Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 09:37

De azi, Policlinică nouă la Maternitate

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 25 noiembrie 2022

Cabinete de stat în spaţiul ocupat de cabinetele private, o secţie de spitalizare de zi mai spaţioasă, un spaţiu administrativ la standarde europene

De azi, Policlinică nouă la Maternitate

Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea” Braşov şi-a extins infrastructura încă o clădire care a fost renovată şi modernizată în acest an. Astfel, în fosta clădire Gine-Medica (unde erau cabinete private) au fost amenajate cabinetele medicale din Ambulator (mutate din corpul nou) şi birourile administrative. În prealabil, clădirea, care are trei niveluri, a fost reabilitată, modernizată şi eficientizat energetic în urma unui amplu proiect demarat şi implementat de Consiliul Judeţean Braşov cu fonduri proprii.
De altfel, joi, 24 noiembrie, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a vizitat clădirea modernizată şi a primit de la managerul Maternităţii toate informaţiile privind implementarea proiectului, cu atât mai mult cu cât începând din 25 noiembrie, aceasta va fi deschisă pacientelor.   
„Am început acest proiect cu finanţare asigurată din bugetul judeţean, dar am reuşit să recuperăm o parte din sumă din fonduri europene. Pentru fiecare unitate medicală din subordinea noastră care are proiecte bine întocmite şi îşi doreşte să cumpere echipamente, Consiliul Judeţean a căutat şi a găsit soluţii, fie din fonduri europene, fie din bugetul propriu, fie cu sprijinul Companiei Naţionale de Investiţii şi în felul acesta vedem cu toţii că de la an la an reuşim să îmbunătăţim condiţiile spitaliceşti şi implicit actul medical din fiecare unitate spitalicească din judeţul Braşov. Mă bucură că cei care au avut în chirie aceste spaţii cu cabinete private au înţeles că trebuie să desfăşurăm un act medical de calitate, la care să aibă acces gratuit toate pacientele”, a menţionat Adrian Veştea.

Pasarelă cu lift interior
Pe lângă reabilitarea clădirii, proiectul a inclus şi construirea unei pasarele cu lift interior, care face legătura între imobilul modernizat şi clădirea principală a Maternităţii. Construcţia a fost necesară în vederea asigurării accesului pentru personal, între spital şi ambulator, pe un circuit curat şi cu asigurarea unei temperaturi ambientale adecvate.

8 luni de lucrări, 2 şantiere în paralel
În urma finalizării lucrărilor, care au durat 8 luni, Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea” dispune de o policlinică modernă (care a fost mutată din corpul nou al Maternităţii), de o secţie de spitalizare de zi mai spaţioasă, precum şi de un spaţiu administrativ la standarde europene.
La parterul clădirii şi la primul etaj sunt amenajate cabinetele din Ambulatorul de specialitate, iar la etajul doi şi la mansardă sunt spaţiile destinate birourilor administrative.
Cele cinci cabinete medicale – patru de obstetrică ginecologie şi unul de follow-up neonatal, vor asigura servicii de monitorizare a sarcinii, ginecologie oncologică, contracepţie, precum şi serviciile asigurate prin proiectul POCU „Servicii medicale de screening preanatal pentru 2100 gravide din Regiunea Centru”.
„Aş vrea să mulţumesc colegilor din spital care au îndurat două şantiere în paralel şi mă bucură faptul că au format o echipă. Mulţumesc Consiliului Judeţean pentru sprijinul financiar acordat şi pentru că a înţeles necesitatea acestei investiţii. Sper că anul viitor vom putea inaugura şi corpul nou al Maternităţii, la care în prezent se lucrează pe proiectul de eficientizare energetică”, a declarat managerul Mircea Preda.

Clădire veche, construită în anii 1950
Clădirea datează din anii 1950, fiind o clădire anexă a Maternităţii în care au funcţionat diverse cabinete medicale şi un laborator de analize în regim privat.
Înainte de începerea lucrărilor, clădirea se afla într-o stare avansată de degradare, necesitând lucrări de rezistenţă, de înlocuire totală a instalaţiilor sanitare, a reţelei electrice, dar şi lucrări de sistematizare pe verticală în urma cărora a luat fiinţă mansarda.
La acest moment lucrările sunt realizate în proporţie de 95%, existând mici lucrări în exterior ce vor fi finalizate în următoarele 3 săptămâni, clădirea şi pasarela fiind, însă, complet funcţionale.   
 
Investiţie de 13 milioane de lei
Valoarea a investiţiei a ajuns la 13 milioane de lei, din care au fost achitate 10 milioane de lei, rămânând o diferenţă de 3 milioane de lei de achitat, după finalizarea recepţiei lucrărilor. Potrivit managerului Maternităţii braşovene, dr. Mircea Preda, preţul contractului a crescut faţă de valoarea indicatorilor economici aprobaţi în urma ajustării preţului contractual şi a necesităţii realizării unor lucrări suplimentare apărute în cursul implementării proiectului.
Din valoarea totală a investiţiei, administraţia judeţeană recuperează partea de eficientizare energetică a imobilului, prin proiectul „Reabilitare Clădire Administrativă cu anexe, relocare secţii spitalizare de zi şi ambulator din incinta Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie «Dr. I.A. Sbârcea» Braşov” pe care Consiliul Judeţean Braşov l-a depus pe Componenta 5 - Valul Renovării din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Finanţarea prin PNRR, aprobată săptămâna trecută, este de 1.801.708,20 de lei, la care se adaugă TVA de 342.325 de lei.  

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie