Curs BNR

1 EUR = 4.9484 RON

1 USD = 4.2646 RON

1 GBP = 5.8523 RON

1 XAU = 244.4451 RON

1 AED = 1.1610 RON

1 AUD = 3.1622 RON

1 BGN = 2.5301 RON

1 BRL = 0.7734 RON

1 CAD = 3.4531 RON

1 CHF = 4.6171 RON

1 CNY = 0.6630 RON

1 CZK = 0.1948 RON

1 DKK = 0.6651 RON

1 EGP = 0.2713 RON

1 HUF = 1.3760 RON

1 INR = 0.0568 RON

1 JPY = 3.7293 RON

1 KRW = 0.3603 RON

1 MDL = 0.2467 RON

1 MXN = 0.2074 RON

1 NOK = 0.5067 RON

1 NZD = 3.0064 RON

1 PLN = 1.0828 RON

1 RSD = 0.0421 RON

1 RUB = 0.0599 RON

1 SEK = 0.4938 RON

1 TRY = 0.4618 RON

1 UAH = 0.1588 RON

1 XDR = 6.0191 RON

1 ZAR = 0.2897 RON

Editia 7561 - 18 oct 22:09

De ce fac copiii cancer?

Autor:

Publicat la 25 ianuarie 2021

De ce fac copiii cancer?

Conform ultimelor date furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, numărul persoanelor care se îmbolnăvesc anual de cancer a crescut de la 15 milioane, în 2016, la 18,1 milioane în 2018. Potrivit estimărilor, la ora actuală, în lume trăiesc aproape 50 de milioane de persoane care au primit diagnosticul de cancer în ultimii 5 ani. Dintre acestea, circa 5% sunt copii.

Principalele cauze
Cancerul este o boală a cărei apariţie ne revoltă, care nu ţine cont de vârstă sau de stil de viaţă. Iar revolta este infinit mai mare atunci când nemiloasa maladie loveşte într-un copil. Despre apariţia cancerului la copil ne-a dat mai multe informaţii reputatul dr. Inci Ayan, medic oncolog pediatru, cu peste 30 de ani experienţă.
„Din ceea ce ştim până acum, putem vorbi despre două cauze majore – factori genetici şi cei de mediu. În primul rând, ne referim la bolile genetice (congenitale sau ereditare) şi iată de ce este foarte important să cunoaştem istoricul întregii familii: dacă au existat cazuri de cancer este clar că este nevoie să apelăm la screeninguri periodice pentru a preveni un eventual cancer la copil. Apoi, la factorii de mediu, avem în primul rând anumite virusuri care sunt asociate cu cancerul. Hepatita B şi C, virusul Epstein Barr, virusul HPV”, precizează medicul.

Principalii factori de risc în cancerul pediatric
Pe lângă aceste cauze, există şi o serie de factori declanşatori ai cancerului pediatric. Aceştia sunt radiaţiile, medicamentele administrate de mamă în tipul sarcinii, insecticidele, pesticidele, poluarea: „Fie că vin din mediu, fie că vin în urma unui tratament cu radiaţii la care copilul este supus, radiaţiile pot declanşa un cancer pediatric. Anumite medicamente pe care mama le ia în timpul sarcinii cresc riscul apariţiei cancerului oricând în timpul vieţii copilului, nu neapărat imediat după naştere.
Atenţie şi la insecticide sau la substanţele chimice cu care sunt tratate legumele şi fructele pe care le consumăm. Leucemiile la copii de exemplu sunt foarte des asociate cu ingestia acestui tip de substante chimice. Poluarea, inclusiv cea asociată cu utilizarea tehnologiei de ultimă generaţie (telefoane, tablete) poate creşte frecvenţa cancerelor la copii (leucemii, tumori de creier, anumite tipuri de sarcoame)”, explică dr. Inci Ayan.

În ultimii ani, tratamentele oncologice dedicate copiilor s-au dezvoltat
În ultimii 40 ani, terapiilor oncologice destinate tipurilor de cancer pediatric s-au dezvoltat foarte mult. În consecinţă, a crescut şi rata de supravieţuire: „Acum, tratăm cu succes mai bine de 60% din cazurile de cancer pediatric, indiferent de stadiul în care a fost diagnosticată boala. Rata de succes creşte până la 90% în cazurile de cancer cu diagnostic precoce, mai ales în cazul limfoamelor, tumorilor renale, dar dacă boala este în stadiu avansat, rata de succes scade, din păcate, la 10% chiar dacă se aplică metode agresive de tratament”, menţionează medicul. Acest lucru a fost posibil datorită abordărilor multidisciplinare, atât din punct de vedere ştiinţific, cât şi medical.
O altă veste bună este şi aceea că, în ultimii ani, efectele adverse ale chimioterapiei şi radioterapiei au înregistrat o scădere spectaculoasă: Dacă monitorizăm regulat funcţiile cardiacă, renală şi evaluăm periodic pacienţii oncologici din punct de vedere neurologic, atunci avem o imagine completă a stării de sănătate şi putem adapta terapiile în funcţie de potenţialele efecte colaterale pe care le au în organism. Putem ajusta dozele, putem schimba medicamentele şi putem administra terapii destinate atenuării efectelor adverse”, completează medicul oncolog.

Un sistem imunitar puternic, cea mai bună cale de a preveni dezvoltarea cancerului
Dezechilibrele la nivelul sistemului imunitar creează terenul perfect pentru apariţia cancerului: „Un sistem imunitar puternic este cel care ne apără de boli. Infecţiile şi alergenii obosesc sistemul imunitar, care nu mai poate lupta împotriva cancerului. Părinţii trebuie fie foarte atenţi la starea de sănătate a copiilor şi, bineînţeles, la alimentaţie. Trebuie evitate infecţiile. Cea mai sigură metodă este vaccinarea. Vaccinul contra hepatitei B trebuie făcut imediat după naştere. Cel pentru HPV, la vârsta de 12 ani. Şi normele de igienă ne ajută să prevenim infecţiile”, precizează dr. Inci Ayan.

Un mare NU remediilor naturiste
Medicul turc este total împotriva încercării de vindecare a cancerului cu ajutorul remediilor naturiste. Argumentele sale sunt de necombătut: „Nu am nimic împotriva plantelor din piaţă sau din grădină, din care se fac ceaiuri. Dar dacă vorbim despre un produs farmaceutic, de un extract, vorbim despre un produs concentrat.
Nu sunt convinsă că acesta va fi benefic pentru organism la pacienţii care fac chimioterapie. Aşa că dacă nu există studii dovedite despre beneficiile acestor extracte, eu nu le permit pacienţilor mei să le folosească. Pot bea ceaiuri de plante, pot adăuga în salate diverse plante, dar nu ar trebui să consume produse farmaceutice din plante, extracte concentrate”, concluzionează specialistul oncolog.

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional