banner la cocos banner promotional

Curs BNR

1 EUR = 4.9774 RON

1 USD = 4.3833 RON

1 GBP = 5.8304 RON

1 XAU = 464.4611 RON

1 AED = 1.1933 RON

1 AUD = 2.7957 RON

1 BGN = 2.5449 RON

1 BRL = 0.7714 RON

1 CAD = 3.1559 RON

1 CHF = 5.2813 RON

1 CNY = 0.6015 RON

1 CZK = 0.1993 RON

1 DKK = 0.6668 RON

1 EGP = 0.0860 RON

1 HUF = 1.2223 RON

1 INR = 0.0513 RON

1 JPY = 3.0556 RON

1 KRW = 0.3047 RON

1 MDL = 0.2538 RON

1 MXN = 0.2227 RON

1 NOK = 0.4191 RON

1 NZD = 2.6097 RON

1 PLN = 1.1646 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0530 RON

1 SEK = 0.4526 RON

1 TRY = 0.1141 RON

1 UAH = 0.1048 RON

1 XDR = 5.9383 RON

1 ZAR = 0.2318 RON

Editia 8440 - 17 iun 23:59

De 5 ani, cursuri „cu gândaci săltând de colo-colo”. Protest la singurul liceu cu predare în limba română din Sfântu-Gheorghe. Răspuns la nemulţumiri: containere de la toamnă

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 23 mai 2025

De 5 ani, cursuri „cu gândaci săltând de colo-colo”. Protest la singurul liceu cu predare în limba română din Sfântu-Gheorghe. Răspuns la nemulţumiri: containere de la toamnă

Elevi, părinţi, dar şi locuitori din Sfântu Gheorghe vor protesta astăzi, 23 mai, de la ora 14.00, în faţa Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe pentru situaţia în care se află lucrările reabilitare la  internatul şi sala de festivităţi din cadrul Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” – singurul, de altfel, cu predare în limba română din municipiul reşedinţă a judeţului Covasna.

Care este nemulţumirea. 5 ani în şantier. Dar numai pe jumătate… şi fără şanse de a fi închis
Protestul a luat naştere în principal din cauza faptului că autorităţile nu comunică nici cu părinţi, nici cu cadre didactice despre şantierul deschis de prea mulţi ani şi improbabil să fie încheiat până în septembrie 2025.
Protestul este asumat de Asociaţia pentru Colegiul Naţional Mihai Viteazul Sfântu Gheorghe şi Comitetul de părinţi ai elevilor înscrişi la CNMV.
„Dorim să tragem un semnal de alarmă asupra condiţiilor în care învaţă copiii noştri şi îşi desfăşoară activitatea cadrele didactice de mai bine de cinci ani. Vom solicita autorităţilor locale să ne comunice în mod clar cum se va desfăşura actul educaţional începând din septembrie 2025, când va începe noul an şcolar. Firma Modern Power Systems SRL, executant al lucrărilor ce reprezintă obiectul proiectelor de reabilitare a internatului şi a sălii de festivităţi din cadrul Colegiului Naţional Mihai Viteazul şi Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe (CNMV) nu au ajuns la o înţelegere cu privire la finalizarea lucrărilor, motiv pentru care procesul va continua şi nu se ştie câţi ani va dura. Până în acest moment nu ştim dacă corpul A se va finaliza până în luna septembrie 2025. Pentru corpul B nu ştim dacă s-a demarat procedura de achiziţie publică. Iniţial era inclus în proiectul de reabilitare prin care se renovează corpul A, dar domnul primar Antal Arpad ne-a comunicat la întâlnirea din luna februarie 2025 că s-a renunţat la reabilitarea corpului B şi este nevoie de o nouă procedură de achiziţie publică”, au precizat iniţiatorii protestului.
În fapt, procedurile pentru aceste investiţii au fost aprobate – „pe hârtie”, încă de acum nouă ani, prin hotărâre de Consiliu Local. Pe atunci documentaţia de avizare a lucrărilor viza „Reabilitarea clădirilor principale, corp A-B, clădire bibliotecă la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna”.

Părinţii, ţinuţi în neştiinţă
„Cine ştie câţi ani vor mai dura până se vor efectua lucrările de consolidare şi la corpul B. Între timp, elevii şi cadrele didactice îşi vor desfăşura activitatea în condiţii precare şi insalubre, cu gândaci săltând de colo-colo, în ciuda dezinsecţiilor făcute. Nu ştim în ce stadiu se află procedura de închiriere a unor clase modulare (containere), care să fie amplasate pe terenul de sport al CNMV. Nu ştim dacă elevii care învaţă în alte spaţii din oraş vor fi mutaţi în alte locaţii, având în vedere faptul ca majoritatea unităţilor de învăţământ  din oraş vor fi reabilitate prin PNRR. Clădirea Universităţii Babeş-Bolyai a fost inclusă într-un proiect european şi s-ar putea să nu se mai poată desfăşura cursuri în această locaţie”, au mai transmis iniţiatorii protestului.
Situaţia este descrisă şi într-o petiţie online, semnată de peste 800 de persoane.

Antal Arpad: Aşa e peste tot. Nu e „conotaţie etnică”
Contactat în 2024 de presa din Covasna, primarul Antal Arpad a susţinut „Eu am depus nişte eforturi supraomeneşti ca să îi ajut pe cei de la Colegiul „Mihai Viteazul” să nu trebuiască să-şi organizeze învăţământul în mai multe schimburi. (...) E o situaţie care este prezentă peste tot în ţară, sunt multe şantiere, multe construcţii, sunt localităţi unde copiii pleacă la zeci de kilometri, că doar aşa au putut rezolva. Dar să dai pentru asta o conotaţie etnică, mie mi se pare extrem de trist, în primul rând, şi  contraproductiv, mai ales. Pentru că în momentul în care încerci să duci în această direcţie discuţiile, va exista o singură consecinţă: mai mulţi părinţi o să-şi trimită copiii în Braşov sau în alte locuri”, a spus primarul, citat de Covasna Media.

Răspuns la nemulţumiri: containere de la toamnă
Pe de altă parte, Primăria Sfântu Gheorghe a transmis acum un comunicat în care arată că autorităţile locale recunosc disconfortul resimţit de elevi, profesori şi părinţi, dar subliniază că problema este una de natură sistemică, care afectează numeroase proiecte de infrastructură şcolară la nivel naţional. În prezent, litigiul cu firma de construcţii este în desfăşurare, iar instanţa a dispus realizarea unor expertize extrajudiciare pentru clarificarea responsabilităţilor legate de lucrările la internat şi sala de festivităţi.
Pentru a evita dispersarea elevilor în mai multe locaţii, începând cu anul şcolar 2025–2026, în curtea colegiului vor fi amplasate 16 săli de clasă modulare. Procedura pentru obţinerea avizelor este aproape finalizată, iar containerele vor fi instalate pe terenul de sport al instituţiei.
În ceea ce priveşte lucrările la Corpul A, acestea sunt în curs, dar întâmpină întârzieri din cauza unor probleme tehnice apărute recent la structura scării principale şi a cererii de lucrări suplimentare din partea conducerii şcolii. Corpul B şi biblioteca vor intra în şantier doar după finalizarea completă a Corpului A.
Primăria transmite că obiectivul principal este ca, din toamnă, toţi elevii să înveţe în aceeaşi curte, chiar dacă temporar în spaţii modulare, şi dă asigurări că va continua să informeze transparent comunitatea despre evoluţia proiectului.
„Ştim că situaţia nu este ideală, dar este cea mai bună soluţie temporară disponibilă. Ne dorim, ca toţi cei implicaţi, ca elevii CNMV să beneficieze cât mai curând de condiţii decente de învăţare”, se arată în comunicatul transmis de Primărie.


 

Comentarii

'cristache'

2025-05-23 16:25:53


'@cristi, de ce comentariu se-mi-o-nist{-o haurist?'

'cristi'

2025-05-23 09:33:20


'Problema ,,pașilor mărunți,,pe care o practică Hu-De-Me-Re pe care o practică de 35 de ani :au marginat rămâni de peste tot școli ți instituți.Cine vă mai crede D-le Grof Antal scopul este să defințați scolile în lb. română!(Politrucii români ce spun?)'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie