banner la cocos banner promotional

Curs BNR

1 EUR = 4.9770 RON

1 USD = 4.5937 RON

1 GBP = 5.9445 RON

1 XAU = 447.8879 RON

1 AED = 1.2507 RON

1 AUD = 2.8888 RON

1 BGN = 2.5447 RON

1 BRL = 0.8094 RON

1 CAD = 3.2054 RON

1 CHF = 5.2096 RON

1 CNY = 0.6335 RON

1 CZK = 0.1991 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0908 RON

1 HUF = 1.2460 RON

1 INR = 0.0535 RON

1 JPY = 3.0780 RON

1 KRW = 0.3139 RON

1 MDL = 0.2543 RON

1 MXN = 0.2276 RON

1 NOK = 0.4357 RON

1 NZD = 2.6445 RON

1 PLN = 1.1862 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0543 RON

1 SEK = 0.4547 RON

1 TRY = 0.1206 RON

1 UAH = 0.1106 RON

1 XDR = 6.1073 RON

1 ZAR = 0.2523 RON

Editia 8385 - 21 mar 15:10

De ce brânza îţi poate provoca dureri de cap. Femeile sunt de trei ori mai predispuse

Autor: Andreia IONIŢĂ

Publicat la 14 ianuarie 2025

De ce brânza îţi poate provoca dureri de cap. Femeile sunt de trei ori mai predispuse

Conform unui studiu publicat în Journal of Neurology, persoanele sensibile la tiramină raportează adesea dureri de cap la scurt timp după ce consumă brânzeturi vechi.
Potrivit specialiştilor, principalul suspect din spatele migrenelor induse de brânză este tiramina, un compus natural care se găseşte în alimentele învechite şi fermentate. Tiramina se formează pe măsură ce proteinele se descompun în timp, ceea ce înseamnă că brânzeturile învechite precum cheddar, brânza albastră şi parmezanul sunt deosebit de bogate în acest compus.
Tiramina poate afecta vasele de sânge şi neurotransmiţătorii, putând duce la pulsaţiile dureroase caracteristice migrenelor. Conform unui studiu publicat în Journal of Neurology, persoanele sensibile la tiramină raportează adesea dureri de cap la scurt timp după ce consumă brânzeturi vechi. Acest lucru se datorează faptului că tiramina declanşează eliberarea de norepinefrină, care poate destabiliza tensiunea arterială şi provoca modificări vasculare la nivelul creierului, factori-cheie în declanşarea migrenei.
Nu toate brânzeturile sunt egale atunci când vine vorba de declanşarea migrenelor. De exemplu, brânza de vaci, crema de brânză şi ricotta sunt considerate opţiuni mai sigure pentru cei care suferă de migrene. Potrivit publicaţiei citate, nu toată lumea va avea migrene după ce a mâncat brânză, dar anumite persoane sunt mai susceptibile. Persoanele care suferă de migrene cu o predispoziţie genetică la declanşatori alimentari sau cele care se confruntă cu fluctuaţii hormonale sunt deosebit de vulnerabile. În plus, un studiu realizat de Migraine Trust subliniază că femeile sunt de trei ori mai predispuse la migrene decât bărbaţii, iar brânza poate exacerba adesea simptomele în timpul schimbărilor hormonale.

+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie