis nu a avut nici măcar o deplasare pentru românii din diaspora. Chiar dacă s-a deplasat în ţări cu diasporă mare, nu s-a întâlnit cu ăştia şi nu a vorbit ce face pentru ca ei să se întoarcă acasă”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Anul neguvernat şi promisiunea” amară a serii
Viorica Dăncilă a declarat că PSD a realizat 80% din măsurile propuse în programul de guvernare cu care a venit în faţa alegătorilor români în 2016. Asta în condiţiile în care, printre altele, social-democraţii au promis opt spitale regionale şi unul metropolitan şi 2.500 de noi creşe şi grădiniţe. Întrebată în legătură cu aceste promisiuni neonorate, Dăncilă a dat de înţeles că toate acestea s-ar fi construit într-un an de guvernare, cât ar mai fi avut până la alegerile parlamentare la termen.
Dăncilă a ţinut să precizeze că nu se dezice de partidul din care face parte, asta deşi, întrebată despre asaltul PSD asupra Justiţiei, a spus că ea nu-şi asumă nimic, pentru că deciziile au fost luate în forurile statutare ale partidului, nu de către ea.
„Nu ştiu de unde aţi interepretat că mă dezic de PSD. Nu am să mă dezic de PSD, sunt membru PSD de 23 de ani şi sunt mândră de asta. Cât a fost PSD la guvernare, mereu am vorbit de măsuri bune şi de creştere economică. Nu am spus că am avut o guvernare perfectă, am spus mai aveam un an să ne achităm de promisiunile făcute”, a declarat Viorica Dăncilă.
Întrebată dacă chiar crede că putea construi 9 spitale şi 2.500 de creşe şi grădiniţe într-un an, Dăncilă a răspuns: „Daţi-mi voie să-mi duc răspunsul până la capăt. Am realizat 80% din măsurile propuse în programul de guvernare. Haideţi să vorbim şi despre salariile medicilor, despre dotarea spitalelor cu aparatură performantă, să vorbim despre faptul că am deschis spital, e în timp ce alţii au închis spitale şi au îndemnat medicii să plece din ţară prin salariile pe care le-au dat”.

+1 -5

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie