De la vânzări în IT, la prepelițe
Autor: Adina CHIRVASÃ
Publicat la 31 august 2012
Un brașovean din Hărman a renunțat la vânzările în IT și a trecut la statutul de șef. Și nu orice fel de patron –
se ocupă de creșterea prepelițelor, o afacere care-i aduce bani frumoși
Un brașovean din Hărman a renunțat la vânzările în IT și a trecut la statutul de șef. Și nu orice fel de patron –
se ocupă de creșterea prepelițelor, o afacere care-i aduce bani frumoși. În plus, oferă și consultanță celor interesați
De prepelițe se ocupă de mai bine de 4 ani, când s-a decis să consume mult mai multe alimente bio. Brașoveanul Mi-Odin Mureșan are la Hărman o microfermă cu absolut tot ce este nevoie pentru a putea crește prepelițe în condiții extraordinare. Omul spune că nu lucrează industrial și nici nu vrea să obțină în mod artificial producții-record. Deci, în alimentația păsărilor nu sunt folosiți hormoni de creștere forțată și nu se face rabat nici de la calitatea furajelor utilizate. De asemenea, nu sunt folosite furaje care să conțină materii prime interzise sau la limita legii, precum făina de pește, făina de oase și de resturi animale, doar pentru a micșora costurile de producție sacrificând calitatea.
Peste trei mii
de prepelițe
La ora actuală la microferma din Hărman sunt găzduite peste 3 mii de prepelițe. „Sus avem prepelițe de ornament, prepelițe californiene, tot prepelițe de ornament, bob white, specialitatea mexican, dincoace sunt cele de business, cum le numim noi, pentru ouă și carne, respectiv prepelițe japoneze, prepelițe tibetane, celelalte cu penaj alb sunt prepelițe polare”, explică Mi-Odin Mureșan
La microfermă s-a investit mult în biosecuritate, la intrare existând un filtru special, iar pentru mâini se utilizează un gel dezinfectant medical. Este mult de muncă într-o asemenea afacere, dar merită, spune brașoveanul.
„În fiecare zi începem cu o igienizare a fermei. Apoi hrănim păsările, le facem furajare proprie, furajare naturală. Lucrăm cu nutriționist specializat în nutriția animalelor și facem mâncare premium. După ce le hrănim, avem grijă de parteneri. Primim foarte multe comenzi, oameni care solicită ingrediente de la noi, pentru a face propriile furaje pentru prepelițele lor. Le trimitem ce au nevoie”, detaliază crescătorul de prepelițe.
De când a început activitatea brașoveanul a reușit să livreze ouă care să fie produse cu cel mult patru zile în urmă în momentul livrării. Este un record de prospețime cu care crescătorul se mândrește.
„Ouăle de prepeliță sunt mult mai sănătoase decât ouăle de găină. Conțin mult mai multe vitamine și minerale. Au efect benefic în tratarea mai multor boli. Lumea le preferă - ați fi surprinși - pentru consum curent, mult mai mult decât pentru tratamente”, mai spune Mi-Odin Mureșan.
Se testează mai
întâi „în casă”
Și pentru a demonstra că produsele de la microfermă sunt proaspte și de cea mai bună calitate, omul de afaceri face „teste” chiar în familie. Fetița sa consumă astfel de ouă încă de la șase luni, mărturisește brașoveanul. „Ea este controlorul nostru de calitate. Dacă-i dăm ei să mănânce, atunci avem încredere că putem oferi produsele noastre tuturor”.
Chiar și vecinii îi laudă activitatea. „Sunt foarte bune, sănătoase, pentru ficat, pentru toate bolile, știm cu ce le ține, cu ce le crește, avem încredere, dânsul e chiar vecin cu noi”, declară o vecină.
Oferă și consultanță
Celor care vor să crească prepelițe, indiferent dacă sunt interesați doar de consum propriu sau vor să conducă o fermă cu mii de capete, Mi-Odin Mureșan le oferă și consultanță.
„Este un business care dacă se face așa cum trebuie, poate genera venituri destul de bune”, spune brașoveanul.
Până acum, în jur de două mii de oamenii au cerut consultanță în domeniu și omul de afaceri se poate lăuda chiar și cu câteva sute de clienți fideli.
Comentarii
nu este nici un comentariu
Adaugă un comentariu