Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 14:33

De ce nu vorbesc ungurii româneşte

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 28 februarie 2024

„E un mit, o prejudecată să credem că nu doresc să înveţe limba”

De ce nu vorbesc ungurii româneşte

Concluzia unei dezbateri organizate la Cluj-Napoca în privinţa ungurilor din România care nu ar vrea să vorbească româneşte este că, în realitate, acest lucru e doar un mit şi că sunt zone unde singura tangenţă a maghiarilor cu româna este în şcoală, iar aici lucrurile trebuie îmbunătăţite.
„De ce nu vorbesc ungurii româneşte?” - astfel s-a numit dezbaterea organizată, marţi, 27 februarie, de Mathias Corvinus Collegium (MCC), într-o sală de conferinţe a unui hotel din Cluj-Napoca.
„Învăţarea limbii române este extrem de importantă şi utilă în viaţa copiilor maghiari. Totuşi, sistemul educaţional actual, micromediul şi stilul de viaţă al familiilor nu oferă sprijinul adecvat pentru învăţarea limbii române. În afara activităţilor preşcolare şi a orelor de la şcoală, un copil de etnie maghiară intră rar în contact semnificativ cu limba română” - se arată în descrierea dezbaterii, făcută de organizatori.
Mathias Corvinus Collegium (MCC) este o organizaţie, fondată în 1996 ca o iniţiativă privată în Ungaria, care oferă tinerilor maghiari talentaţi pregătire extraşcolară gratuită. De cursurile oferite, printre care se numără şi cele de limba română, beneficiază peste 2.000 de tineri din opt oraşe: Cluj-Napoca, Arad, Miercurea Ciuc, Târgu Mureş, Oradea, Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc şi Satu Mare.
Prezentarea unuia dintre vorbitorii invitaţi la dezbatere a provocat râsete înfudate în sală: „El este Daniel Rotaru, student la Facultatea de Litere, limba şi literatura română, la Universitatea Babeş-Bolyai, şi vrea să-i înveţe pe elevii din Odorheiu Secuiesc limba română”.
Perspectiva învăţării limbii române într-un oraş unde minoritatea maghiară reprezintă peste 90% din populaţie a părut a fi o idee amuzamtă pentru audienţa dezbaterii, formată în mare majoritate din etnici maghiari. Daniel Rotaru (21 de ani), care provine dintr-o familie mixtă, tată român şi mamă maghiară din Odorheiu Seciuesc, a explicat pentru „Adevărul” că vrea să facă acest lucru deoarece consideră că e important să dea ceva înapoi comunităţii care i-a oferit atât de multe.

Poliţia limbii
„Este o prejudecată să credem că maghiarii nu vor să înveţe limba română”, a spus Rotaru.
El a precizat că în România trăiesc circa un milion de maghiari, iar unul dintre motivele principale pentru care aceştia nu vorbesc română este că trăiesc în comunităţi autosuficiente şi se pot descurca fără să aibă nevoie de limba română.
Rotaru a amintit scandalul din Odorheiu Secuiesc, din 2017, când un blogger clujean a susţinut că nu a fost servit cu o porţie de mici de către o angajată Kaufland pe motiv că nu vorbea limba maghiară. „Maghiarii din zonă ezită să vorbească limba română deoarece sunt stresaţi că nu cunosc limba foarte bine. Este o formă de auto-protejare. Acesta a fost şi cazul cu angajata de la Kaufland. Nu a avut nimic împotriva clientului român”, a explicat el.
Există o presiune pe maghiari că nu vorbesc bine limba română şi asta îi face să refuze s-o vorbească. „Există şi un termen pentru asta - poliţia limbii, şi chiar maghiarii ajung să se critice între ei pentru că nu ştiu bine româna”, spune Rotaru.
„Este un mit faptul că mghiarii nu vor să înveţe limba română. Conform unui sondaj, 90% dintre maghiari consideră că e important pentru copiii lor să ştie limba română”, a completat un alt participant la dezbatere, András Bethlendi, jurist, expert în drepturile minorităţilor şi cadru didactic universitar.

Singura tangenţă cu limba română, la şcoală
Rotaru a precizat că singura tangenţă a maghiarilor din Harghita şi Covasna cu limba română este la şcoală, dar aici lucrurile nu se fac tocmai cum trebuie. „Foarte multe nuanţe din vocabular şi din gramatică sunt tratate şi predate scoase din context. Aceste nuanţe ar trebui contextualizate, de exemplu, printr-un joc de roluri sau dezbateri. Acest lucru, într-adevăr, necesită o implicare mult mai mare din partea profesorului, dar cred că cheia este această contextualizare a nuanţelor”, a explicat tânărul. În plus, după ce pleacă de la şcoală, practic elevul nu are cu cine să exerseze ceea ce a învăţat.
„Am făcut un pas important în direcţia cea bună, în sensul că a fost modificată metodologia predării limbii române: de zece ani nu se mai predă ca limbă maternă (n. red. - ci ca o limbă străină). Dacă reuşim să schimbăm şi atitudinea profesorilor şi a părinţilor, se vor vedea rezultatele”, a precizat András Bethlendi.
El a subliniat că programa a fost deja schimbată şi vom vedea dacă în direcţia bună, când vom avea rezultatele Bacalaureatului. „Asta înseamnă că ori cu Bacul e problemă, ori cu metodologia predării limbii române”, a precizat Bethlendi . Totodată, susţine că dacă rezultatele la Bac vor arăta că maghiarii nu reuşesc să treacă examenele de limba română în aceeaşi măsură ca românii, lucrurile trebuie să se schimbe, deoarece de trecera acestui examen depinde accesul lor la învăţământul universitar.
„Toţi avem dreptul la educaţie, de la grădiniţă până la universitate. Iar dacă noi pur şi simplu suntem victimele unei metodologii proaste de predare sau a unei forme de examinare proaste, atunci pierdem acest drept care este din punct de vedere legal o discriminare”, a explicat András Bethlend.
Bethlendi a mai spus că există multe motive pentru care maghiarii din România doresc să înveţe româna, precum accesul la slujbe bine plătite, accesul la cultură şi, de fapt, chiar în Harghita şi Covasna ar avea nevoie de limba română, în relaţia lor cu autorităţile, deşi oficial se susţine că nu e necesar.

Reacţiile românilor sunt foarte importante
În ceea ce priveşte soluţiile, concluziile dezbaterii au arătat că profesorii de Limba română trebuie să găsească modalitatea optimă de predare. Apoi s-a adus în discuţie crearea unor cadre instituţionale în care maghiarii şi românii să colaboreze, să se împrietenească, să schimbe experienţe, având în vedere că există foarte multe lucruri comune între cultura maghiară şi cea română.
De asemenea, s-a vorbit despre importanţa reacţiei comunităţii faţă de cei care nu vorbesc corect româna. Lingvista Karola Kovács, participantă la dezbatere, a cărei cercetare se concentrează pe atitudinile lingvistice şi conştiinţa juridică în rândul studenţilor maghiari din Transilvania, a precizat că oamenii trebuie să înţeleagă că pentru un maghiar învăţarea limbii române nu este deloc uşoară.
„Cred că întrebarea de la care a pornit dezbaterea trebuie schimbată din „De ce nu vorbesc ungurii româneşte?” în „De ce nu vorbesc ungurii prea bine româneşte?” Feed-back-ul este foarte important. Trebuie să-i încurajăm să vorbească româneşte chiar dacă nu o fac perfect”.
„Profesorii ar trebui să reconstruiască încrederea în sine a maghiarilor de a vorbi limba română. Cred că acesta ar trebui să fie ţelul nostru principal, nu de a crea încă un Eminescu, că n-o să facem acest lucru. Dacă deja putem să reconstruim această încredere în sine, acel copil maghiar va vorbi română mai desc, chiar dacă va face greşeli gramaticale sau de exprimare”, a fost şi concluzia lui Daniel Rotaru.

Comentarii

'drumetul'

2024-03-25 07:37:53


'Nu vor, nu este o scuză că nu au tangență. Dar la școală nu fac Lb.Română.\nSi cei care nu vorbesc sunt mai grei de cap și în general nația maghiară.Puțini eminenți au și aceia nu au origini maghiare au fost maghiarizați cu forța din sași și români.'

'Chris'

2024-03-18 23:53:14


'Depinde foarte mult de zona unde locuiesc si de ponderea lor in comunitatea respectiva. In judete precum Alba, Sibiu, Timis, Arad, Bistrita-Nasaud, Salaj maghiarii vorbesc bine limba romana fiindca sunt in contact permanent cu vorbitorii de limba romana si au mereu nevoie sa se exprime in romana. In Har-Cov sunt majoritari si au contacte sporadice cu vorbitorii de limba romana, motiv pentru care interesul lor de a se perfectiona e extrem de scazut. Sa mai adaugam si faptul ca in Har-Cov predarea limbii romane la scolile si liceele maghiare se face dupa metode anacronice si ineficiente.'

'Diana Ailoaie'

2024-03-11 10:06:56


'Ca atare să se ducă în țara lor cu limba lor altfel o să înceapă rasismul! Cunosc ungurii care vorbesc română și sunt în Ungaria , și noi românii cum ne chinuim să învățăm alte limbi ? '

'Diana Ailoaie'

2024-03-11 10:01:57


'Asta nu e adevărat unii maghiari nu vor să vorbească română simplu ! Am pățit-o și eu în Oradea și Arad , am vrut să comand ceva de la un restaurant și eu vorbeam cu aia și ea se uita la mine și îmi vorbea în limba ei ! Așa e o discriminare pentru români ! Sunt mulți care nu vor să vorbească ! Nici românii nu știu bine română deci așa nu ar fi o problemă asta este doar o altă scuză '

'Ferentz'

2024-03-03 10:43:52


'Bre ce idee! Ungurii nu vorbesc românește fiindcă sunt unguri. Zi tu unui chinez să vorbească românește. Ori măcar unor americani. '

'Mitică '

2024-03-02 04:55:17


'D\'ai dracului...se prefac că nu știu. '

'chris'

2024-02-29 12:39:57


'Clar e nedorinta, mai ales in zonele Harghita si Covasna, unde intalnesti tineri maghiari vorbind engleza fluent, si alta limba, dar nimic in limba romana. Ura educata, mai ales cu bani de la neo nazistul de Viktor Orban, impotriva ideii de romanism, e larg acceptata de comunitatea maghiara, care nu ne scot din tigani, ciobani albanezi si alte stigmate folosite de extrema neo nazista. \nUra lor, cu neputinta statului roman de a atrage si a crea evenimente si parghii pentru ca populatia sa aiba un nivel bun de comunicare in limba romana ii arunca direct in bratele extremismului finantat de la Budapesta.\nMergi in Covasna si sunt mai multe muzee private unde ti se vorbeste in Maghiara si Engleza, iar statul roman nu poate impune prin lege obligativitatea angajarii si transmiterii informatiilor in limba romana pentru aceste asa zise lacase de cult, unde daca intri te fac din start sa te simti neprimit si nedorit.'

'John Travolta'

2024-02-29 12:22:33


'Pt.mine personal răspunsul este foarte clar...nu vor..ei se cred o bătut superioara romanilor și nu accepta și istoria nu minte ,dacă ați studiat puțin istoria hunilor va este clar tuturor de ce nu vor sa vorbească românește.'

'Ilie'

2024-02-29 10:20:49


'Nu vorbesc din cauză că îi este jenă să vorbească pe limba sclavilor și trădătorilor. '

'Willy'

2024-02-29 00:31:36


'Las\' ca nici regatenii nu sunt cine stie ce vorbitori de limba romana.'

'D.'

2024-02-28 15:57:05


'Nu vor să vorbească. Eu am trecut pe acolo și am ajuns să mă cert cu ei. Nu au vorbit cu mine nici în română, nici în engleză. Nu mi se pare normal. Nu au știut să explice care a fost faza atunci și au început să țipe la mine și să tragă de mine în timp ce eram în mașină. I-am reclamat la primărie și la poliție, dar nu știu dacă au luat măsuri. Nu e normal. Eu vorbesc limba în țară în care sunt. Așa ar trebui și ei să facă, mergi și iei cursuri de română dacă nu știi să știi să răspunzi dacă vine cineva să te întrebe ceva.balbait sau cum ar fi, numai să vorbească '

'Gigi Stan'

2024-02-28 15:20:00


'De prosti. Cum sa locuiesti intr-o tara si sa nu-i inveti limba. Cata limitare. Nu mai vorbesc de faptul ca orice limba straina invatata este un plus.'

'miratul'

2024-02-28 13:28:43


'Ca sa ai cetatenia romana obligatoriu trebuie sa cunosti limba.Eu cind am fost in strainatate am \"stilcit\"engleza,franceza,italiana si nu m-am suparat pe nimeni ca rideau.Deci:invatati orice limba, dragi maghiari.'

'Mara'

2024-02-28 13:17:22


'Sunt intru totul de acord cu Costea Ion. Nu vorbesc pentru ca nu vor si pentru ca li se permite. Lucrez intr-un minister si am avut nenumarate ocazii sa descopar acest lucru, de la oameni din toate categoriile sociale. Cine se imbata cu apa rece cum ca ar fi altfel se inseala amarnic.... '

'Salcie'

2024-02-28 10:34:38


'Cred că în 40% din situații nu vor să vorbească românește dar în 60% din situații este vorba de auto-protejare. Le e teamă că vor vorbi românește stâlcit și lumea va râde de ei. Asta e cauza pentru care nici eu ca român, deși cam înțelegeam despre ce se vorbea nu am încercat să vorbesc maghiara cât am lucrat 9 ani într-o localitate din Harghita înconjurat doar de unguri. Toți suntem în aceeași oală, agitația e provocată doar de liderii UDMR care vor la ciolan căutând subiecte în zona autonomiei.'

'Gladiator'

2024-02-28 08:49:50


'Segregarea scolilor a fost cea mai mare greseala dupa 1989. Am fost in ciclul primar intr-o scoala mixta. Prietenii maghiari vorbeau bine romaneste si noi vorbea cateva cuvinte. Ne intelegeam foarte bine cum se nimerea pe romana sau maghiara.Problema intr-adevar este zona HarCov unde nu prea au cu cine sa vorbeasca. Si sa visam ca magharii o sa stea pe aplicatii si sa invete limba romana inseamna ca suntem naivi. Din pacate faptul ca nu vorbesc romaneste este clar un dezavantaj pentru multi pentru ca nu pot sa isi gaseasca de lucru in alte zone din Romania, iar Ungaria nu este chiar atat de ospitaliera cu ei cum se crede. '

'Lazar'

2024-02-28 07:23:02


'Nu vorbesc din cauza politicienilor ca sa aiba Ungaria forta de munca prost platita deoarece majoritatea ungurilor prefera sa munceasca in Austria. '

'Costea Ion'

2024-02-28 05:06:34


'Pentru că nu vor. Iar mioriticii le permit. De ce nu fac așa ceva în hUcraina? La sârbi, la slovaci? Sau în Germania, Franța?'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie