Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8169 - 24 apr 02:19

De ce se usucă pinii de pe Tâmpa?

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 10 iunie 2020

Specialiștii Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt Brașov și ai Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură caută răspunsul, printr-un proiect finanțat cu bani europeni

De ce se usucă pinii de pe Tâmpa?

Cele 14.616 hectare de pădure aflate în administrarea Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt  (RPLPK) Brașov au intrat într-un nou program de monitorizare, rezultatele acestor cercetări urmând a fi folosite pentru identificarea celor mai bune soluții de gestionare a fondului forestier. Practic, cu o finanțare de 1,2 milioane de lei, Regia, împreună cu Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, derulează un proiect prin care sunt instalate 450 sondaje permanente (parcele de pădure, cărora silvicultorii le spun „piețe”) uniform distribuite în întreg fondul forestier. Acestea vor permite colectarea de date referitoare la evoluția arborilor (înălțime, circumferință, etc) dar și informații referitoare la starea de sănătate a acestora (vătămări sau grad de uscare). Aceste parcele sunt permanente, iar monitorizarea se va face o dată la cinci ani.

Detaliile proiectului au fost prezentate vineri, când  reprezentantul RPLP Kronstadt, Dragoș Moldovanu (foto stanga jos), care este și manager de proiect, a precizat că decizia începerii acestui studiu a fost luată după ce, începând de anul trecut, în toată Europa a fost observat un fenomen de uscare, în special în cazul rășinoaselor. „Încercăm să prevenim răspândirea fenomenului în arboretele noastre. Observații privind starea de sănătate a arboretelor nostre se fac anual, pentru că aceasta este una dintre sarcinile noastre, dar accesând acest proiect și în colaborare cu INCDS vom avea date mult mai exacte, vom merge mai în profunzimea fenomenului și vom afla mai precis cauzele. În baza datelor pe care le vom colecta ne vom adapta lucrările pe care le facem în baza legislației și normelor în vigoare”, a declarat Moldovanu. 

Cum vor arăta „piețele”

Pe de altă parte, Ștefan Leca (foto centru sus), cercetător în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, manager de proiect, a precizat că  acest proiect a fost inițiat, în primul rând pentru a se cunoaște cu exactitate care sunt problemele, care sunt factorii care influențează negativ starea de sănătate a acestor păduri. „Proiectul își propune să instaleze o rețea statistică de inventariere prin suprafețe de cercetare permanente, care sunt dispuse la nivelul întregului ocol silvic al regiei, cu o suprafață totală de 1000 mp fiecare. Fiecare locație va avea două cercuri de 500 mp, în care se măsoară diametrele arborilor, poziția lor, înălțimea coroanelor, prima ramură vie și înălțimea totală, precum și indicatorii stării de sănătate, cum ar fi defolierea arborilor (care reprezintă procentul de lipsă a frunzișului din coroană). Sistemul va permite și identificarea altor factori vătămători: insecte, ciuperci etc. În urma datelor obținute din aceste suprafețe de cercetare se vor stabili o serie de măsuri de optimizare a managementului forestier din ceste păduri. Măsurătorile se fac periodic, din cinci în cinci ani, tocmai pentru a stabili dinamica acestor arborete, iar anual se va reveni în anumite puncte”, a declarat Ștefan Leca.

Pinii de pe Tâmpa, bătrâni și afectați de secetă

Una dintre zonele afectate de uscarea rășinoaselor este Muntele Tâmpa, unde, pe versantul dinspre Valea Cetății, pinii au început să aibă de suferit. Conform datelor Regiei Locale a Pădurilor Kronstadt, acești pini au peste 120 de ani, fiind deja extrem de bătrâni. Pe Tâmpa, pinii, o specie invazivă, au fost plantați pentru a se stabiliza stratul foarte subțire de sol, dar și pentru a evita alunecările de teren sau viiturile. „Uscarea pinului este cauzată de grosimea superficială a stratului de pământ, cu un substrat calcaros care drenează foarte repede apa, panta mare a terenului și temperaturile ridicate din ultimii ani. De asemenea, trebuie luat în calcul faptul că în ultimii ani a fost secetă, dar și vârsta pinilor, care au trecut de 120 de ani”, a explicat Dragoș Moldovanu.

Arborii studiați, inscripționați cu vopsea albă

În momentul de față proiectul este în faza de amplasare a acelor sondaje permanente, care constau în suprafețe de probă în care se inventariază toți arborii și se măsoară toate datele legate de aceștia. De altfel, cine se va plimba prin pădure va observa pe niște arbori niște cifre cu vopsea albă. „Acei arbori vor rămâne acolo, nu sunt marcați în vederea tăierii, iar incripțiile respective sunt doar pentru a ne putea desfășura acest proiect și a înțelege ce se întâmplă cu pădurea. Chiar facem apel la cei care observă aceste marcaje să nu încerce să le șteargă, pentru a nu îngreuna activitățile din proiect”, a mai spus Moldovanu.

De altfel, el a explicat și cum arată marcajul unui arbore care urmează a fi tăiat. „Acesta are la cioată, deasupra rădăcinii, o marcă, imprimată cu ciocanul de marcat, care are regimul sigiliului. De asemenea, la aproximativ un metru înălțime, are un număr de ordine, care nu este scris cu vopsea”, a încheiat reprezentantul RPLP Kronstadt.

 

+5 -0

Comentarii

rammstein

2020-06-05 20:28:20


nu va e rusine !!..singura facultate de profil din tara si cautati raspunsuri aiurea??..nu voi ati impadurit in anii '50 sa dispara sigla lui stalin ??..orasul stalin!!!...se razbuna tatucul din mormant ca i-ati luat statuia din parc !!!...natie de rahat...

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie