Curs BNR

1 EUR = 4.9737 RON

1 USD = 4.5689 RON

1 GBP = 5.9158 RON

1 XAU = 353.2067 RON

1 AED = 1.2439 RON

1 AUD = 3.0952 RON

1 BGN = 2.5430 RON

1 BRL = 0.8399 RON

1 CAD = 3.3553 RON

1 CHF = 5.0989 RON

1 CNY = 0.6298 RON

1 CZK = 0.1961 RON

1 DKK = 0.6666 RON

1 EGP = 0.0952 RON

1 HUF = 1.2665 RON

1 INR = 0.0547 RON

1 JPY = 2.8711 RON

1 KRW = 0.3319 RON

1 MDL = 0.2578 RON

1 MXN = 0.2577 RON

1 NOK = 0.4267 RON

1 NZD = 2.7907 RON

1 PLN = 1.1680 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0521 RON

1 SEK = 0.4334 RON

1 TRY = 0.1390 RON

1 UAH = 0.1114 RON

1 XDR = 6.0575 RON

1 ZAR = 0.2541 RON

Editia 8219 - 12 iul 19:46

De ce merită şi n-are Braşovul o stea Michelin

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 02 mai 2024

„Pentru că nici un inspector nu ar sta cu orele blocat în trafic pentru a ajunge la Braşov şi a testa o experienţă culinară inedită”

De ce merită şi n-are Braşovul o stea Michelin

Prestigiosul Ghid Michelin este de multe decenii etalonul modial în privinţa excelenţei în gastronomie. Deşi este prezent în destul de multe ţări, una chiar vecină României, noi încă nu suntem pe harta lor. Specialiştii români au explicat pentru G4Food de ce nu avem o astfel de clasificare a restaurantelor, iar concluzia generală indică dezinteresul statului în promovarea României ca destinaţie gastronomică.
Ghidul Michelin, cunoscut în întreaga lume ca un barometru al excelenţei culinare, are o istorie fascinantă, care se întinde pe mai bine de un secol. Originile sale, împletite cu dezvoltarea industriei automobilistice, reflectă o strânsă legătură între gastronomie şi călătorii. Deşi în ultimii ani s-a extins până aproape de România, în prezent ei nu operează acest produs pe teritoriul nostru.
Cu toate că în ultimii ani câteva restaurante din România s-au remarcat prin o altfel de abordare a gastronomiei, de la modernizarea bucătăriei tradiţionale, la folosirea exclusivă a ingredientelor locale, de la o atenţie sporită în alegerea designului sau a veselei şi până la o servire impecabilă, Ghidul Michelin se lasă aşteptat, deşi bate la uşă, în sensul că Budapesta beneficiază de clasificarea lor încă din 2015.
„Ghidul Michelin nu-i la noi pentru că n-a avut pe unde să vină. Prin asta înţelegem că e mai degrabă o chestiune de infrastructură decât una de calitatea serviciului sau a mâncării. Sigur, dacă ghidul ar găsi mâine oportunitatea de a deschide prăvălie în România, nu ar avea mai mult de cinci-şase restaurante de pus în pagină în primul an, dar tot ar fi ceva”, spune Chef Adrian Hădean.
„O stea Michelin înseamnă o mâncare foarte bună şi o servire corectă (atenţie fără avioane) – clar avem cui să i se dea, noi avem chiar şi avioane faine, mă gândesc la Noua şi Kaiamo, de exemplu. Cred că şi Kane, dar nu am mai ajuns de ceva vreme. La Hambar, Singureni Manor, ar putea fi pe lista şi ei – drumul până acolo nu e rău, dar nici fantastic, dacă îmi amntesc corect. Şoseaua este esenţială când vorbim de ghidul Michelin – să nu uităm că e el a apărut pentru a stimula vânzarea de anvelope promovând destinaţii.
Numărul stelelor Michelin este deci un barometru nu doar al gastronomiei, ci şi al infrastructurii unui stat. De ce nu am pus pe listă Soul Braşov, deşi experienţa acolo e excelentă? Pentru că niciun inspector Michelin nu va sta 6 ore la coadă pe drum spre Valea Prahovei indiferent de cât de bun e restaurantul. Cine ar recomanda un astfel de drum? Poate pentru un restaurant de 3 stele, dar nu suntem acolo, hai să ne vedem de baby steps. Abia s-a maturizat cât de cât piaţa, abia s-a consolidat ecuaţia cerere-ofertă, să ne vedem lungul nasului.
Ar mai fi emulaţia, existenţa şi a altor restaurante concurente care să poată primi în viitor distincţia dorită. Implicarea statului – recunoaşterea gastronomiei ca vector strategic de imagine şi potenţial economic al turismului gastronomic, dar aici vorbim de viziune, implicare şi bani mulţi, de ordinul milioanelor.
Şi ce mă deranjează cel mai tare este înţelegerea greşită a modului de acordare a stelelor – se atribuie restaurantului pentru efort de echipă, nu bucătarului. Sigur că mâncarea este cea care te pune la masă într-un restaurant, dar serviciul, curăţenia de la baie şi atmosfera te pot face să nu mai mergi a doua oară.
Bucătarul este esenţial, dar nu suficient. Răsplata este a întregii echipe, de aceea când pleacă el nu le ia cu el. Lauda supremă pentru el – poate spune doar că era la cârma bucătăriei când restaurantul a primit stele. Dacă nu era la cârma, are merit în continuare dar nu a fost decât executant bun al viziunii altcuiva”
, explică gastronomul Adriana Sohodoleanu, doctor în sociologie cu o lucrare dedicată Noii Bucătării Româneşti.

+2 -0

Comentarii

'Grigore Gheba'

2024-05-02 09:58:19


'Nu vom avea pentru că pentru a fi clasificat, principalele ingrediente trebuie să provină din zona unde este restaurantul. Ori la Soul avem fructe de mare \"proaspete\" aduse de la 2000 de kilometri, probabil vită Wagyu adusă de pe la 5000 de kilometri și așa mai departe. Luați ingrediente de la producători locali, care cresc și cultivă produse in mod bio și poate, zic poate, va avea cineva o șansă. Plus că trebuie că și localul să aibă stea Michelin, dar și chef-ul, nu se poate una fără alta!'

'Willy'

2024-05-02 08:40:27


'Sa fim seriosi.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie