Curs BNR

1 EUR = 4.9766 RON

1 USD = 4.6402 RON

1 GBP = 5.8856 RON

1 XAU = 344.9150 RON

1 AED = 1.2634 RON

1 AUD = 3.0713 RON

1 BGN = 2.5445 RON

1 BRL = 0.8560 RON

1 CAD = 3.3757 RON

1 CHF = 5.2278 RON

1 CNY = 0.6395 RON

1 CZK = 0.2009 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0973 RON

1 HUF = 1.2569 RON

1 INR = 0.0556 RON

1 JPY = 2.9348 RON

1 KRW = 0.3350 RON

1 MDL = 0.2607 RON

1 MXN = 0.2515 RON

1 NOK = 0.4344 RON

1 NZD = 2.8332 RON

1 PLN = 1.1434 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0536 RON

1 SEK = 0.4428 RON

1 TRY = 0.1422 RON

1 UAH = 0.1143 RON

1 XDR = 6.1165 RON

1 ZAR = 0.2561 RON

Editia 8204 - 19 iun 15:46

Deşteaptă-te române: Sute de oameni adunaţi ieri în locul unde s-a auzit pentru prima dată în comunism actualul imn al României

Autor: Sorin ŢÎRCĂ, Radu COLŢEA

Publicat la 16 noiembrie 2017

30 de ani de la revolta anticomunistă din 15 Noiembrie 1987, marcaţi la Troiţa de Spitalul Judeţean

Deşteaptă-te române: Sute de oameni adunaţi ieri în locul unde s-a auzit pentru prima dată în comunism actualul imn al României

Foto: ÎN GENUNCHI, AU ÎNGENUNCHEAT COMUNISMUL. Evenimentul a avut loc începând cu ora 11.00, la Troiţa ridicată în faţa Spitalului Judeţean unde, în 15 noiembrie 1987, coloana de manifestanţi de la uzina de autocamioane Steagu Roşu, care se deplasa spre centrul oraşului, a îngenunchiat şi a strigat „Jos Comunismul!”, cântând „Deşteaptă-te Române”.

La trei decenii de la revolta anticomunistă din 15 Noiembrie 1987, braşovenii i-au omagiat pe cei care au avut curajul pentru prima dată în România să iasă în stradă şi să strige „Jos comunismul!” şi „Jos dictatura!”. La Troiţa de la Spitalul Judeţean, ca în fiecare an, au fost depuse coroanele de flori în memoria celor care şi-au pierdut viaţa de atunci şi până acum şi ca un semn de omagiu faţă de actul de eroism de care au dat dovadă muncitorii de la Steagu Roşu.
Preşedintele Asociaţiei 15 Noiembrie 1987, Marius Boeriu, a depănat şirul evenimentelor aşa cum s-au petrecut ele în urmă cu 30 de ani şi a subliniat importanţa revoltei muncitorilor braşoveni. Ceremonialul religios a fost condus de Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, iar alături de novembrişti au fost şi reprezentanţii autorităţilor locale. „Cinstire eroilor, recunoştinţă veşnică braşovenilor pentru curajul lor de a ieşi în stradă împotriva dictaturii comuniste!”, a transmis preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea. „A fost atunci flacăra Revoluţiei din 1989”, a spus prefectul Marian Rasaliu. „Populaţia nu a mai putut suporta foametea care era atunci. Știu ce a fost atunci, pentru că am trăit acele momente, le respect şi am un foarte mare respect faţă de cei care, atunci, în acei ani de teroare au avut curajul să iasă în stradă. Unii dintre ei nu mai sunt. Și-au luat viaţa în propriile mâini şi au încercat să schimbe sistemul”, a precizat acesta. Prezenţi au fost şi primarul George Scripcaru, alături de viceprimarii Laszlo Barabas şi Costel Mihai.

Foto: Au fost depuse coroane de flori din partea oficialităţilor locale, a partidelor politice, a Asociaţiilor de revoluţionari, a Foştilor Deţinuţi Politici, a rudelor celor care au participat la Revolta anticomunistă şi au decedat în ultimii 30 de ani.Mesaje pentru Bucureşti
La fel cum s-a întâmplat şi acum, nici în 1990, imediat după Revoluţie, Guvernul de la Bucureşti nu a fost interesat însă de muncitorii care au dat semnalul luptei pentru libertate. „Nu a venit nimeni din Guvernul României să ne întrebe ce s-a întâmplat în '87. A fost Solidaritatea poloneză şi ceea ce v-am relatat s-a întâmplat în 1990, chiar în ianuarie, când ne-am întors din deportările unde am fost noi trimişi”, îşi aminteşte unul din liderii revoltei de acum 30 de ani.
Fostul preşedinte al novembriştilor, Florin Postolachi, nu s-a arătat deloc nemulţumit de lipsa de interes arătată de autorităţile centrale. „Decât să-i vezi că vin forţaţi pentru că e o campanie electorală sau că au un interes ascuns, mai bine rămân acolo. Suntem obişnuiţi cu oamenii aceştia să vină, oamenii care, într-adevăr, ţin la noi şi care simt ceva pentru oamenii din Asociaţia 15 Noiembrie şi pentru eveniment”, întăreşte fostul preşedinte al asociaţiei.

Foto: CU MÂNA PE INIMĂ. Intonarea imnului, un moment emoţionant miercuri, la Troiţa revoltei anticomuniste.

Monumentul promis
Cel care, doi ani mai târziu, a aprins flacăra Revoluţiei la Braşov, Ioan Demi, sau Octav Bjoza, un vajnic luptător anticomunist braşovean, au depus şi ei câte o coroană de flori. „Aş vrea să-mi cer iertare în faţa tuturor oficialităţilor care s-au perindat la putere în aceşti 28 de ani care au trecut pentru că mă aflu în faţa unui monument atât de mic faţă de o faptă atât de mare. Mă bucur că am aflat aici, că va fi înlocuit, dar acest lucru l-am aflat de ani de zile şi nu s-a petrecut până acum, ceea ce mă face să fiu suspicios şi de această dată”, a spus Bjoza.

Prima zi declarată prin HCL de importanţă locală: 15 Noiembrie - „Ziua revoltei anticomuniste a braşovenilor”
Un moment special a avut loc miercuri şi în Consiliul Local Braşov, care a aprobat un proiect de hotărâre, iniţiat de istoricul Marius Oprea, prin care ziua de 15 Noiembrie este declarată  „Ziua revoltei anticomuniste a braşovenilor”, care va fi celebrată în mod oficial de instituţiile publice şi autorităţile locale.  „Ca braşovean, unul dintre principalele mele obiective a fost valorizarea  istorică şi cunoaşterea revoltei muncitorilor braşoveni din 15 noiembrie 1987. Ceea ce s-a întâmplat atunci a fost preambulul Revoluţiei din 1989 şi a aşezat Braşovul pe harta europeană. Multă vreme, însemnătatea acestui moment a fost destul de puţin cunoscută. Abia după ce s-au scris cărţi şi articole despre cele petrecute la Braşov acum 30 de ani, ziua de 15 noiembrie a fost pusă pe harta revoltelor anticomuniste din Europa de Est, ca o dată dintre cele mai importante. Curajul muncitorilor braşoveni cred că trebuie onorat printr-o hotărâre distinctă a Consiliului Local. Dumneavoastră aţi ajutat în fiecare an «Asociaţia 15 Noiembrie» pentru derularea manifestărilor culturale şi sportive pe care le-a iniţiat. Ceea ce vă propun prin adoptarea acestei hotărâri este ca acest sprijin să fie dat într-un cadru legal, distinct. Totodată, această hotărâre stabileşte ca data de 15 noiembrie să fie declarată o zi a revoltei anticomuniste a braşovenilor, care să fie celebrată în mod oficial în municipiul Braşov”, a declarat istoricul Marius Oprea, în timpul şedinţei de plen a Consiliului Local Braşov.
Conform hotărârii,  instituţiile publice, de cultură şi şcolile vor arbora drapelul naţional. De asemenea, forul deliberativ local s-a obligat, în mod oficial, să sprijine financiar în fiecare an evenimentele dedicate zilei de 15 Noiembrie 1987. În acest sens, cu cel puţin 90 de zile înainte de desfăşurarea evenimentelor, Asociaţia 15 Noiembrie 1987, ONG-uri, instituţii de cultură sau învăţământ vor depune proiecte la Primăria Braşov, iar fondurile vor fi acordate în urma analizei comisiilor de specialitate şi aprobării Consiliului Local.

Primul film care ne arată istoria
Seria de evenimente ocazionată de împlinirea a trei decenii de la revolta muncitorilor braşoveni a continuat la Centrul Cultural Reduta, la ora 18.30, cu premiera filmului „Braşov 1987. Doi ani prea devreme”, care tratează acelaşi subiect, ocazie cu care a fost prezentată, în premieră, şi piesa dedicată dedicată momentului istoric de acum 30 de ani,  intitulată „Scară lăuntircă", a compozitorului Octavian Nemescu.


Patru „novembrişti” au fost declaraţi cetăţeni de onoare
Patru membri ai Asociaţiei „15 Noiembrie 1987 Braşov”, Victor Şerban, Ioan Voicu, Laurenţiu Paveliuc şi Monica-Anişoara Şerban, au primit ieri, din partea Consiliul Local Braşov, diplomele de „Cetăţean de Onoare al municipiului Braşov”. Potrivit hotărârilor de Consiliu Local aprobate în 27 octombrie, distincţiile au fost acordate „în semn de recunoştinţă pentru curajul şi verticalitatea de care au dat dovadă în confruntarea cu regimul opresiv comunist”. „N-aş dori nimănui să treacă prin ce am trecut noi. A fost greu ţinând că era un alt regim,  represiv”, a declarat unul dintre noii cetăţeni de onoare, Laurenţiu Paveliuc.


Foto: Andrei Paul

+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie