Curs BNR

1 EUR = 4.9699 RON

1 USD = 4.5984 RON

1 GBP = 5.8083 RON

1 XAU = 303.5750 RON

1 AED = 1.2520 RON

1 AUD = 2.9910 RON

1 BGN = 2.5410 RON

1 BRL = 0.9251 RON

1 CAD = 3.3865 RON

1 CHF = 5.1913 RON

1 CNY = 0.6387 RON

1 CZK = 0.1961 RON

1 DKK = 0.6667 RON

1 EGP = 0.1488 RON

1 HUF = 1.2619 RON

1 INR = 0.0555 RON

1 JPY = 3.0581 RON

1 KRW = 0.3442 RON

1 MDL = 0.2577 RON

1 MXN = 0.2699 RON

1 NOK = 0.4340 RON

1 NZD = 2.8030 RON

1 PLN = 1.1507 RON

1 RSD = 0.0424 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4444 RON

1 TRY = 0.1467 RON

1 UAH = 0.1205 RON

1 XDR = 6.0994 RON

1 ZAR = 0.2393 RON

Editia 8133 - 01 mar 11:24

CELE MAI DĂUNĂTOARE ALIMENTE CONSUMATE ÎN POST

De ce nu e bine să mâncăm covrigi calzi

Autor:

Publicat la 01 martie 2023

Dr. Oana Ciuhureanu: „E o combinaţie letală”

De ce nu e bine să mâncăm covrigi calzi

A început postul Paştelui şi este clar că pentru cei mai mulţi dintre noi, ideea de a mânca un covrig în loc de micul dejun este foarte practică, dar nu şi sănătoasă, după cum ne arată medicii.

Dau diabet şI hipertensiune
„Covrigul nu este o variantă sănătoasă. Un covrig conţine aproximativ 300 de calorii, iar din punct de vedere nutriţional, este nul. Conţinutul de făină, margarină, ulei, zahăr, sare şi potenţiatori de gust îl fac să fie chiar toxic pentru sănătate, iar o cantitate în exces poate pe viitor să ne dea multe probleme metabolice. Dacă am mânca în fiecare zi un covrig ne putem alege cu hipertensiune, mai ales că au o cantitate foarte mare de sare. Totodată, la fel de bine şi cu diabet pentru că covrigii fac parte dintre alimentele cu indice glicemic mare şi ne creşte zahărul brusc în sânge, apoi scade la fel de brusc”, spune Oana Ciuhureanu, doctor în specializarea Medicină de Familie şi nutriţionist specializat în Boli Gastroenterologie şi Metabolice.

Creează dependenţă
Cei din simigerii sunt chiar fierţi în apă, cu zahăr şi potenţiator de gust şi devin mult mai nocivi decât cei făcuţi acasă, avertizează medicul. Deci, să optăm pentru cei făcuţi acasă dacă ne e poftă.
Totodată, covrigii creează dependenţă. „Această dependenţă vine de la conţinutul de făină, zahăr şi sare. Este o combinaţie letală, i-aş putea spune, care dăunează grav pentru sănătate”, declară medicul.
Covrigii cu stafide, cu ciocolată, sau cu fel şi fel de mezel în interior sunt mult mai periculoşi decât cei cu seminţe.

Când devin toxici
„Trebuie să ţinem cont că aceşti covrigi sunt toxici şi periculoşi din cauza compoziţiei de gluten şi amidon, iar dacă sunt consumaţi calzi, ei devin un pericol pentru mucoasa gastrică. De aceea, să-i consumăm reci, dacă tot optăm pentru ei”.

Mai bine o pâine
„Îmi îndemn pacienţii din punct de vedere nutriţional să aleagă o pâine din grâu dur, o pâine integrală, o pâine făcută în casă, o pâine cu maia, dar mare atenţie, cantitatea este regula”, e recomandarea dr. Ciuhureanu.
Un alt lucru important de reţinut este că un covrig cu cereale integrale va conţine aceeaşi cantitate de carbohidraţi ca un covrig alb. Diferenţa va fi că are mai multe fibre. „Persoanele cu diabet zaharat ar trebui să ştie că un covrig poate fi adesea echivalentul cu a mânca trei felii de pâine”, exemplifică medicul.

Cum e cu gogoşile şi clătitele
În ceea ce priveşte gogoşile, putem mânca una ocazional, pentru că şi ele sunt dăunătoare. „Lucrurile făcute în casă şi alimentele făcute în casă nu înseamnă că sunt mult mai sănătoase. Cantitatea de zahăr este imensă şi în cazul lor şi dacă sunt şi prăjite, devin chiar o bombă calorică şi un pericol pentru sănătate”, arată medicul nutriţionist.
Cât despre clătite, nici ele nu sunt o variantă mai sănătoasă, „pentru că sunt făcute din aluat prăjit”.

Mezelurile vegetale şi dulciurile vegane – un alt pericol
În perioada postului ar trebuie să ne ferim de tot ce înseamnă pateuri vegetale sau mezeluri vegetale. „Nu sunt de acord cu mezelurile, iar cele vegetale conţin foarte mulţi potenţiatori de gust”, declară Oana Ciuhureanu,  .
În ceea ce priveşte dulciurile vegane, nici ele nu sunt recomandate. „Dulciurile vegane au o cantitate destul de mare de zahăr, de foarte multe ori chiar fructoză, iar în exces nu este în regulă. Putem încerca ocazional terciul de ovăz sau batoanele cu ovăz. Recomandat este să le facem noi în casă pentru a pune o cantitate mai mică de zahăr şi de a beneficia de o cantitate mai bună de fibre şi nutrienţi. Totodată, dacă ne este poftă de dulce putem mânca o felie de pâine integrală cu dulceaţă făcută în casă”.

CA SĂ NU NE BALONĂM ATUNCI CÂND MÂNCĂM FASOLE…
În perioada Postului, trebuie să avem grijă în această perioadă de post la cantitatea de proteină, atenţionează dr. Oana Ciuhureanu, medic specializat în Boli Gastroenterologie şi Metabolice.
Proteinele din carne trebuie compensate cu proteinele de origine vegetală, „cum ar fi năutul, fasolea, ciupercile, humusul”. „Pe acestea le putem face acasă. De exemplu, ciorbele, supele, desigur, ne ajută şi să slăbim, având o cantitate de fibre foarte bună şi, totodată, şi un număr caloric destul de mic. Ca să nu ne balonăm atunci când mâncăm fasole trebuie să ţinem cont că aceasta trebuie să fie foarte bine fiartă. Fasolea are o cantitate foarte bună de proteine, de fibre, de potasiu, de magneziu. Pot să zic că este o proteină foarte recomandată în perioada aceasta postului. Deci secretul este să o înmuiem înainte şi să o fierbem bine”, arată specialistul.
În ceea ce priveşte sucurile de fructe, acestea nu trebuie consumate în exces. „Dimineaţa în prima parte a zilei, eu le recomand pacienţilor mei să mănânce fructul propriu-zis. Dacă ne gândim că într-un fresh de portocale ne încap cam 3 portocale, fizic, dacă îi dai unei persoane să mănânce cele 3 portocale nu o să poată”, a spus medicul, Oana Ciuhureanu.

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie