Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 02:29

Dezbatere cu întrebare fără răspuns

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 26 mai 2023

Vom avea sau nu fântână în Pieţa Sfatului?

Dezbatere cu întrebare fără răspuns

Reamenajarea Pieţei Sfatului a fost dezbătută joi, 25 mai, la Banca de Cultură Apollonia, la consultare participând reprezentanţi ai firmei care pregăteşte documentaţia tehnică (SC STARH – Arhitectură, Construcţii, Design SRL din Bucureşti), primarul Braşovului, Allen Coliban, arhitectul-şef al oraşului, Dragoş Oprea, dar şi aproximativ 25 de braşoveni (plus alţi aproape 30, care au fost online). Cum era de aşteptat, tema centrală a dezbaterii a fost fântâna arteziană din mijlocul pieţei, care, în viziunea arhitecţilor, ar trebui să dispară, pentru că aşa s-a întâmplat şi în oraşe din Occident, sau că „deturnează atenţia” de la Casa Sfatului.
„Ne-am propus să redăm forma originală, cu un platou cu o casă masivă în centru. Centralitatea acestei pieţe este Casa Sfatului şi mi se pare că fântâna a avut rolul de deturnare de sens. Prin proiectul nostru, fântâna nu mai este în centru, ci e mutată în muchia pieţei (este propusă o fântână mult mai mică, lângă Casa Sfatului, n.r.). Am propus o restaurare a pieţei, dar nu bazată pe arhaism, cu piatră rotundă. Am dorit să redăm dimensiunea funcţională şi existenţială a pieţei şi am dus tot ce am putut lângă Casa Sfatului. Trebuie redată geometria pieţei, care are acum cute şi trepte”, a declarat reprezentantul firmei de proiectare, Florian Stanciu. Practic, în timpul dezbaterii, el a explicat că propune renunţarea la actualele trepte, astfel încât piaţa să fie la acelaşi nivel.
De asemenea, în favoarea eliminării fântânii, el a prezentat cazul Pieţei San Marco din Veneţia: „Acolo era o fântână, dar la finalul anilor 1800 a fost desfiinţată”, a continuat Stanciu.
De cealaltă parte, chiar dacă arhitectul a prezentat, într-un limbaj destul de sofisticat, de ce ar trebui desfiinţată fântâna, din partea publicului a venit întrebări despre desfiinţarea fântânii, iar el a reamintit de faptul că aceasta „deturnează sensul”. Nu în ultimul rând, el a avut şi o explicaţie a părerilor contra desfiinţării fântânii: „Oamenii s-au ataşat de ea”.
Au fost şi păreri pro-desfiinţare a fântânii arteziene. De exemplu, Kristina Creoşteanu, care este director al Fundaţiei Monumentelor Istorice din subordinea Primăriei Braşov, dar care a ţinut să precizeze că vorbeşte în calitate de cetăţean, a spus că, înainte de sistematizarea din anii 1980 piaţa era plină de viaţă, iar despre fântână a spus că a fost catalogată de braşoveni la momentul respectiv drept „hidoasă”.

De ce obelisc?
De asemenea, arhitectul a fost întrebat şi de obeliscul propus a se monta în apropierea Casei Sfatului, care este rolul lui, dar şi cum va fi acesta curăţat de găinaţ. Arhitectul a amintit că astfel de obeliscuri sau columne au aduse şi în alte pieţe din oraşele occidentale.
„Obeliscul acela nu are nimic în comun cu Braşovul. Ideea mi se pare ridicolă”, a fost reacţia unei femei, care spus că de 40 de ani locuieşte în Paris.

12 luni termen de finalizare?
Nu au lipsit întrebările despre valoarea investiţiei sau despre termenul de finalizare a lucrărilor. „Din estimările actuale, valoarea investiţiei este de aproximativ 6 milioane de euri, dar asta înainte de a avea un studiu de fezabilitate şi un proiect tehnic. Vom avea o sumă exactă în momentul în care va fi gata proiectul tehnic, care, dacă se respectă graficul, ne va fi predat la finalul anului viitor”, a răspuns primarul Braşovului, Allen Coliban. Ca sursă de finanţare, el ia în calcul fondurile europene.
Pe de altă parte, Florian Stanciu a spus că lucrările ar putea fi gata în 12 luni.

Casa Sfatului... „o bombă”
La un moment dat a fost ridicată şi problema Case Sfatului, care, în opinia arhitecţilor, ar trebui să sufere unele modificări, prin realizarea unor uşi. „Proiectul nostru prevede aducerea nivelului de călcare la cota originală (în timp, terenul a fost înălţat, n.r.). În urma unor studii am constatat că în jurul Casei Sfatului erau uşi, erau camere care dădeau direct în stradă. Propunerea noastră era să se revină la acele uşi. Dar, aceasta era doar o propunere. Dacă nu se poate, ceva se pierde din proiect”, a precizat arhitectul. De altfel, el catalogat problema intervenţiei asupra Casei Sfatului drept „o bombă”.
Cu explicaţii suplimentare a venit primarul Braşovului, Allen Coliban: „Casa Sfatului este în proprietatea Primăriei Braşov şi în administrarea Muzeului Judeţean de Istorie Braşov. Există un punct de vedere al directorului Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene, privind intervenţia asupra imobilului, care este monument istoric. Şi Direcţia Judeţeană de Cultură are un punct de vedere. Înţeleg că există mai degrabă reţinere”. De altfel, edilul a spus că va trebui să fie obţinut un aviz de la Direcţia de Cultură pentru întreg proiectul.



Mai poate fi schimbat proiectul?
Dezbaterea publică a început la ora 17.00 şi s-a încheiat în jurul orei 19.00, iar una dintre ultimele întrebări din partea publicului a fost dacă se mai poate schimba proiectul. „Putem să nu mai facem nimic. Dacă vrem să facem ceva, cred că aceste dezbateri sunt importante. În acest moment ne lipseşte o opinie din partea arhitecţilor, care să convingă. Putem renunţa la unele lucruri dacă avem certitudinea acestea vor fi înlocuite cu ceva mai bun”, a declarat primarul, care a adăugat că, atunci când va fi gata, studiul de fezabilitate va fi supus aprobării Consiliului Local.
Practic, în urma acestei dezbateri nu s-a dat un „verdict final” în ceea ce priveşte fântâna din Piaţa Sfatului. De astfel, primarul a anunţat că municipalitatea va primi, în continuare, opinii legate de proiectul de reabilitare a Pieţei Sfatului.
Proiectul dezbătut a fost declarat câştigător în urma unui concurs de soluţii organizat de Ordinul Arhitecţilor din România.

 

Comentarii

'Ella'

2023-05-29 15:07:38


'Sa rămână fantana,sa refaceți pavajul cu pietre cubice,sa amenajați spațiul din jurul B.Negre,sa redați turiștilor Cetătuia. '

'miratul'

2023-05-29 14:30:54


'CAUTATI IN CURTILE FOSTULUI PRIMAR POATE GASITI PIETRELE VECHI DE VALOARE ISTORICA SI LA PRIETENII LUI ARHITECTI AI BRASOVULUI.'

'Brașoveanul'

2023-05-28 17:10:08


'Totuși vreau să înțeleg paralela cu Venezia: este Brașovul nostru burg săsesc sau oraș-costier la Adriatică? Mai toate orașele istorice din spațiul german fie că sunt din Elveția, Austria și Germania, sau din fostele zone controlate de ultimele două, au mereu în zona piețelor ori o fântână sau cel puțin un grup statuar. Exemplele sunt multe: Viena, Praga, Linz, Bolzano etc. Nu înțeleg această mentalitate a arhitecților, mai mereu izolați de realitate, în castelele lor de cleștar. Căci nu-i așa? Până la urmă merele sunt mere, iar perele sunt pere. Brașovul central e germanic, iar Venezia este italiană, fie ea, Serenissima, cu un stil aparte. '

'ChatGPT și Gogu'

2023-05-26 14:23:19


'ChatGPT: Amenajarea unei piețe centrale într-un oraș cu clădiri vechi și istorice ar trebui să aibă în vedere o serie de aspecte pentru a păstra autenticitatea și caracterul istoric al locului. Iată câteva principii și elemente de design care pot fi considerate:\n\nRespectarea caracterului istoric: Este important să se respecte arhitectura și stilul clădirilor istorice din jurul pieței. Elementele precum materialele de construcție, detaliile arhitecturale și culorile pot fi păstrate sau restaurate pentru a menține coerența și autenticitatea în cadrul peisajului urban.\n\nPăstrarea spațiului deschis: O piață centrală ar trebui să fie un spațiu deschis și accesibil, care să permită oamenilor să se plimbe, să socializeze și să se bucure de atmosfera orașului. Evitarea supra-aglomerării și păstrarea unui echilibru între spațiile verzi, zonele pietonale și spațiile comerciale este important.\n\nFocalizarea pe zona centrală: Dacă există o clădire centrală sau un monument istoric important în piață, acesta ar trebui să fie evidențiat și pus în valoare. Elementele arhitecturale specifice, cum ar fi turnurile, arcadele sau intrările principale, pot fi accentuate pentru a crea un punct central și a atrage atenția vizitatorilor.\n\nIntegrarea tehnologiei și utilităților moderne: Deși se păstrează aspectul istoric, integrarea tehnologiei moderne și a infrastructurii este, de asemenea, importantă. De exemplu, iluminatul public eficient, accesul la Wi-Fi, prize pentru încărcarea dispozitivelor mobile și alte facilități moderne pot fi incorporate discret pentru a satisface nevoile vizitatorilor.\n\nAmenajare verde și spații de recreere: Introducerea elementelor de peisagistică și a zonelor verzi în piață poate adăuga un plus de frumusețe și un loc de relaxare pentru localnici și turiști. Spațiile verzi pot include grădini, arbori, flori și bănci pentru a oferi o oază de liniște și răcoare în mijlocul orașului.\n\nFlexibilitate și adaptabilitate: O piață centrală ar trebui să fie concepută astfel încât să poată găzdui evenimente culturale, târguri, festivaluri și alte activități publice. Flexibilitatea spațiului și dotarea cu infrastructură adecvată (scenă, puncte de alimentare cu energie electrică, facilități sanitare etc.) pot permite utilizarea pieței în diverse scopuri și sărbătoriri.\n\nAcestea sunt doar câteva aspecte de luat în considerare în amenajarea unei piețe centrale într-un oraș cu clădiri.\nGogu: Să dispară din spațiile din jurul Pieții Sfatului, firmele partidelor care mă zgârie pe ochi !'

'Melos Negros'

2023-05-26 09:43:40


'Bineînțeles că soluția de bun simț este revenirea la aspectul vechi cu piatră cubică, iar în caz că va continua campania asta de distrugere cu tot felul de neaveniți și profitori, eu unul îmi voi retrage dedicația muzicală pentru Piața Sfatului (https://www.youtube.com/watch?v=pRbKyRrkzII)'

'Aurel Amalinei'

2023-05-26 07:46:26


'Ati facut de toate in acest Brasov si acuma a ramas nefacuta Piata Sfatului. Lasati asa Piata ca este destul de frumosa si apreciata de cetatenii brasovului,faceti cat mai multe piste pentru biciclisti sa devina Brasovul un oras verde,mai multe parcuri nu unde este un teren liber apar blocuri noi.Brasovul este un mare oras fara un teren de fotbal,\n cu o gara deplorabile cu niste piete de zarzavaturi ca vai de ele si multe altele mai sunt de facut in acest Brasov.'

'Becaly'

2023-05-26 07:36:49


'Astia habar nu au cum arata piata sfatului....unii viseaza sa pastreze fantana comunista..ar trebui pusa piatra cubica,granit,plantati ceva copaci,dar mai important eliminate toate terasele kitsch care dau un aspect de piata de marakesh,sinatrag toti bucurestenii sa se indoape si sa aglomereze aiurea orasul.'

'cristian'

2023-05-26 05:14:52


'Toti se dau DESTEPTI,redati PIATA SFATULUI CUM AA FOSST INAINTE DE REVOLUTIE SI MODIFICARI,DESPRE PIATRA CCUBICA CARE DADEA PIETEI TONA MEDIEVALA NICI UN CUVANT,PIATRA VECHE DE ANI SI ANI A DISPARUT SI AVEM ACUM MARMURA SI ALTE RAHATURI MODERNE CARE NU AU NIMIC COMUN CU VECHIMEA BRASOVULUI.Poate platati si niste ARBORI CUM AU MAI FOST.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie