Curs BNR

1 EUR = 4.9737 RON

1 USD = 4.5689 RON

1 GBP = 5.9158 RON

1 XAU = 353.2067 RON

1 AED = 1.2439 RON

1 AUD = 3.0952 RON

1 BGN = 2.5430 RON

1 BRL = 0.8399 RON

1 CAD = 3.3553 RON

1 CHF = 5.0989 RON

1 CNY = 0.6298 RON

1 CZK = 0.1961 RON

1 DKK = 0.6666 RON

1 EGP = 0.0952 RON

1 HUF = 1.2665 RON

1 INR = 0.0547 RON

1 JPY = 2.8711 RON

1 KRW = 0.3319 RON

1 MDL = 0.2578 RON

1 MXN = 0.2577 RON

1 NOK = 0.4267 RON

1 NZD = 2.7907 RON

1 PLN = 1.1680 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0521 RON

1 SEK = 0.4334 RON

1 TRY = 0.1390 RON

1 UAH = 0.1114 RON

1 XDR = 6.0575 RON

1 ZAR = 0.2541 RON

Editia 8221 - 16 iul 06:21

De ce divorţează românii. Infidelitatea, abia al treilea motiv

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 22 aprilie 2024

De ce divorţează românii. Infidelitatea, abia al treilea motiv

Chiar dacă România rămâne o ţară în care cuplurile care îşi jură credinţă până la moarte în faţa altarului respectă de obicei această declaraţie, totuşi, numărul divorţurilor a crescut foarte mult şi în ţara noastră. Fiecare pereche îşi trăieşte propria poveste de iubire, dar şi experienţa celor care ajung la divorţ este unică.
Totuşi, să vedem care sunt motivele care conduc cel mai des la această decizie drastică, în urma căreia au de suferit cei doi parteneri şi, de multe ori, chiar şi alte persoane, atunci când cuplul mai are şi copii.
Potrivit unui studiu publicat de Shutterstock, motivul cel mai des invocat îl reprezintă problemele financiare. Dragostea trece prin stomac, astfel că lipsa banilor sau un partener care obişnuieşte să cheltuiască excesiv sunt cel mai întâlnit motiv de divorţ.
Lipsa intimităţii fizice şi emoţionale este un alt motiv des invocate. Luna de miere nu poate ţine la infinit, dar aceasta nu înseamnă că intimitatea trebuie să dispară. Intimidate înseamnă şi să-i acorzi atenţie celuilalt, iar lipsa acestor gesture mici conduce la o spirală a scăderii calităţii relaţiei.
Poate motivul pe care l-am fi pus pe primul loc, infidelitatea, este abia al treilea. Este evident că aceasta conduce la divorţ, iar specialiştii spun că infidelitatea schimbă fundamental uniunea dintre cei doi şi distruge comunicarea, acestea fiind motivele pentru care se ajunge la divorţ.
Violenţa domestică este un alt factor important în destrămarea unei căsnicii, indiferent că este vorba de violenţă fizică sau de comportament abuziv în alte moduri, cum ar fi manipularea, intimidarea, izolarea social sau învinuirea partenerului pentru orice problemă.
Lipsa de compatibilitate este, de asemenea, un motiv des întâlnit în căsătoriile care sfârşesc prin divorţ. Opusurile se atrag, dar trebuie să existe pasiuni comune, pentru ca partenerii să petreacă timp de calitate împreună.  
Modificările fizice sunt o altă cauză a divorţurilor. Din păcate, aceste modificări care, în unele situaţii, nu pot fi controlate, conduc la scăderea respectului de sine, a nivelului de intimidate şi chiar a sănătăţii.
Dependenţele pot şi ele conduce la divorţ. Drogurile, băutura, jocurile de noroc pot crea un mediu familial neprietenos şi sunt chiar înaintea lipsei de comunicare atunci când vorbim despre motivele de divorţ. Cuplurile care nu comunică sunt incapabile să-şi rezolve problemele şi acestea devin din ce în ce mai mari.
Căsătoria timpurie sau din motive greşite sunt alte doă situaţii în care se ajunge des la divorţ. Jumătate dintre divorţuri se petrec în primii 10 ani de căsnicie. Lipsa de egalitate şi de identitate a fiecăruia conduc, de asemenea, la divorţ, aşa cum se întâmplă şi în căsniciile în care certurile şi scandalurile sunt la ordinea zilei.
Aşteptările nerealiste şi valorile diferite sunt alte motive de divorţ des întâlnite. Diferenţele religioase, de cltură şi chiar politice conduc nu de puţine ori la divorţ. Nu în ultimul rând, dezacordul părinţilor şi lipsa sprijinului conduc şi ele deseori la divorţ.
„Un fenomen îngrijorător în România îl reprezintă familia, respectiv trăinicia, stabilitatea ei, a cuplului legal constituit. Adesea, după nici zece ani de căsnicie, potrivit Institutului Naţional de Statistică, în România are loc un divorţ la 3,5 căsătorii,. Cifrele sunt în scădere începând din anul 2015, dar rata divorţurilor rămâne mare, de până la 30%. De menţionat ar fi faptul că femeile sunt cele care iau mai repede decizia de divorţ şi, cel mai des, separarea are loc la notar. Motivele sunt dintre cele mai diverse”, a precizat psihologul braşovean Maria Teherciu (foto jos).
Cele mai des întâlnite dintre motivele divorţurilor din ţara noastră sunt cele legate de lipsa unei locuinţe, lipsa banilor, infidelitatea sau scăderea interesului faţă de partenerul de cuplu, respectiv scăderea implicării emoţionale în relaţie.
„Starea financiară e o problemă pentru existenţa unei familii.  Însă, la noi mai mulţi decid să divorţeze, puţine familii se întemeiază ţinând cont de perspectivele existenţiale reale.  Cea mai mare problemă este plecarea peste hotare şi distanţa aceasta răceşte relaţia dintr-un cuplu. În momentul în care a apărut bariera aceasta în cuplu, majoritatea divorţează”, a mai explicat Maria Teherciu.
Psihologul mai spune că, atunci când apar copiii, majoritatea părinţilor neglijează sau uită cumplet că fac parte dintr-un cuplu. Pe măsură ce copiii cresc şi au nevoie de mai puţină atenţie, mulţi soţi şi multe soţii constată că s-au îndepărtat unul de altul şi nici nu-şi mai amintesc de ce s-au căsătorit vreodată, pentru că nu mai au nimic în comun.
Dificultăţile pot fi soluţionate prin comunicare, susţinere emoţională, potrivit Mariei Teherciu.
 

+0 -0

Comentarii

'Willy'

2024-04-22 12:05:41


'Acum altele sunt „valorile‟. Curcubei, legebetei, userei, mixt, parteneri, etc.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie