Curs BNR
1 EUR = 4.9708 RON
1 USD = 4.7332 RON
1 GBP = 6.0336 RON
1 XAU = 412.7388 RON
1 AED = 1.2886 RON
1 AUD = 3.0320 RON
1 BGN = 2.5415 RON
1 BRL = 0.7948 RON
1 CAD = 3.3478 RON
1 CHF = 5.3401 RON
1 CNY = 0.6514 RON
1 CZK = 0.1983 RON
1 DKK = 0.6665 RON
1 EGP = 0.0932 RON
1 HUF = 1.2147 RON
1 INR = 0.0558 RON
1 JPY = 3.1088 RON
1 KRW = 0.3307 RON
1 MDL = 0.2584 RON
1 MXN = 0.2354 RON
1 NOK = 0.4262 RON
1 NZD = 2.7458 RON
1 PLN = 1.1623 RON
1 RSD = 0.0425 RON
1 RUB = 0.0451 RON
1 SEK = 0.4316 RON
1 TRY = 0.1358 RON
1 UAH = 0.1136 RON
1 XDR = 6.2166 RON
1 ZAR = 0.2684 RON
Publicat la 11 iunie 2024
Noua teorie lansată de oamenii de ştiinţă
„Îmbătrânirea accelerată" şi creşterea ratelor de cancer au fost atribuite unui amestec de factori genetici, stil de viaţă, alimentaţie şi de mediu. Dar noi date sugerează că alegerile specifice ale stilului de viaţă ar putea fi de vină.
În postările vizualizate de milioane de ori pe aplicaţia de partajare video TikTok, teoria care atrage atenţia este că o generaţie de tineri adulţi, toţi sub 27 de ani, arată deja mai bătrâni decât generaţia dinaintea lor, Millennials (născuţi între 1981 şi 1996), scrie Daily Mail.
„Trăim într-o perioadă în care milenialii par mult mai tineri pentru vârsta lor, în timp ce generaţia Z pare mai în vârstă”
Unul dintre primii care a observat acest lucru a fost influencerul Jordan Howlett, care, în vârstă de doar 26 de ani, a mărturisit celor 12 milioane de urmăritori ai săi că este confundat în mod obişnuit cu fratele mai mare al mamei sale.
„Trăim într-o perioadă în care milenialii par mult mai tineri pentru vârsta lor, în timp ce generaţia Z pare mai în vârstă”, a spus el într-un videoclip TikTok. „Eu sunt Gen Z şi nimeni nu mă crede niciodată. Este în principal din cauza stresului”.
Pro: Riscul de îmbătrânire accelerată a crescut cu fiecare generaţie succesivă născută după 1965
Săptămâna trecută, oamenii de ştiinţă au părut să sugereze că ar putea exista cel puţin o parte de adevăr în ceea ce a fost, până acum, o teorie amuzantă. Cercetările publicate în cadrul unei conferinţe internaţionale privind cancerul au arătat că tinerii diagnosticaţi cu anumite tipuri de cancer - în special cancerul pulmonar, gastrointestinal şi uterin - sunt mai susceptibili de a prezenta semne de ceea ce cercetătorii au descris drept „îmbătrânire accelerată". Mai simplu spus, vârsta celulelor din corpul lor - cunoscută sub numele de vârsta lor biologică - era semnificativ mai mare decât vârsta lor reală. Acesta este un domeniu emergent al ştiinţei şi reflectă uzura organismului ca urmare a unor factori precum stilul de viaţă, dieta, mediul înconjurător şi stresul.
În mod curios, cercetătorii americani implicaţi în acest studiu au declarat că există „dovezi solide" că riscul de îmbătrânire accelerată şi, prin urmare, de apariţie a cancerului, a crescut cu fiecare generaţie succesivă născută după 1965.
Iar acest lucru ar putea însemna că Generaţia Z - cei născuţi între 1997 şi 2012, care devin tineri adulţi în prezent - prezintă un risc mult mai mare de a dezvolta boli potenţial mortale, cum ar fi cancerul, într-un stadiu mult mai timpuriu decât părinţii sau bunicii lor.
Acest lucru ridică o întrebare fascinantă: este posibil ca ceea ce se observă pe TikTok să fie capătul subţire al cuţitului? Ar putea generaţia Z să îmbătrânească mai repede decât generaţiile anterioare?
Exemplul Kate: „Observăm mai multe boli la persoanele tinere, genul de boli la care ne-am aştepta în mod normal să se dezvolte la adulţii mai în vârstă”
Profesorul Ilaria Bellantuono, co-director al Institutului Healthy Lifespan de la Universitatea din Sheffield, este unul dintre cei mulţi care cred că acest lucru este cel puţin plauzibil.
„Cel mai simplu răspuns este că, în acest moment, nu ştim suficient de multe pentru a spune cu certitudine că generaţiile mai tinere îmbătrânesc mai repede sau de ce”, spune ea. „Această cercetare nu a fost făcută. Dar nu este imposibil. Observăm mai multe boli la persoanele tinere, genul de boli la care ne-am aştepta în mod normal să se dezvolte la adulţii mai în vârstă. Iar îmbătrânirea biologică este un factor de risc pentru aceste boli. În acelaşi mod în care fumătorii îşi cresc riscul de cancer pulmonar, la fel şi îmbătrânirea accelerată creşte riscul de a dezvolta mai multe afecţiuni cronice multiple pe termen lung”.
Cu siguranţă, în ceea ce priveşte cancerul, diagnosticele erau cândva rar întâlnite la persoanele sub 50 de ani. Dar astăzi, oamenii de ştiinţă au devenit tulburaţi de o epidemie tot mai mare de tumori cu debut precoce în populaţiile din întreaga lume. Prinţesa de Wales, care şi-a dezvăluit propriul diagnostic de cancer la vârsta de 42 de ani, este una dintre ele.
Statisticile sunt dure: între începutul anilor 1990 şi 2018, cancerul în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 25 şi 49 de ani din Marea Britanie a crescut cu 22% - o schimbare mai mare decât în cazul oricărei alte grupe de vârstă şi de peste două ori mai mult decât creşterea de 9% în cazul persoanelor de peste 75 de ani.
„Celule zombi”
Ce a declanşat acest lucru rămâne neclar. A fost atribuită unei interacţiuni complexe între genetică, stilul de viaţă, alimentaţie şi factorii de mediu. Dar cel mai recent studiu din SUA adaugă detalii suplimentare convingătoare.
Cercetătorii, de la Şcoala de Medicină a Universităţii Washington din St Louis, au folosit date din Biobanca britanică - care conţine informaţii medicale şi genetice pentru o jumătate de milion de adulţi din Marea Britanie - şi au analizat măsurătorile din sânge asociate cu vârsta biologică, inclusiv proteinele produse de ficat şi dimensiunea globulelor roşii.
Persoanele cu cea mai semnificativă îmbătrânire biologică aveau un risc dublu de cancer pulmonar cu debut precoce, aveau cu peste 60% mai multe şanse de a dezvolta o tumoare gastrointestinală şi un risc cu 80% mai mare de cancer uterin. Un model similar a fost descoperit anul trecut de cercetătorii de la Universitatea din Bristol în cazul cancerului de intestin. Aceştia au constatat că, pentru fiecare an în plus de vârstă biologică faţă de vârsta reală, riscul de cancer intestinal a crescut cu 12 procente.Cei mai tineri participanţi la studiul din SUA aveau 37 de ani, dar dovezile sugerează că acest fenomen de îmbătrânire nu face decât să se agraveze cu timpul.
O investigaţie condusă de epidemiologul Dr. Shuji Ogino, de la Universitatea Harvard, a observat că ratele de cancer au crescut constant de la mijlocul secolului al XX-lea. „Din 1950, am constatat că fiecare generaţie succesivă are un risc mai mare de cancer cu debut precoce”, a spus el.
La persoanele tinere şi sănătoase, celulele se pot, de obicei, repara şi reînnoi singure. Dar pe măsură ce îmbătrânesc - fie în mod natural, fie prematur - acest proces poate deveni disfuncţional.
Celulele pot acumula leziuni pe care nu le pot repara şi se pot transforma în „celule zombi", care pot conduce la inflamaţii şi la dezvoltarea de boli. Nu este vorba doar de cancerul pe care îl provoacă acest lucru.
Şi nu doar cancer: infarct, diabet
Datele NHS analizate de MS relevă o creştere cu 38% a numărului de persoane sub 40 de ani tratate pentru infarcturi într-un deceniu, de la 1.730 în 2012/13 la 2.396 în 2022/23. Cea mai mare creştere - 89% - a fost înregistrată la persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani.
Situaţia este similară în cazul diabetului de tip 2. Cel mai recent National Diabetes Audit, publicat în decembrie, arată că numărul celor diagnosticaţi a crescut cu 11,6 la sută între 2017 şi 2022. Dar este mai rău la tineri. La cei sub 40 de ani, creşterea este de 18,7%, iar la cei între 19 şi 25 de ani, de 21%.
În mod uimitor, numărul celor sub 12 ani cu această afecţiune cronică a crescut cu 66% în patru ani (deşi cifrele sunt încă mici, de la 90 la 150). Cercetările au descoperit că îmbătrânirea accelerată joacă un rol în dezvoltarea diabetului de tip 2. Într-un studiu, adulţii cu această afecţiune aveau o vârstă biologică cu 12 ani mai mare decât adulţii fără această afecţiune.
Profesorul Naveed Sattar, expert în diabet de tip 2 la Universitatea din Glasgow, a declarat: „Persoanele care dezvoltă diabet sub 40 de ani pierd 15-16 ani din speranţa de viaţă - mult mai mult decât cele diagnosticate mai târziu, cu aproximativ şase ani.
„Cu cât eşti mai tânăr când eşti diagnosticat, cu atât mai mare este riscul de complicaţii legate de diabet, cum ar fi bolile cardiovasculare, problemele renale şi insuficienţa cardiacă”.
Pubertatea a devenit mai timpurie, în special la fete, cu trei luni în fiecare deceniu
Există şi alte evoluţii care iau amploare cu fiecare nouă generaţie. Pubertatea a devenit mai timpurie, în special la fete, cu trei luni în fiecare deceniu. Vârsta medie pentru o fată este astăzi de 11 ani, cu mai mult de un an mai devreme decât acum 40 de ani. Acest lucru are efecte dăunătoare, spun experţii.
Este legată de un risc mai mare de depresie, anxietate şi abuz de substanţe şi poate creşte, de asemenea, riscul de cancer de sân sau uterin la vârsta adultă. Fetele care îşi încep menstruaţia mai devreme sunt, de asemenea, mai predispuse să fie obeze şi să sufere de boli cardiovasculare.
În timp ce nimeni nu ştie cu adevărat cu siguranţă ce o determină, există indicii. Unul dintre ele este dieta.
Dr. Ogino subliniază că, în ţările cu venituri ridicate, generaţiile născute începând cu anii 1950 au fost expuse la cantităţi tot mai mari de alimente procesate - bogate în grăsimi, zahăr şi sare şi care conţin arome artificiale, coloranţi şi substanţe chimice industriale - iar ultimele generaţii au fost expuse la acestea în timp ce se dezvoltau încă din uter.
Dintre cele 12 tipuri de cancer care devin tot mai frecvente la persoanele sub 50 de ani, opt se referă la sistemul digestiv, a constatat cercetarea doctorului Ogino. Însă în Japonia, unde dietele includ mai mult peşte, legume şi leguminoase, nu s-a înregistrat nicio creştere a acestor tipuri de cancer cu debut precoce.
'Costea Ion'
2024-06-11 05:29:01
'Trebuie injectați de urgență cu niște waxeen-uri făcute de faiță, gionson, zeneca... Ălea îi vor imuniza împotriva oricărei boli.'
Grădina Zoologică Braşov organizează marţi, 11 iunie, „Ziua Internaţională a Râsului”. Evenimentul se va desfăşura între orele 10:00-16:00 şi va începe cu pregătirea[...]
2024-06-11 citeste mai multÎncep însă concerte estivale, în Piaţa Sf. Ioan
2024-06-11 citeste mai mult182 de elevi din Şcoala Gimnazială nr. 9 ,, Nicolae Orghidan” învaţă să devină tineri eco-friendly, prin proiectul „Prietenii naturii - o altfel de şcoală pentru elevii braşoveni”.[...]
2024-06-11 citeste mai multTurneul naţional Alifantis & FragileBand ajunge în 17 iunie la Braşov, în cadrul campaniei naţionale „Artiştii pentru artişti” organizate de Uniunea Teatrală din România[...]
2024-06-11 citeste mai multCasa Mureşenilor din Braşov a dat startul concursului de poezie „Andrei Mureşanu”. Aflat la cea de-a XXI-a ediţie, concursul se adresează celor cărora le place poezia şi scriu poezie,[...]
2024-06-11 citeste mai mult
'VAX POPULI'
2024-06-11 10:17:35
'De prea multa mancare sanatoasa (otravuri la chifla + cola),aer curat (oferit de cazanele pe 4 roti),tutun sau vap (tot aia e) si lipsa de griji.Ah,eram sa uit,bata-ma sa ma bata: FAINA... la nas.Cand era cat p-aci sa intru si eu pentru prima oara intr-un KFC,am vazut pe Digi Life un documentar francez (arte) despre KFC,mai precis cum se proceseaza copanelele lor crocante pe dinafara,dar pufoase pe dinauntru,minciuna din lista cu 13 ingrediente pastrata in seif in St.Louis,carnea cu antibiotice adusa din Brazilia (pe spagi,fiindca nu e din UE)coruptia de la Deva,etc.Mamica mea ! IAD colorat si aromat,din galeti de 20 kg ! Cand i-au spus unui biet tanar proaspat iesit de la KFC Paris (St.Michel),ca ce tocmai mancase e otrava,ala a raspuns ca nu conteaza atata timp cat lui i-a placut foarte tare.Partea grava e ca acelasi raspuns l-ar fi obtinut si daca ar fi intrebat pe unul in Pta Sfatului.No comment.'