Curs BNR

1 EUR = 4.9756 RON

1 USD = 4.5772 RON

1 GBP = 5.7994 RON

1 XAU = 351.0005 RON

1 AED = 1.2462 RON

1 AUD = 3.0569 RON

1 BGN = 2.5440 RON

1 BRL = 0.8911 RON

1 CAD = 3.3593 RON

1 CHF = 5.0733 RON

1 CNY = 0.6341 RON

1 CZK = 0.2017 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2896 RON

1 INR = 0.0548 RON

1 JPY = 2.9595 RON

1 KRW = 0.3402 RON

1 MDL = 0.2579 RON

1 MXN = 0.2738 RON

1 NOK = 0.4279 RON

1 NZD = 2.7972 RON

1 PLN = 1.1681 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4285 RON

1 TRY = 0.1420 RON

1 UAH = 0.1161 RON

1 XDR = 6.0701 RON

1 ZAR = 0.2511 RON

Editia 8182 - 17 mai 05:46

Cum se diagnostichează astigmatismul

Autor: Andreia IONIȚĂ

Publicat la 15 aprilie 2024

Cum se diagnostichează astigmatismul

Astigmatismul poate fi o afecțiune confuză și alarmantă, dar acest articol te va ghida prin procesul de identificare și înțelegere a acestei probleme. Vei descoperi ce este astigmatismul, cum se dezvoltă și care sunt semnele sale distinctive. Vei învăța tot ce trebuie să știți despre testarea vederii pentru detectarea timpurie a astigmatismului și vom explora opțiunile de tratament și de corecție disponibile. Citește acest ghid util pentru sănătatea vederii tale! 

Ce este astigmatismul și cum se dezvoltă? 

Astigmatismul este o afecțiune oculară destul de comună, caracterizată prin modul în care lumina interacționează cu ochiul. Într-un ochi normal, corneea și cristalinul au o formă sferică perfectă, permițând luminii să fie focalizată corect pe retină. În cazul astigmatismului, corneea sau cristalinul au o formă asimetrică sau neregulată, lucru ce provoacă o refracție (sau o „ruptură”) a luminii în mai multe direcții, în loc să se focalizeze pe un singur punct. Rezultatul este o vedere distorsionată sau neclară. 

Există mai multe cauze pentru astigmatism. În majoritatea cazurilor, este o afecțiune moștenită și este prezent de la naștere. Totuși, poate apărea și ca urmare a unor leziuni oculare, a anumitor tipuri de intervenții chirurgicale oculare sau a unor boli oculare, cum ar fi keratoconusul, care provoacă subțierea corneei. 

Astigmatismul afectează calitatea vederii, atât la distanță, cât și de aproape. O persoană cu astigmatism poate observa că obiectele par distorsionate sau deformate, iar vederea poate fi neclară sau neuniformă. Acest lucru poate provoca dificultăți în desfășurarea activităților de zi cu zi, cum ar fi cititul sau condusul. Dacă este netratat, simptomele pot persista sau se pot agrava.  

Care sunt simptomele astigmatismului? 

Simptomele tipice ale astigmatismului includ vederea încețoșată sau distorsionată la toate distanțele, dureri de cap frecvente, oboseală oculară, disconfort și dificultăți cu vederea pe timp de noapte. Acestea pot varia de la ușoare până la severe și pot afecta calitatea vieții. 

Specific, astigmatismul miopic provoacă vedere neclară la distanță, în timp ce astigmatismul hipermetropic afectează vederea de aproape. Cel mixt poate afecta vederea atât la distanță, cât și de aproape. Deși această afecțiune este frecventă, mulți oameni nu sunt conștienți de faptul că au astigmatism deoarece simptomele pot fi subtile sau pot fi confundate cu alte probleme de vedere. 

Dacă există simptome persistente de vedere în ceață, dureri de cap frecvente, disconfort ocular, este esențial să consulți un oftalmolog pentru un examen complet al ochilor. Controalele regulate ale vederii sunt importante în special la copii, deoarece astigmatismul netratat poate duce la apariția ambliopiei (ochiul leneș). Testarea vederii la adulți va ajuta la identificarea cauzei problemelor de vedere și la oferirea unui tratament adecvat. 

Testarea vederii și rolul acesteia în detectarea astigmatismului 

Testarea vederii este un proces esențial în detectarea astigmatismului în stadii incipiente, chiar dacă simptomele nu sunt evidente. Există diferite metode de testare a vederii, fiecare cu rolul său specific în diagnosticarea astigmatismului. Cele mai frecvente teste includ testul Snellen, testul astigmatic și examinarea cu lampa cu fantă. 

La testul Snellen, pacientul este rugat să citească litere de diferite dimensiuni de la o anumită distanță - în cazul astigmatismului, literele pot părea distorsionate sau neclare. Testul astigmatic implică privirea unei serii de linii paralele, iar examinarea cu lampa cu fantă implică folosirea de către medicul oftalmolog a unei surse de lumină puternice pentru a examina structura ochiului și pentru a detecta orice anomalii. 

Consultul oftalmologic regulat rămâne esențial pentru adulți. Un examen complet al ochilor poate detecta astigmatismul în stadii incipiente, permițând astfel un tratament precoce. Este recomandat ca adulții să efectueze un control oftalmologic cel puțin o dată la doi ani, sau mai des în cazul celor care au un risc mai mare de a dezvolta probleme de vedere, cum ar fi diabeticii sau persoanele în vârstă. 

Cum se diagnostichează astigmatismul? 

Diagnosticarea astigmatismului este un proces detaliat ce începe cu un examen ocular, inclusiv o măsurare a acuității vizuale. În acest scop, medicul folosește o hartă a ochiului pentru a identifica eventualele anomalii. De asemenea, se poate utiliza un keratometru, un aparat ce măsoară curburile corneei. Keratometria măsoară curburile corneei, în timp ce topografia corneei creează o hartă detaliată a suprafeței ochiului. Ambele metode sunt esențiale pentru identificarea astigmatismului și pentru determinarea gradului acestuia. 

Testele de vedere sunt o altă componentă importantă a procesului de diagnosticare. Testul Snellen măsoară acuitatea vizuală, iar medicul specialist poate efectua și un test de refracție cu un retinoscop, pentru a determina prescripția exactă de care pacientul are nevoie. 

Fiecare metodă de diagnosticare are avantajele și dezavantajele sale. De exemplu, keratometria este rapidă și ușoară, dar nu este la fel de precisă ca topografia corneei. Pe de altă parte, topografia corneei poate oferi o multitudine de detalii, dar poate fi mai dificilă pentru unii pacienți. 

Tratamentul și corecția astigmatismului 

Astigmatismul poate fi tratat în numeroase moduri, în funcție de severitatea acesteia și de preferințele individuale ale pacientului. Ochelarii și lentilele de contact sunt cele mai simple și non-invazive metode de tratament. Acestea funcționează prin compensarea curburii neregulate a corneei sau a cristalinului, oferind astfel o vedere mai clară. Lentilele de contact pot oferi o vedere mai naturală, deoarece acestea se mișcă odată cu ochiul. 

În cazurile mai severe, sau pentru cei care nu doresc sau nu pot purta ochelari sau lentile de contact, operațiile refractive pot fi o opțiune. Aceste proceduri chirurgicale utilizează un laser pentru a remodela corneea, corectând astfel astigmatismul. Alegerea metodei depinde de severitatea astigmatismului și de preferințele individuale ale pacientului, dar îngrijirea corespunzătoare post-tratament este crucială pentru sănătatea ochilor pe termen lung. 

Diagnosticarea timpurie și tratamentul corespunzător pot atenua efectele astigmatismului, pentru ca acesta să nu afecteze calitatea vieții. Metodele potrivite de diagnosticare și tratament te pot ajuta să îți îmbunătățești sănătatea oculară și să menții o vedere clară.

 

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie