Curs BNR

1 EUR = 4.9677 RON

1 USD = 4.6059 RON

1 GBP = 5.7949 RON

1 XAU = 300.4044 RON

1 AED = 1.2543 RON

1 AUD = 3.0452 RON

1 BGN = 2.5399 RON

1 BRL = 0.9377 RON

1 CAD = 3.3929 RON

1 CHF = 5.2613 RON

1 CNY = 0.6432 RON

1 CZK = 0.2040 RON

1 DKK = 0.6663 RON

1 EGP = 0.1491 RON

1 HUF = 1.2995 RON

1 INR = 0.0552 RON

1 JPY = 3.1911 RON

1 KRW = 0.3514 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2649 RON

1 NOK = 0.4242 RON

1 NZD = 2.8339 RON

1 PLN = 1.1456 RON

1 RSD = 0.0424 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4421 RON

1 TRY = 0.1594 RON

1 UAH = 0.1253 RON

1 XDR = 6.1246 RON

1 ZAR = 0.2441 RON

Editia 8081 - 11 dec 04:34

De azi, Braşovul are o nouă „Urgenţă”

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 07 aprilie 2022

Dr. Raed Arafat, prezent la deschiderea noii Unităţi de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean Braşov

De azi, Braşovul are o nouă „Urgenţă”

Noua Unitate de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Braşov se va deschide în 7 aprilie, când este marcată Ziua Mondială a Sănătăţii. Confom anunţului reprezentanţilor Anunţul a fost făcut miercuri de reprezentanţii Consiliului Judeţean Braşov, care au precizat că „eveniment de deschidere a unităţii va avea loc joi, începând cu ora 11.00. Vor participa dr. Raed Arafat - secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Ciprian Cătălin Hojda - consilier de stat Cancelaria Prim-Ministrului Guvernului României, dr. Cristina Vecerdi - deputat, iniţiatoarea proiectului de modernizare a UPU Braşov, Mihai Monoranu - şef serviciu Unitatea de Implementare a Proiectului, Banca Mondială, Cătălin Văsii - prefectul Judeţului Braşov, prof. dr. med. Liliana Rogozea - prorector Universitatea Transilvania şi echipa managerială a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov”, a anunţat Consiliul Judeţean Braşov.
Noua Unitate de Primiri Urgenţe este prima construită în judeţul Braşov după anul 1973.
Valoarea totală a lucrărilor a fost de 14.944.842,77 lei, iar la finele acestora a rezultat o clădire cu o suprafaţă desfăşurată de 1.929 mp (faţă de 400 mp cât a măsurat vechiul spaţiu) şi cu o configuraţie total schimbată faţă de ceea ce a existat la Spitalul Judeţean Braşov până în prezent.

Mutarea se va face fără întreruperea activităţii medicale
În prezent, Unitatea de Primiri Urgenţe funcţionează în clădirea policlinicii, iar mutarea în noul sediu se va face fără înteruperea activităţii medicale. „Chiar dacă activitatea în «Urgenţa» veche va mai continua câteva ore, accesul în noua UPU va începe la ora 18.30, atât pentru pacienţii sosiţi cu mijloace proprii, cât şi pentru Ambulanţă. Accesul în noua unitate se va realiza din str. Aurelian, aflată în faţa Colegiului de Ştiinţe «Grigore Antipa» - fostul Liceu Sanitar”, au explicat reprezentanţii administraţiei judeţene.

Lucrările au început în anul 2019
Construirea noii UPU de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov a fost finanţată printr-un program al Băncii Mondiale, derulat de Ministerul Sănătăţii, contractul de lucrări fiind semnat în luna aprilie a anului 2019. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în 14 iulie 2019, iar potrivit graficului iniţial, termenul de finalizare era de 18 luni (14 ianuarie 2021). Termenul a fost amânat, de mai multe ori, în principal din cauza pandemiei de coronavirus, dar şi a slabei mobilizări a constructorului în prima perioadă de implementare a proiectului.
Valoarea totală a lucrărilor a fost de 14.944.842,77 lei, iar la finele acestora a rezultat o clădire cu o suprafaţă desfăşurată de 1.929 mp (faţă de 400 mp cât a măsurat vechiul spaţiu) şi cu o configuraţie total schimbată faţă de ceea ce a existat la Spitalul Judeţean Braşov până în prezent.
Pentru dotarea noii Unităţi de Primiri Urgenţe cu aparatură medicală de ultimă generaţie, Consiliul Judeţean Braşov a accesat o finanţare europeană în valoare de 6,8 milioane de lei, adică aproximativ 1,3 milioane de euro.

Modernizarea UPU a început în anul 2007
Iniţiatoarea proiectului de modernizare a UPU, dr. Cristina Vecerdi, a declarat ieri că „extinderea şi modernizarea Unităţii de Primiri Urgenţe Braşov face parte dintr-un proiect mai amplu finanţat de Banca Mondială în România, proiect care a început în 2007 când s-au achiziţionat primele echipamente (...) Am trecut printr-o perioadă dificilă, plină de provocări, care a culminat cu ultimii doi ani de pandemie Covid 19 care au solicitat la maximul posibil serviciile de urgenţă şi nu numai. În toată această perioadă, noua UPU a trecut de la faza de proiectare la cea de execuţie, care, deşi a debutat dificil, a cunoscut o dezvoltare accelerată în ultimii doi ani, ajungând astăzi la final”.
Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a declarat că „deschiderea noii Unităţi de Primiri Urgenţe a reprezintă o mare realizare pentru judeţul nostru, pentru sistemul de sănătate pe care îl gestionăm la nivelul Consiliului Judeţean, pentru toţi cetăţenii care beneficiază de serviciile medicale prestate de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. În acest moment, profesionalismul şi dedicarea personalului medical care lucrează în domeniul urgenţelor sunt dublate de o infrastructură spitalicească de cea mai bună calitate, care permite o intervenţie rapidă şi eficientă pentru salvarea vieţii pacienţilor”.

CUM ESTE STRUCTURATĂ NOUA UNITATE DE PRIMIRI URGENȚE  

Acces automat, două ambulanţe simultan
Accesul în noua UPU a ambulanţelor şi a pacienţilor care vin cu mijloace proprii se realizează printr-o poartă electrică, acţionată automat în momentul sosirii vehiculului, spaţiul fiind configurat astfel încât să permită intrarea simultană a două autovehicule, dar există o prevedere a spaţiului din faţa UPU pentru cazul în care ar apărea o supraaglomerare sau un accident cu victime multiple.

Zona roşie - 4 locuri pentru cei „între viaţă şi moarte”
De la intrare, pacienţii ajung într-un spaţiu destinat triajului, unde se stabileşte gravitatea stării pacienţilor şi, în consecinţă, prioritizarea lor în funcţie de protocolul specific.  
Zona roşie a UPU este destinată pacienţilor aflaţi în stare critică şi dispune de 4 posturi de resuscitare dotate la cele mai înalte standarde.

Urgenţe majore – 14 locuri
Zona galbenă este destinată urgenţelor majore este cea mai mare încăpere medicală din cadrul UPU, aici fiind funcţionale 14 posturi de lucru. În mijlocul încăperii este amenajată o „insulă” unde personalul medical are acces la sistemul informatic, la mijloacele de comunicare cu ambulanţele şi la staţia centrală de monitorizare. Spaţiul urgenţelor majore comunică cu cel destinat pacienţilor în stare critică, asta pentru a gestiona eficient starea pacienţilor se agravează, dar şi cazurile în care starea celor aduşi în stare critică se stabilizează.

Urgenţe minore – 8 locuri
Zona galbenă şi zona roşie sunt dispuse în partea opusă zonei verzi, acestea fiind practic urgenţele majore care definesc activitatea UPU.
Zona verde este destinată urgenţelor minore, aici existând 8 posturi de lucru, dotate cu facilităţi medicale pentru o rezolvare cât mai rapidă şi eficientă a pacienţilor din această arie.

Noutate: sală de aşteptare pentru aparţinători
De asemenea, în noua Unitate de Primiri Urgenţe va exista o sală de aşteptare destinată exclusiv aparţinătorilor, confortabilă, despărţită de aria medicală, dar în imediata vecinătate, pentru a permite comunicarea cu rudele pacienţilor. Până acum, sala de aşteptare era comună, pentru pacienţi şi pentru aparţinători. Va exista şi un spaţiu special pentru analizele necesare stabilirii nivelului de alcoolemie solicitate de organele de Poliţie, astfel încât să nu mai fie perturbată activitatea medicală curentă. Nu în ultimul rând, în noua Unitate de Primiri Urgenţe se vor putea face investigaţii medicale mai repede decât până acum.

Săli de curs pentru studenţi
Pe de altă parte, toate încăperile din cadrul UPU au fost dotate cu sisteme de supraveghere video, ceea ce asigură o protecţie în plus deopotrivă pentru pacienţi şi pentru personalul medical.
Alt element nou este amenajarea a două săli de curs pentru nevoile spitalului şi ale Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii Transilvania Braşov, precum şi dotarea lor pentru activitatea de formare.

Comentarii

'Dumitru'

2022-04-07 13:40:08


'Sper si ma astept, ca brasovean care circula des pe str. AURELIAN, sa dispara mizeria de gard pe toata lungimea lui si sa fie igienizata toata curtea spitalului, inclusiv centrala termica si constructiile aferente. Va rog insistent, faceti un lucru dus pana la capat, eliminati peticeala care ne caracterizeaza.Si asa, a durat o vesnicie modernizarea spitalului.\n'

'Ionel'

2022-04-07 13:31:57


'Sa fim multumiti cu ce avem. Bine ca s-a terminat lucrarea si intram si noi in randul celor care sunt dotati cu un UPU modern, European. In rest, fereasca D-zeu sa fim in zona Rosie! '

'Gigi Berbu'

2022-04-07 07:17:40


'Aratati o poza si cu gardul din fata noii unitati de primire urgente, ca sa vada toata lumea leopardul, adica gaurile din gard, peticite cu plasa verde.'

'Barbu Gh.'

2022-04-07 06:18:32


'Spitalele noi unde sunt??? Ălea din campanie? Că noi nu uităm.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie