Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8169 - 24 apr 09:11

De anul viitor, Braşovul va fi singurul oraş din ţară cu etichetă de „oraş turistic sigur”

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 30 aprilie 2014

Pentru a întocmi o strategie de securitate în turism, autorităţile braşovene împreună cu reprezentanţii Universităţii Transilvania au început o evaluare a riscurilor la care se expun turiştii atunci când ne vizitează oraşul, precum şi găsirea unor soluţii de rezolvare a tuturor nemulţumirilor acestora

De anul viitor, Braşovul va fi singurul oraş din ţară cu etichetă de „oraş turistic sigur”
Braşovul este singurul oraş din ţară membru al Forumului European pentru Securitate Urbană, alături de alte mari metropole din Europa, cum ar fi Barcelona, Roma sau Munchen. În prezent, oraşul de la poalele Tâmpei, alături de alte şapte municipii din Europa, a fost inclus într-un proiect de „Siguranţă în turism - pentru un mediu sigur în oraşele turistice”, al cărui scop este de a identifica criteriile de evaluare a oraşelor turistice din punct de vedere al siguranţei şi securităţii în turism şi de a crea o etichetă „Oraş sigur pentru turism”, astfel încât turiştii să poată fi informaţi cu privire la siguranţa pe care o anumită destinaţie turistică o oferă. 
Municipiul Braşov ar urma să primească această etichetă anul viitor, după ce se vor evalua toate riscurile la care se expun turiştii, precum şi alte probleme semnalate de aceştia, dar şi soluţiile oferite de către autorităţi. „Este un proiect important pentru noi, deoarece se încadrează în strategia noastră de dezvoltare a turismului. Municipalitatea a făcut şi face investiţii foarte mari în infrastructura turistică, începând de la  reabilitarea centrului istoric şi dezvoltarea domeniului schiabil şi până la centrul de agrement din Poiana Braşov sau parcarea din Poiana de jos. Toate acestea trebuie completate şi cu serviciile necesare, astfel încât turistul care ne vizitează să se simtă în siguranţă. Pentru aceasta am înfiinţat în Poiana Braşov un centru de urgenţă, în cadrul Poliţiei Locale a fost înfiinţat un departament special pentru zona turistică, Salvamontul oferă servicii la cele mai bune standarde. În acelaşi timp derulăm o serie de proiecte, inclusiv cu finanţare europeană, care vizează şi acest aspect, cum ar fi cel cu iluminatul inteligent, care conţine şi o componentă de siguranţă publică. La finalul acestui proiect, Braşovul nu va fi numai cel mai frumos oraş din România şi cea mai importantă destinaţie turistică montană, ci va fi şi printre cele mai sigure oraşe turistice din Europa, iar acest lucru va fi cunoscut de toţi turiştii”,  a precizat primarul George Scripcaru. 
 
Rata criminalităţii, în continuă scădere
Edilii colaborează în prezent cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie pentru a identifica şi soluţiona problemele de siguranţă a turiştilor care ne vizitează oraşul. Comisarul şef Mircea Popa, şeful Poliţiei Municipale Braşov, a precizat că, în ultimii ani, rata criminalităţii a scăzut foarte mult şi a crescut siguranţa în spaţiul public. „Am făcut acest lucru împreună cu partenerii noştri, Poliţia Locală şi Jandarmeria, şi încercăm în continuare să luăm măsurile care se impun pentru creşterea siguranţei în municipiul Braşov. Unul dintre criteriile pentru care turiştii aleg Braşovul este tocmai faptul că este un oraş sigur. În 2013, Braşovul a fost cel mai sigur oraş din ţară”, a subliniat comisarul şef de poliţie.  
 
În cadrul proiectului se va efectua o cercetare la nivelul Municipiului Braşov din punct de vedere al securităţii în turism, care în prezent este în curs de realizare, în colaborare cu Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii Transilvania din Braşov. Cercetarea cuprinde o serie de studii, între care: analiza criminalităţii la nivelul municipiului, studiu cu privire la relaţia rezident - turist şi impactul economico-social resimţit de rezidenţii braşoveni ca urmare a desfăşurării activităţiilor turistice în Braşov, cercetare cantitativă în vederea evaluării riscurilor percepute pe timpul vizitei în Braşov şi identificarea soluţiilor de diminuare a acestora, cercetare calitativă în vederea identificării unor măsuri de reducere a infractionalităţii şi identificarea unor direcţii strategice cu privire la securitatea în turism. 
 
Cum putem contribui la creşterea siguranţei în Braşov
Pentru implementarea acestui proiect, ce poate situa Braşovul în rândul celor mai sigure destinaţii turistice din Europa, braşovenii, dar şi turiştii pot contribui la realizarea unei strategii de creştere a gradului de siguranţă în Braşov, exprimându-şi opiniile pe forumul din cadrul site-ul http://turismsigur.san.ro. Printre problemele semnalate în prezent se numără lipsa centrelor de informare turistică, probleme legate de transportul în comun, dar şi solicitarea ca forţele de ordine să fie mult mai vizibile pe străzile Braşovului tocmai pentru a le oferi siguranţă turiştilor. 
 
Axa Braşov - Munchen
Ieri, la Braşov a avut loc întâlnirea bilaterală între reprezentanţii municipalităţilor din Braşov şi Munchen, cu participarea reprezentantului Forumului European pentru Securitate Urbană (EFUS), în cadrul acestui proiect de siguranţă în turism. Prezent la întâlnirea de la Braşov Alberto Dotta, reprezentantul Forumului European pentru Securitate Urbană, a subliniat faptul că prin implementarea acestui proiect, care este finanţat de Uniunea Europeană, se doreşte elaborarea unor principii pentru întocmirea unor strategii mai bune de siguranţă pentru turişti. „Securitatea în domeniul turismului trebuie să implice o colaborare a tuturor celor implicaţi în acest domeniu, de la autorităţi, până la hotelieri sau ghizi”, a precizat Alberto Dotta. 
+3 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie