Curs BNR

1 EUR = 4.9731 RON

1 USD = 4.5843 RON

1 GBP = 5.8128 RON

1 XAU = 299.5965 RON

1 AED = 1.2481 RON

1 AUD = 3.0023 RON

1 BGN = 2.5427 RON

1 BRL = 0.9179 RON

1 CAD = 3.3915 RON

1 CHF = 5.2137 RON

1 CNY = 0.6369 RON

1 CZK = 0.1962 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.1484 RON

1 HUF = 1.2766 RON

1 INR = 0.0553 RON

1 JPY = 3.0438 RON

1 KRW = 0.3443 RON

1 MDL = 0.2564 RON

1 MXN = 0.2681 RON

1 NOK = 0.4350 RON

1 NZD = 2.8309 RON

1 PLN = 1.1544 RON

1 RSD = 0.0424 RON

1 RUB = 0.0497 RON

1 SEK = 0.4454 RON

1 TRY = 0.1473 RON

1 UAH = 0.1194 RON

1 XDR = 6.0890 RON

1 ZAR = 0.2371 RON

Editia 8130 - 27 feb 21:53

De la 10 ani ştie ce vrea: muncă la ocol, permis de vânătoare şi de camion

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 08 decembrie 2023

Anca Macovei: „Sper ca generaţia noastră să ajute opinia publică să înţeleagă că silvicultura din România se face aşa cum trebuie, ca la carte. Nu că se taie totul şi se duce în Austria”

De la 10 ani ştie ce vrea: muncă la ocol, permis de vânătoare şi de camion

Dumitru Macovei scoate lemnul din pădure de când se ştie… De acolo, îl duce la clienţi, prelucrat primar la gater. E la bază tehnician silvic, dar lucrează cu tatăl său, forestier şi el, la firma familiei. Nu are un fiu care să îi moştenească pasiunea pentru lucrul la pădure, ci… o fiică. De la 10 ani venea micuţa cu el în camion, fie să aducă lemnul din pădure, fie prin ţară, să îl ducă la clienţi. Pe la 12 ani Anca a învăţat să măsoare cu clupa. La 14 ani mergea la marcări, în vacanţe. Iar la 18 ani, firesc, intra la Facultatea de Silvicultură şi Exploatări Forestiere Braşov. Povestea ei e spusă de Forest Mania, o publicație a Asociației Forestierilor din România.

O pasiune ca „un microb”
Anca a intrat prima la liceul silvic din Braşov. Crescuse văzând pădure şi lemn, lângă tatăl ei. Nici nu se gândea să facă altceva.
„Am vrut foarte mult să fac silvicultură, cred că am luat microbul de la tata. Bunicul meu din partea tatălui are firmă de exploatare forestieră şi tatăl meu lucrează la această firmă. Ca pregătire, e tehnician silvic, dar a lucrat mereu pe maşina de transport lemn. E pasionat de munca lui, de maşina mare. Şi pasiunea lui a devenit cumva şi pasiunea mea. Am mers în multe curse cu el, în diferite zone din ţară. Stăteam în maşina mare, povesteam despre toate, în aceste drumuri lungi. Mă lua şi la pădure, stăteam cu el cât încărca. Pe la 12 ani am vrut şi eu să măsor cu clupa şi tata m-a învăţat. În viitorul apropiat vreau să obţin permis de categoria C, ca să pot conduce şi eu camionul şi să aduc lemnul din pădure”, povesteşte Anca..
Crescută de bunicii din partea mamei în Voineşti, Covasna, Anca a fost educată de aceştia cu rosturile ştiute de ei. Respectul pentru muncă a fost unul dintre ele. Bunicul e „verde” şi azi, la 71 de ani. Pe lângă grădina impecabilă şi cultura de zmeură – inclusiv zmeură galbenă sau alte culori – bătrânul nu îi refuză pe cei din comunitate, când îi cer ajutorul. A fost electrician şi mereu e nevoie de un meseriaş… Iar el încă este unul.
Bunica a învăţat-o pe Anca să respecte reguli, să aprecieze ce are, să nu se întindă mai mult decât îi e plapuma, să fie respectuoasă cu toată lumea. O mulţime de lucruri pentru care nepoata îi este azi recunoscătoare, că tare bine i-au prins. Acest bagaj l-a luat cu ea când a plecat la Braşov, la 14 ani, la liceul silvic.

O familie
A intrat prima la liceu şi s-a instalat la cămin. Venea acasă vinerea.
„Liceul avea şi profil de design de mobilier, dar eu am ales secţia de Silvicultură şi Exploatări forestiere. Am şi atestat de tehnician silvic, obţinut la finalul liceului. Am avut un diriginte care ne-a învăţat multe lucruri, am făcut carte pe bune. Tot ce ne-a predat domnul Răzvan Dănuţ Enache ne-a fost de folos la facultate. Mie şi celorlalţi cinci colegi cu care am venit după bacalaureat la Facultatea de Silvicultură şi Exploatări forestiere Braşov. Dincolo de asta, a fost un diriginte care ne-a ţinut uniţi”, spune Anca.
Are aşadar un grup de colegi cu care e zi de zi, de la 14 ani…
„Noi suntem ca o familie, ca fraţii. Ne ajutăm unul pe altul. Sunt singura fată din acest grup. Şi sunt sigură că vom rămâne prieteni toată viaţa”. Ne-a mărturisit însă că cea mai bună prietenă a ei este Roxana. Mama ei.

„Acasă e tot acasă”
Anca nu are niciun gând să plece din ţară. E legată de familie, de oraşul ei, de bunicii din Voineşti.
„Îmi place România, îmi place ce avem noi în zona aceasta, în Covasna. Îmi place aerul de aici. Îmi plac tradiţiile noastre din Ardeal, chiar şi slănina afumată! Acasă e acasă şi nu aş putea să plec, pentru că aici am totul. După facultatea mi-aş dori să pot lucra la un ocol cât mai aproape de casă. Mie îmi este dor să vin acasă, pentru că sunt plecată de la 14 ani şi tot ce îmi doresc este să revin de tot”.

O problemă de comunicare
Anca ştie de mică drumul lemnului. L-a văzut scos din pădure şi dus pentru prelucrare în diverse locuri din ţară. Ştie cât e de important.
„Sper ca generaţia noastră să ajute opinia publică să înţeleagă că silvicultura din România se face aşa cum trebuie, ca la carte, după reguli clare. Nu că se taie totul şi se duce în Austria, cum spun unii. Oamenii trebuie să înţeleagă că acolo unde se taie, se taie cu folos şi se replantează. Este nevoie să comunicăm mai bine, mai mult, noi, cei din sector. Dacă nu am extrage lemnul din pădure, nu am avea nici hârtie pe care să scriem, nici mobilă. N-am avea nici cu ce să ne încălzim.
Aşa cum se vorbeşte mult despre urşi, că nu mai au păduri şi de-aia vin în oraşe. Au şi încă cum, slavă Domnului! Problema urşilor nu e lipsa hranei, ci faptul că au găsit ceea ce numim calea tomberoanelor. Aici unul, apoi încă unul, mai jos altele… S-au tot dus după ele, pentru că e mai comod. Apoi… oamenii nu îşi îngrădesc gospodăriile, astfel încât animalele domestice devin prăzi uşoare”
. Pe lista ei de priorităţi e şi permisul de port-armă. Îi place cursul de faună şi practica în păduri, pe urmele animalelor sălbatice. Este anul II şi nu şi-a pierdut entuziasmul pentru studiu.
Deocamdată, se ţine de şcoală şi ştie că trebuie să înveţe. E cu gândul la bunica şi nu ar putea s-o supere cu restanţe sau probleme de vreun fel. „Ultimul lucru de pe lume pe care îl doresc e s-o supăr pe bunica!”.

+4 -4

Comentarii

'Amira '

2023-12-13 10:59:56


'D-ul Willy referitorla Daniel soarta ,suferința lui sunt de plăns ce a făcut el NU a făcut nimeni și nici nu se va face pentru -că romănul e parșiv,el vrea bani puțini au simțul civic despre demnitate și patriotism nicinu de pune problema,sunt LAȘI SI GALȘII'

'Amira '

2023-12-13 10:53:11


' E frumoasă povestea daca nu ar fi dintr-un domeniul TOXIC,adică furtul de lemn.Vă amintesc de Dumnezeul DRUJBĂ de acei asociați cu Av Adam care au construit fabrica Reci ilegal,care înghite lemn din toată țara.Scuze despre ce vorbim ?HOTII DISTRUGSTORII AURULUI VERDE'

'Willy'

2023-12-08 02:23:32


'Uitati aici un erou: https://www.facebook.com/bodnardaniel '

'Willy'

2023-12-08 02:21:35


'Eu cand vad ca se taie un copac imi vine sa plang.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie