Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 23:24

PÂNĂ LA 1 IULIE, LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ

Desfătare culinară, printre cărţi cu reţete din alte vremuri

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 16 aprilie 2019

Desfătare culinară, printre cărţi cu reţete din alte vremuri

Reţete savuroase pentru mese boiereşti sau mese mai uşoare, meniuri din Primul şi al Doilea Război Mondial, ba chiar şi câteva obiecte din bucătăria altor vremi. Le găsiţi într-o nouă expoziţie  la Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu”, în sediul central. Expoziţia cuprinde publicaţii despre arta culinară din România, începând cu cărţi de bucate şi ştiinţa gastronomiei, continuând cu poveşti din bucătărie sau experienţa intelectualilor la cratiţă. Volumele sunt însoţite de cărţi poştale ilustrate cu restaurantele şi terasele vechiului Braşov. „Avem un ghid, un tezaur gastronomic, un reţetar al Mariei Branişte, de la 1882, meniuri din Primul şi al Doilea Război Mondial şi, ce mi-a plăcut, o colecţie de toasturi. O parte dintre reţete le-am încercat”, ne-a explicat Eva Dinu, bibliotecar.
Ideea expoziţiei a apărut după ce bibliotecarii au fost solicitaţi în legătură o reţetă mai veche. Căutând în fondul de carte existent, au scos la iveală mai multe reţetare şi volume, din gastronomia internaţională şi românească. Cum însă, fondul era prea mare, expoziţia se axează pe meniurile din Braşov, dar şi din ţară, din perioada secolelor 18-20. Evenimentul are loc în cadrul Săptămânii naţionale a bibliotecilor, desfăşurată în perioada 15-19 aprilie, sub egida Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România. Această expoziţie este mai degrabă un antrenament, dat fiind că Sibiul va fi, în luna mai, capitala gastronomică regională. „Cu acest prilej, conferinţa noastră naţională va fi axată pe tematică gastronomică. Bibliotecarii din toată ţara vor găti, vor aduce ingredient specific locului din care vin. Am zis să începem antrenamentul, orice antrenament trebuie început mai devreme şi în primul rând am vrut să sondăm, să vedem la nivel de Braşov ce resurse gastronomice avem de scos. Vom merge la Muzeul Astra din Sibiu cu un stand de prezentare şi vom găti preparate braşovene”, a explicat Daniel Nazare, director Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu”. Expoziţia poate fi vizitată până în 1 iulie.

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie