Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 18:37

De data asta nu s-a mai întors acasă. Era ziua ei

Autor: Ana ȚÎRCĂ

Publicat la 14 ianuarie 2022

O valoroasă salvamontistă din Brașov a fost găsită moartă în Bucegi. S-a dus singură pe stâncile Gemenelor, să sărbătorească ziua ei și a surorii gemene

De data asta nu s-a mai întors acasă. Era ziua ei

Silvia Murgescu, o valoroasă salvamontistă din Brașov și-a pierdut viața în Munții Bucegi chiar de ziua ei de naștere. Născută în 12 ianuarie, sportiva, care are o soră geamănă, a vrut să-i facă o surpriză acesteia și să parcurgă traseul Albișoara Gemenelor. Cum nu și-a găsit un partener pentru expediție, a decis să pornească singură la drum.
„Pe la amiază, aceasta nu a mai răspuns la telefon, iar familia a început să se îngrijoreze. Salvamontiștii din Bușteni și Prahova au primit apelul de urgență în jurul orei 18:00. O echipă aflată pe platou a încercat imediat să plece spre Vârful Caraiman, dar viscolul puternic, cu transport de zăpadă, a făcut imposibilă deplasarea. O altă echipă a plecat din Bușteni pe urmele fetei, dar, când au ajuns în zona de creastă, vântul puternic a șters urmele celei dispărute și aceasta nu a putut fi găsită”, au povestit reprezentanții Salvamont Bușteni.
Când s-a luminat, în această dimineață, o altă echipă a reușit să o localizeze pe alpinistă. Victima era căzută pe un versant sud-estic, fără semne vitale. „Pentru că terenul este foarte accidentat și accesul este dificil, s-a solicitat ajutorul unui elicopter. După mai multe încercări de extragere prin troliere, misiunea a fost anulată din cauza rafalelor puternice și a riscului de avalanșă generat de aeronavă”, au mai precizat salvamontiștii din Bușteni. Acțiunea de recuperare a trupului alpinistei va fi reluată imediat ce condițiile meteo vor permite acest lucru.



A mai avut un accident
Sute de mesaje de doliu au venit ieri de la prieteni și cunoscuțI, care și-au exprimat uluirea șI regretul pe rețelele sociale. „S-a stins inima alpinistei de mare forță, Silvia Murgescu. Cu multă tristețe am aflat că frumoasa Silvia a avut un accident. Din nefericire, fatal. Au fost mulți ani în care a urcat neîncetat și fără teamă, pe cele mai înalte trasee de alpinism și escaladă din România. Are un extraordinar palmares și a scris foarte mult despre toate aventurile ei. A fost, este și va rămâne o vie inspirație pentru întreaga comunitate montană. Poveștile scrise de ea ne-au ghidat pe toți către multe rute. A avut un accident acum câțiva ani, a urmat o recuperare dificilă și cu toate că nu mai era același om extrem inteligent și puternic, a continuat să urce la fel de des în munți. A urcat în echipă, dar și singură. Singură a fost și acum şi din păcate, de data asta nu s-a mai întors acasă”, a transmis un apropriat al salvamontistei.
„Să ai parte unde ești de fericirea și aventura pe care le-ai căutat toată viața... Adio, Silvia! Îngerii să te aibă în pază!”, a fost mesajul de rămas bun al unei prietene. „Este acum în munții ei pentru totdeauna”, „Nu pot să cred, Silvia… ai vrut să te cațeri spre stele prea repede...”, au fost alte mesaje.



„Misiunea mea în Univers este să fiu fericită!”
Silvia Murgescu era o temerară. Iubirea ei pentru munte, viața de alpinistă, sunt aproape descrise pas cu pas atât pe pagina personală de Facebook, cât și pe blogul personal, silvique.ro.
„Misiunea mea în Univers este să fiu fericită!”, e sintagma cu care se prezenta lumii, pe rețelele de socializare.
Ultima postare pe blog e din 7 ianuarie 2022, chiar despre „Bucegi – Peretele Albișoarelor – Încercare Albișoara Gemenolor”.
După cum scrie aici, Silvia a mai fost singură acum câteva zile în zonă, tot singură. Chiar ea recunoaște riscul pe care și l-a asumat și mai vrea să și-l asume odată.
Redăm în continuare câteva paragrafe. „Planul era să urc Albișoara Crucii 2A. Dar am nimerit în Albișoara Gemenilor 2A. Și am continuat așa!  Am ales să urc pe porțiunea cu gheață și puțină zăpadă, evitând porțiune cu mai multă zăpadă. Îmi place așa, deși teoretic e riscant.  Amintesc faptul că 2A e cota românească, e greu de înțeles ce înseamnă. Traseele 2A sunt total diferite în experiență și dificultate”.
În continuare scrie că a mai făcut traseul o dată, pe 13 martie 2011. „Deci e clar că nu e traseu pentru parcurgere solo. Deși: în trecut am parcurs trasee solo, în trasee am fost folosit corzi și asigurări; apoi am fost solo 100% neasigurată. Hmmm… poate o să încerc iar în viitor.  Albișoara Gemenilor… solo”, a scris Silvia.
A anunțat șI pe Facebook despre experiență. „Vreau să mă mai duc să mai încerc o dată, căci condițiile mi s-au părut foarte, foarte bune și faine. Poate solo sau poate se oferă cineva să vină cu mine...”. Nu s-a oferit nimeni, s-a dus singură, dar… de data asta nu s-a mai întors acasă.




 

+3 -1

Comentarii

'VAX POPULI'

2022-01-14 20:56:02


'Maretul Bucegi a castigat fiindca Silvia (odihneasca-se in pace) NU l-a respectat.Si va mai castiga mult si bine in fata celor ca ea.Exact la fel stau lucrurile si cu sora lui,aflata la 400 km: MAREA NEAGRA.'

'Andra'

2022-01-14 11:37:14


'Am cunoscut-o pe Silvia. Articolul contine cateva informatii eronate. In primul rand, nu era salvamontista, ci alpinista. Va rog sa corectati. Sper ca stiti care e diferenta. In al doilea rand, ziua ei a fost ieri 13 ian. Ea a cazut si murit pe 12 ian. probabil de pe Brana Portitei spre Valea Seaca a Caraimanului, dupa ce urcase deja partea inferioara a Albisoarei Gemenelor. \n\nBanuiesc ca a cedat zapada. Branele sunt periculoase iarna. In plus, zapada nu e buna in Bucegi in acest moment. S-au format placi de vant (zapada adusa de vant), care nu au coeziune cu stratul inferior. \n\nAlpinismul este un sport riscant. Daca nu apreciezi bine conditiile si riscurile, poti avea accidente. Din pacate li se intampla uneori si celor mai buni.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie