Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 07:04

Debut al Festivalului de Film Istoric

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 04 august 2014

Râşnovul a devenit de la finele săptămânii trecute oraşul în care istoria trăieşte graţie acestui festival unic în Sud - Estul Europei, festival care contribuie an de an la impunerea oraşului Râşnov drept capitală a filmului istoric în România

Debut al Festivalului de Film Istoric

Cea de-a VI-a ediţie a Festivalului de Film Istoric a debutat vinerea trecută şi s-a bucurat de un real succes în rândul publicului, încă din prima seară grădina cetăţii devenind neîncăpătoare pentru cei care au venit special să-i vadă pe cei de la Byron în concert, dar şi să vizioneze într-un cadru inedit pelicula lui Nae Caranfil, „Closer to the moon”. „Am reuşit să transformăm Râşnovul dintr-un oraş industrial, care decăzuse odată cu desfiinţarea celor două fabrici mari din vremea comunismului, într-unul turistic şi să avem o agendă culturală, dar şi una sportivă extrem de bogată, cu foarte multe evenimente. Mă bucur că prin organizarea acestui festival am reuşit să aducem în prim-plan latura culturală, care a fost uitată de mulţi şi în aceste zile al evenimentului vom prezenta publicului producţii de excepţie, atât în Grădina Cetăţii, cât şi în cinematograful din oraşul nostru, pe care l-am scos la lumină, după ce devenise un spaţiu părăsit, aşa cum se întâmplă de fapt cu vechile cinematografe din marile oraşe”, a subliniat primarul Râşnovului Adrian Veştea.

Foto: Academicianul Ion Aurel Pop, rectorul Universităţii din Cluj, alături de directorul Festivalului, Nicolae Pepene.

Parteneriat cu Institutul Cultural Român
Ediţia din acest an a festivalului celebrează împlinirea a 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial, 25 de ani de la Revoluţia din 1989 şi 30 de ani de la Olimpiada de la Los Angeles din 1984. Pentru prima dată, ediţia din acest an a festivalului a fost susţinută şi de Institutul Cultural Român. „Sper ca acest parteneriat să dureze, chiar dacă bugetul nostru este mai tot mai mic de la an, la an. Cred însă că secretul pentru a menţine cultura românească pe linia care trebuie este ca şi autorităţile să se implice în organizarea unor astfel de evenimente, iar, la Râşnov, aceste lucru se întâmplă deja”, a punctat vicepreşedintele ICR, Liviu Jicman.
 „Acest festival este un eveniment inedit pe piaţa culturală românească, în primul rând, pentru că are o şcoală de vară, dar şi pentru că abordăm teme importante, cum ar fi 100 de la începerea Primului Război Mondial. Cred că suntem printre puţinii care marcăm acest moment, deşi a avut o influenţă importantă în destinul nostru. Totodată, autorităţile locale din Râşnov au înţeles cât de importantă este istoria şi cultura pentru o localitate şi viitorul ei şi au susţinut în fiecare an evenimentul”, a apreciat istoricul Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judeţean de Istorie, care este şi iniţiatorul şi directorul acestui festival.
Evenimentul a debutat cu o dezbatere legată de „Spiritualitatea românească între Occidentul latin şi Orientul bizantin”, academicianul Ion Aurel Pop, rectorul Universităţii din Cluj, încercând să le explice celor prezenţi care sunt originile poporului român, dar şi să dezlege „enigma” asimilării dacilor de către romani.

Foto: Primarul Râşnovului, Adrian Veştea

Evenimente de excepţie
Prima seară a festivalului a continuat cu Concertul Byron, care a fost cu atât mai special cu cât solistul trupei îşi serbase ziua de naştere cu doar o zi înainte, iar fanii i-au făcut o surpriză cântându-i „ La mulţi ani”, la finalul concertului.
Pentru ca spectatorii să nu aibă o „surpriză”, în deschidere, regizorul Nae Caranfil a ţinut să-i atenţioneze pe aceştia că filmul este inspirat din fapte reale petrecute în România, dar actorii vorbesc în engleză „tocmai pentru a să nu mai existe reproşuri că nu se înţeleg dialogurile. Este un film românesc cu subtitrare”. Regizorul a apreciat organizarea acestui festival şi l-a considerat oportun în contextul în care, este un public de film care preferă „filmul de mall”, respectiv blockbuster-ele hollywood-iene. „Acest film nu este un film istoric, dar este inspirat din faptele istorice din ultimii 70 de ani. Nu este practic doar o reconstituire istorică, fiindcă mie îmi place să duc povestea în zona fanteziei, este ca un basm”, a explicat Caranfil, care a venit la eveniment alături de tatăl său, Tudor Caranfil, care a jucat  chiar un rol în acest film. Printre spectatori s-a numărat şi criticul de film Irina Margareta Nistor, care nu a ratat nici o ediţie a acestui festival din ultimii trei ani. „La acest festival sunt prelegeri foarte interesante  şi oameni extrem de drăguţi. Vor fi o serie de proiecţii variate şi mă bucur că sunt atât filme clasice, cât şi  filme extrem de noi, documentare extrem de interesante, pe care nu avem unde să le vedem şi cred că va fi o vacanţă extrem de instructivă pentru cei care participă la Şcoala de Vară”, a explicat criticul de film.
Şi ziua de sâmbătă a fost una specială, pe scena din Cetate urcând Fanfara Armatei Libaneze, care a făcut un show de excepţie.

Foto: Criticul de film Irina Margareta Nistor  nu a ratat nici o ediţie a acestui festival din ultimii trei ani.

Maratonul cinematografic continuă
Maratonul cinematografic va continua până pe 10 august cu alte filme sau documentare de excepţie ce abordează tema Primul Război Mondial sau a regimului comunist în România. Printre producţiile ce vor fi proiectate la Festivalul de Film Istoric se numără documentarele „Ultima redută”, regizat de Nicholas Dimăncescu, „În spatele cortinei” de Bogdan Mustaţă şi excepţionalul „La grande illusion” a lui Jean Renoir, drama „La France” semnată de Serge Bozon, „Die Männer der Emden”, regizat de Berengar Pfahl şi „Walesa: Man of Hope”, în regia lui Andrzej Wajda, dar şi alte documentare şi pelicule de excepţie.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie