Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8168 - 23 apr 10:36

De la Scripcaru la Coliban: Unde s-a tăiat, unde s-a plusat

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 01 aprilie 2021

Primul buget al primarului Allen Coliban: cum a împărţit 1,25 miliarde lei. „2021 este unul al premierelor şi recordurilor”

De la Scripcaru la Coliban: Unde s-a tăiat, unde s-a plusat

Primarul Braşovului, Allen Coliban, a prezentat miercuri primul buget local de când a preluat este în fruntea oraşului. Deocamdată, este versiunea iniţială a proiectului de buget local pe anul 2021, pentru că acesta este în consultare publică. Astfel,  până în 14 aprilie, ora 12.00, braşovenii îşi pot exprima punctul de vedere cu privire la propunerea de buget, direct pe portalul Primăriei şi. De asemenea, oamenii, se pot înscrie la dezbaterea care va avea loc pe platforma ZOOM, în data de 13 aprilie. Pentru ambele situaţii, la sfârşitul prezentării, doritorii au posibilitatea să completeze formularele electronice.
Potrivit primarului Braşovului, bugetul local pe anul 2021 este unul al premierelor şi recordurilor: pentru prima dată, bugetul trece de 1 miliard de lei (1.255.486.990 lei). Din bugetul total, 1,07 miliarde lei reprezintă veniturile estimate a se încasa anul acesta, iar 185 milioane lei este excedentul anului 2020.

La investiţii, jumătate din buget. Record de bani la cultură şi sport
De asemenea, investiţiile sunt aproape la acelaşi nivel cu cheltuielile de funcţionare, dar este şi anul cu cea mai mare alocare de fonduri pentru trecerea la un „Braşov verde”. Sume record sunt alocate şi pentru „Sănătate” şi „Educaţie”. Tot anul acesta sunt şi cele mai mari alocări pentru proiecte culturale şi sportive. Nu în ultimul rând, veniturile din fondurile europene cresc cu 74%, faţă de 2020, ajungând la 290 de milioane de lei, faţă de 160 milioane lei în 2020.  
„Este un buget echilibrat, pentru că secţiunile de dezvoltare şi de funcţionare sunt aproximativ egale. În termeni populari, asta ar însemna investiţii versus salarii - dar nu intră doar salariile la secţiunea de funcţionare. Avem trei mari capitole, trei priorităţi, care se referă la tranziţia către Capitala Verde a României, deci partea de «Braşov verde», partea de educaţie şi partea de sănătate şi asistenţă socială, care însumează aproximativ 48% din totalul bugetului”, a declarat primarul Allen Coliban.
Pentru acest an propunerea primarului este de alocare a unui procent aproximativ egal între cheltuielile de dezvoltare, adică investiţii - respectiv 49,6% (623 milioane lei) - şi cheltuielile curente (de funcţionare) - secţiune căreia îi revine 50,4% (632 milioane lei) din totalul cheltuielilor.
Anul trecut, pentru secţiunea de dezvoltare a fost alocată suma de 499 milioane lei, iar pentru cea de funcţionare - 668 milioane lei.
 
Braşovul verde, prioritatea numărul 1: 368 milioane lei
Pentru investiţiile ce vizează protecţia mediului, în bugetul local pe anul 2021 este prevăzută suma totală de 368 milioane lei. „În tot capitolul «Braşovul verde» intră şi partea de mobilitate verde şi de eficientizare a transportului public, dar intră şi capitolul de parcuri şi zone verzi noi. Avem nevoie de primul pas, acel studiu de oportunitate, pentru a prioritiza investiţiile în cartiere şi pentru a identifica zonele pe care le putem transforma în parcuri. Este un prim pas obligatoriu, urmat de documentaţiile tehnice pentru fiecare proiect în parte”, a explicat primarul. Astfel, pentru transportul în comun este alocată suma 288 de milioane de lei pentru achiziţia de autobuze şi troleibuze electrice şi hibrid, benzi dedicate transportului în comun, garaj RATBV, terminal RATBV Gara Braşov, extindere e-ticketing RATBV.
De asemenea, în acest capitol este inclus şi proiectul trenului metropolitan, a cărui valoare este estimată de primar la 500 de milioane de lei (solicitarea de finanţare pentru accesarea fondurilor prin Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă va fi depusă în toamnă). În bugetul local pe anul în curs este prevăzută suma de 150.000 lei pentru elaborarea documentaţiei aferente trenului metropolitan.  
Alte 13 milioane de lei sunt incluse într-un set de proiecte denumite „Braşovul pe două roţi”: amenajarea a 10 km de piste de biciclete (două trasee), realizarea a trei centre de bike-sharing, montarea a 60 de rasteluri de biciclete în şcoli şi la instituţiile primăriei, dar şi pentru elaborarea documentaţiei tehnice pentru proiectul „Calea Verde” (finanţat cu bani europeni).
Pentru parcări şi infrastructura autovehicule electrice este prevăzută suma totală de 22 de milioane de lei, proiectele incluse în această categorie fiind proiectul „Park & Ride” Bartolomeu, amenajarea a cinci staţii încărcare autovehicule electrice, elaborarea documentaţiei tehnice (Studiul de fezabilitate şi Proiectul tehnic) pentru parcarea din Centrul Civic şi pentru parcarea subterană şi pasajele pietonale subterane din zona Gării Braşov.
Tot 22 de milioane de lei este şi suma propusă pentru digitalizarea managementul traficului (sistem centralizat de management şi control al traficului, sistem supraveghere video domeniu public, sistem de panouri electronice cu informare în timp real de încărcare a traficului, dispozitive mobile fixe de supraveghere a traficului rutier).
Un alt proiect ce este inclus în această axă prioritară vizează achiziţia şi instalarea de ecoinsule, anul fiind prevăzută suma de 5 milioane de lei pentru 30 de astfel de echipamente.  
Suma de 18 milioane de lei este prevăzută pentru studii de oportunitate şi realizarea de spaţii verzi noi în cartiere, întreţinerea parcurilor şi spaţiilor verzi, proiectul de reconversie urbană de la Rulmentul şi pentru alte documentaţii, inclusiv realizarea registrului zonelor verzi.
Tot în capitolul „Braşovul verde” este inclusă şi suma de  350.000 lei pentru documentaţia tehnică aferentă proiectului de închidere a depozitului de deşeuri industriale Timiş-Triaj, pentru realizarea unui HUB de testare a tehnologiilor inovative în ceea ce priveşte monitorizarea. De asemenea, în bugetul local este inclusă şi suma de 400.000 lei pentru organizarea „Forumului Oraşelor Verzi”, o conferinţă internaţională despre sustenabilitatea urbană şi acordarea de finanţare nerambursabilă pentru proiecte ONG-uri de mediu.

148,5 milioane lei, investiţia în educaţia copiilor
Cea de-a doua prioritate bugetară anunţată de primar este axa „Investim în educaţia copiilor noştri”, cheltuielile totale pentru această secţiune fiind estimate la 148,5 milioane de lei.
Astfel, suma de  99,3 milioane de lei reprezintă alocarea pentru proiectele de infrastructură, pe listă fiind, printre altele, realizare studiului de fezabilitate pentru o nouă grădiniţă în cartierul Noua, construirea sălilor de sport de la şcolile gimnaziale nr. 2 şi 4 şi de la Colegiul Tehnic Silvic „Dr. Dumitru Rucăreanu”.  
Suma de 27 milioane de lei este prevăzută programul de dotare a şcolilor cu echipamente informatice, proiect pentru care municipalitatea braşoveană a obţinut o finanţare europeană, astfel că de la bugetul local se va plăti suma de 200.000 lei. Pentru transportul şcolar al elevilor este prevăzută suma de 16,5 milioane lei, pentru plata burselor - 4, 9 milioane lei, pentru cofinanţarea acestora, iar pentru achiziţionarea unor echipamente sportive pentru şcoli - un milion de lei.

Sănătate, asistenţă socială şi creşe: 114,37 milioane lei
A treia prioritate anunţată de primarul Allen Coliban este „Braşovul sănătos şi cu grijă pentru toţi”, în care sunt incluse domeniile sănătate, asistenţă socială şi creşele. De altfel, edilul a menţionat că „în zona de sănătate, Braşovul nu avea până acum alocări semnificative, pentru că nici nu aveam un serviciu de sănătate. Braşovul ca municipiu nu are spitale în subordine, dar anul acesta avem o alocare consistentă. În primul rând avem în derulare două proiecte, respectiv spitalul regional, dar şi un proiect nou, un al doilea spital, unul de boli infecţioase şi pneumoftiziologie, pentru care am prevăzut banii necesari elaborării documentaţie tehnice. Totodată, deschidem şi un centru medical de permanenţă în cartiere şi avem toată partea de gestionarea pandemiei, inclusiv centrele de vaccinare. Sunt, toate, lucruri noi faţă de bugetul pe anul trecut”.
Concret, în bugetul local pe anul în curs, pentru realizarea documentaţiilor aferente proiectului Spitalului Clinic Regional de Urgenţă Braşov este prevăzută suma de 670.000 lei, iar pentru cea aferentă spitalului de boli infecţioase şi pneumoftiziologie – 500.000 lei. Suma de 1,2 milioane lei este propusă pentru un Centru Pilot de Asistenţă Medicală Primară din programul „Centre de permanenţă în cartiere”, iar valoarea estimată a cheltuielilor anti-Covid 19 este de 21,8 milioane lei.
În buget este inclusă şi suma de 10,3 milioane de lei pentru lucrările la noul căminul pentru persoane fără adăpost (de pe strada Panselelor), pentru vouchere sociale (primul ghiozdan, dar din suflet, trusou nou-născut, ajutor 100 de ani, ajutor de chirie, ajutor pentru bone, tichete sociale vârstnici, finanţare pentru proiecte de asistenţă socială derulate de ONG-uri). De asemenea, este propusă suma de 46 de milioane de lei pentru funcţionarea Centrului de asistenţă socială pentru persoane vârstnice,  Centrului de zi Astra pentru familie şi copii, Centrului pentru victimele violenţei în familie, Centrului Sf. Nicolae, Cantinei de Ajutor Social, Asistenţă socială în caz de invaliditate. Totodată, suma de 2,6 milioane de lei este prevăzută pentru, reabilitarea unor clădiri, pentru reabilitarea cantinei sociale de pe strada Panselelor (documentaţie tehnică), pentru amenajarea centrului de asistenţă comunitară str. Dobrogea şi a sălii evenimente de la Cimitirul Municipal.
Pentru creşe este alocată suma de 31,3 milioane de lei, bani ce vor fi folosiţi pentru funcţionarea acestor unităţi, dar şi pentru proiectul noii creşe din Tractorul - Coresi, mansardarea Creşei nr. 11,  finalizare lucrărilor la cea de pe strada Apollo şi realizarea documentaţiei tehnice pentru creşa din Bartolomeu - Avantgarden.

84 milioane lei, pentru asfaltări şi iluminat
În proiectul bugetului pe anul în curs, pentru lucrările la infrastructura rutieră (asfaltări, semnalizare rutiera, elemente de siguranta, semaforizare), precum şi pentru iluminatul public este prevăzută suma de 84 milioane lei. Alte 36 milioane lei sunt prevăzute pentru alte lucrări, printre care cele de la pasajul Fartec sau de la pietonalul din Valea Cetăţii.

Cultură: 51,4 milioane lei, sport: 43,4 milioane lei
Conform proiectului prezentat de primar, capitolul „Sport” va beneficia de o alocare de 43,4 milioane de lei (sumă în care sunt incluşi banii pentru infrastructura sportivă, pentru finanţarea CSM Corona, pentru Ghidul de finanţare a evenimentelor sportive). De altfel, referitor la acest capitol bugetar, primarul a declarat că „alocările pentru clubul Corona au fost diminuate şi am deschis finanţări către toate cluburile sportive din Braşov. Va fi un ghid de finanţare cu o alocare de două milioane de lei”.
În ceea ce priveşte cultura, suma propusă pentru acest capitol este de 51,4 milioane de lei, bani necesari pentru funcţionarea instituţiilor culturale, pentru finanţarea evenimentelor private, dar şi pentru unele investiţii (troiţe, monumente comemorative).

De la Scripcaru la Coliban: 2020 versus 2021, în procente date sau luate:

Notă: Sumele sunt în mii lei.





 

+7 -3

Comentarii

'AUREL AMALINEI'

2021-04-01 18:09:19


'Piste pentru biciclisti in oras nu in padure.Padurea trebuie lasta ursilor'

'ptr Brasovul verde'

2021-04-01 08:40:02


'O propunere pentru \"Brasovul verde\" : nu mai dati autorizatie de constructie pentru blocuri in zonele aglomerate din oras. Un exemplu in acest sens este complexul rezidential care se construieste pe strada Carpatilor la intersectia cu Muncii (vis-a-vis de Cramele Decebal). In acea zona foarte poluata de trafic ar fi fost foarte bun un parc si niste copaci.'

'alexandru'

2021-04-01 07:39:23


'Bine ca s-a renuntat la tramvai! In schimb parcul de la Rulmentul ar trebui facut pentru ca Brasovul nu are un parc adevarat in genul Parcului Copou din Iasi,care este o oaza de frumusete,verdeata,alei,statui si liniste.Sa se faca ceva si cu reabilitarea centrului istoric unde Primaria impreuna cu locatarii trebuie sa gaseasca un numitor comun pentru a readuce cladirile vechi la farmecul de odinioara.Cu cat se treneaza,cu atat va fi mai mult de lucru intrucat casele se degradeaza zi de zi.In legatura cu pistele de biciclete,acestea trebuie bine gandite,propun sa se copieze modelul danez pe care dl.primar il cunoaste bine.Nu imi pot imagina o circulatie sigura daca pe o singura pista de nici un metru trebuie sa circule dus-intors biciclete care trebuie sa se fereasca si de masini.Normal ar fi sa existe cate o pista pe fiecare sens.'

'Barbu Gh.'

2021-04-01 07:07:21


'Mult, prea mult la „autorități” și la „ordine publică”.'

'ionut '

2021-04-01 06:47:07


'PARCUL RULMENTUL DE CE NU APARE IN BUGET ?'

'Willy'

2021-04-01 01:01:32


'Deci tramvaiul, pa! Da?'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

  • Spitalul copiat al Braşovului

    Spitalul copiat al Braşovului

    Noul Spital de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase: e o planşă frumoasă, făcută pentru Oradea, vândută şi la Braşov

    2024-04-22 citeste mai mult
  • Tot să fii şomer venit din Diaspora

    Ludovic Orban, Violeta Alexandru, fostul ministru al Muncii, dar şi alţi parlamentari au elaborat o propunere legislativă de stimulare a revenirii în ţară a românilor din diaspora care[...]

    2024-04-19 citeste mai mult
  • Greu şi de citit

    Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declaraţii de presă susţinute în Qatar. Deşi avea discursul scris, premierul s-a încurcat şi în loc de „lecţie”[...]

    2024-04-19 citeste mai mult
  • Ploi şi zăpadă

    Ploi şi zăpadă

    Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a instituit duminică, 21 aprilie, ora 18.00, un Cod galben de ninsori valabil până luni, 22 aprilie, la 12:00. La altitudini de peste 1.500 m[...]

    2024-04-22 citeste mai mult
  • Noua conspiraţiune

    Ziarul ucranean de limba engleză Kyiv Post citează surse din cadrul Serviciului de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării, potrivit cărora AUR pregăteşte o campanie anti-ucraineană[...]

    2024-04-22 citeste mai mult