Curs BNR

1 EUR = 4.9754 RON

1 USD = 4.6739 RON

1 GBP = 5.8294 RON

1 XAU = 359.4100 RON

1 AED = 1.2727 RON

1 AUD = 3.0029 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.8841 RON

1 CAD = 3.3857 RON

1 CHF = 5.1301 RON

1 CNY = 0.6459 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0958 RON

1 HUF = 1.2669 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0239 RON

1 KRW = 0.3381 RON

1 MDL = 0.2628 RON

1 MXN = 0.2760 RON

1 NOK = 0.4260 RON

1 NZD = 2.7610 RON

1 PLN = 1.1462 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1437 RON

1 UAH = 0.1182 RON

1 XDR = 6.1501 RON

1 ZAR = 0.2467 RON

Editia 8165 - 18 apr 20:53

De azi începe greul… 3.241 de candidaţi din Braşov, aşteptaţi să intre în probele scrise ale examenului de Bacalaureat

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 26 iunie 2023

De azi începe greul… 3.241 de candidaţi din Braşov, aşteptaţi să intre în probele scrise ale examenului de Bacalaureat

3.241 de candidaţi sunt înscrişi pentru a susţine examenul de Bacalaureat, în sesiunea de vară, în judeţul Braşov. Dintre aceştia, 2848 sunt absolvenţi de liceu ai acestui an, iar 393 provin din serii anterioare. Ei intră de astăzi în „focul” examenelor scrise, o dată cu proba la Limba şi literatura română. În 27 iunie va fi proba obligatorie a profilului, iar în 28 iunie – cea la alegere a profilului şi specializării. În 29 iunie mai intră în sălile de examen doar candidaţii care au învăţat în limbile minorităţilor naţionale pentru a da proba de limba şi literatura maternă. Primele rezultate vor fi afişate în 3 iulie, după care va urma perioada de contestaţii. Rezultatele finale vor fi publicate în 7 iulie.

Ghidul pentru absolvenţii care susţin probele scrise la bacalaureat
Ministerul Educaţiei a publicat un ghid cu sfaturi şi informaţii pentru ziua examenului de BAC 2023.
Astfel, accesul candidaţilor în centrul de examen este permis începând de la ora 7:30, până la ora 8:30. La intrarea în centrul de examen, candidaţii trebuie să se legitimeze cu actul de identitate.
Candidaţii care deţin materiale/obiecte interzise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe, însemnări etc., precum şi orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poşetă/geantă etc.) sunt îndrumaţi spre sala de depozitare a acestora, unde vor primi o pungă/plic în care să le introducă, împreună cu o declaraţie-tip în care se menţionează numele şi prenumele şi obiectele personale care vor fi depozitate.
Examenul va începe la ora 9.00.
Timpul de redactare a subiectelor pentru fiecare probă scrisă este de 180 de minute şi se calculează imediat după distribuirea, către candidaţi, a subiectelor.
Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidaţii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Naţională de Bacalaureat – 2023: elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.

Cum se desfăşoară examenul de BAC
În urma distribuirii subiectelor, candidaţii vor verifica primirea tipului de subiect corespunzător şi vor semna procesul-verbal care menţionează în mod explicit acest lucru.
Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi şi creion.
Pentru probele scrise la disciplinele Matematică şi Geografie, candidaţii pot să utilizeze instrumente de desen.
Se interzice folosirea, în timpul probelor scrise, a mijloacelor de calcul, cu excepţia instrumentelor compensatorii prevăzute pentru candidaţii cu tulburări specifice de învăţare.
Se foloseşte numai hârtia distribuită candidaţilor de către asistenţi.
Candidaţii care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală.
Candidaţii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor pot părăsi centrul de examen cel mai devreme după o oră şi jumătate de la distribuirea subiectelor în săli.
Candidaţii primesc subiectele doar dacă părăsesc sala după expirarea timpului maxim destinat desfăşurării probelor scrise, respectiv 3 ore.

Cu ce este interzis să intri în sala de examen
Se interzice candidaţilor să intre în sală cu orice tip de materiale ajutătoare: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice instrument electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare.
Se interzice candidaţilor să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din centrul de examen în acest scop. Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiţi în examen.
Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea elevului din sală, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Eşti prins încercând să copiezi, stai „pe tuşă” două sesiuni
Se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicarea între ei sau cu exteriorul.
Încălcarea regulilor menţionate va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi sunt eliminaţi de la proba în cauză.
Lucrările candidaţilor eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă se anulează.
Candidaţii care au fost eliminaţi de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării sau a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Se consideră că aceşti candidaţi nu au promovat examenul de bacalaureat.
Candidaţii eliminaţi de la o probă nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidaţii „eliminaţi din examen" nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat.

Cum se comunică rezultatele la Bacalaureat 2023 şi cum pot fi contestate notele
Comunicarea rezultatelor obţinute la examen se face anonimizat, cu respectarea Regulamentului general privind protecţia datelor personale, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care sunt distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută de aceştia.
Candidaţii care depun/transmit prin mijloace electronice contestaţii completează şi semnează o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă de faptul că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.
Nota obţinută în etapa de soluţionare a contestaţiilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obţinut, în plus sau în minus, faţă de nota acordată în etapa de evaluare iniţială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie