Unul dintre cei mai buni dresori de câini dă sfaturi celor care vor să scape maidanezii de la eutanasiere
Petru Iuga, unul din cei mai buni dresori de câini poliţişti din România, premiat în diferite competiţii, agent şef principal de poliţie la Centrul Chinologic Sibiu, vă oferă câteva sfaturi pentru cei care au luat în calcul adopţia unui câine.
Printre cele mai importante sfaturi se numără acela de a adopta patrupedul de pui, dar şi acela de a nu-l lăsa singuri, cu copiii, mai ales cu cei mici.
„Dacă o persoană sau o familie vrea să îşi ia un câine, presupunem că are şi un copil, sfatul meu este să ia câinele când este pui. Când îţi iei un câine, să nu îl iei matur, îl iei căţel, creşte împreună cu familia, devine ca un membru al familiei”, a explicat specialistul, potrivit Agerpres.
Dacă patrupedul nu mai este pui, îi va fi dificil să se adapteze. În plus, nu se poate şti dacă acel animal a fost traumatizat. Înainte de a lua acasă un pui, trebuie să vă gândiţi şi la tipul de casă pe care îl aveţi. Un câine de talie mare, foarte activ nu este indicat să fie adoptat şi dus într-o garsonieră sau într-un apartament de bloc, pentru că viaţa acelui câine va deveni un calvar. „La bloc, câinii de companie sunt bichon maltez, poate un labrador, chiar şi un ciobănesc belgian, însă nu e indicat. Câinelui trebuie totuşi să-i dai libertate de mişcare”, a mai spus specialistul, conform Agerpres.
Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi în faţa câinelui
Petru Iuga îi avertizează pe părinţi să nu-şi lase câinii nesupravegheaţi în prezenţa copiilor mici. Un câine poate muşca copilul, dacă acesta îi ia jucăria, chiar dacă până atunci a fost foarte blând şi doar s-a jucat cu acesta. Câinele din propria curte poate muşca copilul şi dacă acesta încearcă să-i ia mâncarea din farfurie. Asta însă în cazul în care câinele ştie doar de un stăpân. Dacă sunt mai mulţi dintr-o familie care hrănesc câinele, atunci el ştie că toţi din familie îi dau de mâncare şi nu va recunoaşte drept stăpân doar pe unul din ei, atrage atenţia specialistul în dresaj canin. Un alt sfat este să nu laşi câinele să facă doar ce vrea el.
„Nu trebuie să laşi câinele, chiar dacă este pui, să facă anumite lucruri. Nu îl laşi să îşi facă nevoile unde vrea el, trebuie să îl înveţi, să îl educi în acest sens, exact ca şi pe copilul tău. Câinele nu are raţiune, însă pricepe. Dacă îţi rupe florile din grădină, există o modalitate să nu le mai rupă. Te duci cu el în lesă lungă, ca şi când ar fi liber, când vrea să rupă floarea, l-ai smucit, îi dai comanda «nu-i voie» şi îl chemi la tine. Important este să nu îl mângâi. Pentru că el face asocierea, nu e voie, dar pe urmă este voie”, sfătuieşte Petru Iuga.
Poate una din cele mai importante „reguli” când îţi iei un câine, e să nu îl baţi. „Dacă baţi câinele, nu faci nicio treabă cu el”, avertizează specialistul.
Pedepse – zgarda şi lesa
Un câine dacă este certat de stăpân, pricepe că a greşit. Cea mai rea pedeapsă pentru un câine de companie este zgarda şi lesa. În plus, animalul percepe tonalitatea vocii, iar dacă ridici tonul, va pricepe.
„Există o vorbă: câinele îşi copiază stăpânul. Dar nu trebuie lăsat să-şi copieze stăpânul în toate aspectele. Dacă spre exemplu, e un câine foarte ataşat, asta nu înseamnă că-i dau atenţie, doar 50 de minute, într-o zi. Trebuie să-i dau atenţie zilnic, constant. Dacă vine la mine şi sunt ocupat, nu îi spun: marş de aici, acum nu am timp de tine. Când câinele tău vine la tine, trebuie să-i dai atenţie, să îl saluţi, să-l mângâi, după care îl laşi liber sau pleacă el, pentru că se linişteşte”, îndeamnă Petru Iuga.
Adaugă un comentariu