Curs BNR

1 EUR = 4.9754 RON

1 USD = 4.6739 RON

1 GBP = 5.8294 RON

1 XAU = 359.4100 RON

1 AED = 1.2727 RON

1 AUD = 3.0029 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.8841 RON

1 CAD = 3.3857 RON

1 CHF = 5.1301 RON

1 CNY = 0.6459 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0958 RON

1 HUF = 1.2669 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0239 RON

1 KRW = 0.3381 RON

1 MDL = 0.2628 RON

1 MXN = 0.2760 RON

1 NOK = 0.4260 RON

1 NZD = 2.7610 RON

1 PLN = 1.1462 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1437 RON

1 UAH = 0.1182 RON

1 XDR = 6.1501 RON

1 ZAR = 0.2467 RON

Editia 8165 - 18 apr 19:29

ŞPAGA ŞI NOUA GENERAŢIE DE MEDICI:

„Dacă doctorul nu ia şpagă boala este incurabilă”

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 07 februarie 2024

„Dacă doctorul nu ia şpagă boala este incurabilă”

Foto: DILEMA ŞPĂGII, DEZBĂTUTĂ PE REDDIT: Subiectul şpăgii în sistemul medical a fost amplu dezbătut pe un grup de Reddit. Medicii rezidenţi nu ştiu cum să îi facă pe pacienţi să înţeleagă că nu au nevoie de bani din partea lor ca să-şi facă treaba.

Noua generaţie de medici români tinde să refuze şpaga primită de la pacienţi, dar mulţi dintre ei nu ştiu cum să se comporte cu cei care insistă să ofere bani. Tinerii medici au impresia că le creează un disconfort pacienţilor dacă le refuză şpaga.
„Mi-a întins 50 de lei o pacientă şi nu am vrut să îi iau, dar a insistat aproape un minut şi după mi i-a băga în buzunar şi şi-a dat vanish , era şi oră târzie, eu îmi căutam stetoscopul, eram pe plecare, nu ştiu totuşi cum de i-am acceptat. Am mai păţit în trecut să mi se ofere, dar într-un final am reuşit de fiecare dată să le explic că nu pot să-i iau. În fine, pacienta pleacă mâine, deci am timp să-i înapoiez. Iniţial am zis că hai... că poate-i strâng şi îi donez unei cauze… Ideea e că de fiecare dată când îi refuzam, automat le cream şi un disconfort pacienţilor. Nu ştiu cum să explic, dar se simţeau aiurea că i-am refuzat. Nu ştiu ce să fac pe viitor, nu ştiu cum e mai bine, cert e că mă simt mizerabil”, a spus un medic rezident pe grupul de Reddit „MedicalschoolRomania”.
„E fix problema lor că se simt aiurea că refuzi să faci ceva ilegal”, spune o persoană, în timp ce altcineva îi sugerează: „Fermitatea este răspunsul: «nu, nu accept bani sau cadouri scumpe, vă rog să nu mai insistaţi», cu continuarea: «mă puneţi într-o situaţie jenantă şi chiar periculoasă» şi chiar te îndepărtezi, ieşi din cabinet dacă e nevoie”.

„O să mor! De-aia nu-mi ia banii, să aibă familia de înmormântare!”
În general, situaţia este una cât se poate de sensibilă. Şpaga ar fi intrat în conştiinţa pacientului român.
„Unii se supără pentru că în mintea lor dacă medicul nu ia şpagă, boala este incurabilă sau eşti pe moarte. Imaginează-ţi cât de adânc în conştiinţa noastră colectivă a intrat ideea că şpaga este obligatorie şi câţi medici cereau, primeau şi încă primesc, dacă primul gând când un medic refuză este «O să mor! De-aia nu-mi ia banii, să aibă familia de înmormântare!».Nu a murit nimeni de supărare că i-a refuzat medicul şpaga până acum, supără-i fără grijă cu refuzuri. Dar te asigur că noi ăştia tineri ne bucurăm”, se menţionează într-un comentariu.

„Am refuzat şpaga şi efectiv am fost prinsă cu uşa să nu scap”
Au fost şi medici care l-au sfătuit cum să procedeze:  „Am refuzat odată o şpagă tranşant, am dat să ies din cabinet şi efectiv am fost prinsă cu uşa să nu scap. Am băgat replica: «O să vă raportez şefului de secţie» şi a renunţat omul într-un final, dar a fost o situaţie în care efectiv m-am simţit agresată”.
„Şi eu trec aproape zilnic prin astfel de momente, majoritatea celor care oferă fiind persoanele în vârstă, obişnuite cu vechile practici. «Să ştiţi că şi darea de mită este tot infracţiune, dacă e să vorbim din punct de vedere legal, pe lângă faptul că mă puneţi într-o situaţie inconfortabilă. Singura mea mulţumire este să vă ştiu sănătos/sănătoasă» - asta este replica care pentru mine funcţionează de minune”, spune altcineva.

A vrut să dea şpagă 2 litri de palincă
Alţi medici susţin că pacienţii nu văd cu ochi bun că doctorul refuză şpaga: „Odată am refuzat o mică atenţie şi a comentat imediat o cucoană din salon destul de tare ceva de tipul: «le e frică, doamnă!», de parcă eu am făcut ceva rău”.
„E o situaţie mega jenantă. Eu am avut om care m-a implorat efectiv şi a zis că nu-l primeşte soţia acasă daca nu ne lasă 2L de palincă. La final am zis tot că nu şi o zis că oricum el o lasă acolo în salon. Nici că m-am mai dus să văd dacă o lăsat sau nu, oricum nu beau. Nu mai zic de ăia cu 50-100 (lei n. red.) care, tot asa, le explic că n-am nevoie şi că nu e ok”, mai spune un medic în comentarii.

„Prefer să mor decât să mă pun la cheremul cuiva de genul”
De asemenea, se atrage atenţia şi asupra pacienţilor care dau şpagă ca medicul să fie la „cheremul” lor: „Pe lângă toate problemele morale şi legale, printre diversele tipologii de pacienţi care vor să dea şpagă, se află şi genul ăla care insistă să îţi dea şpagă ca să fii la cheremul lor după aia, gen şantaj…”, comenteaă o persoană pe grupul de Reddit.
„N-am prea văzut colegi să vorbească despre asta, dar fix asta e şi impresia mea. Mai bine de jumătate din cei pe care îi văd că încearcă cu şpagă sunt persoane care vor, într-un fel sau altul, foloase necuvenite: ba nişte consulturi interclinice nejustificate (să o vadă şi un cardiolog pe mămica, chiar dacă are 45 ani şi zero acuze cardiace, TA bună şi EKG normal), ba nişte simptome mai grave puţin decât realitatea pentru referatele de comisie, ba concediu medical pentru 21 zile când au nevoie de cinci maxim… Mulţi dau şpagă fiindcă ştiu şi ei că legal nu e obligat nimeni să le ofere «serviciile» dorite. Personal, prefer să mor decât să mă pun la cheremul cuiva de genul, prefer să fac uber, să fac foamea, orice. Mi se par cele mai grobiene specimene”, mai spune un medic.

+7 -0

Comentarii

'Costea Ion'

2024-02-07 03:38:59


',,Eroii\" cu halate albe iau șpaga cu ambele mâini, ce naiba. '

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie