Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 12:08

PROTESTUL MEDICINIŞTILOR DEZRĂDĂCINAŢI

Cum să faci medicină când te gândeşti „ce să fac să nu-mi fie foame?”

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 07 noiembrie 2016

Studenţii de la Medicină din Braşov se revoltă - deocamdată paşnic - împotriva deciziei Ministerului Sănătăţii de a aloca doar 48 de locuri de pregătire în rezidenţiat - lucru care pentru cel puţin două treimi dintre absolvenţii din 2016 înseamnă să plece să se formeze în alte oraşe, cu alte cheltuieli şi o prelungire a susţinerii părinteşti

Cum să faci medicină când te gândeşti „ce să fac să nu-mi fie foame?”

Zeci de studenţi medicinişti s-au întâlnit, la sfârşitul săptămânii trecute, în Facultatea de Medicină, după care au plecat spre Prefectură pentru a înmâna reprezentantului Guvernului în judeţ un memoriu, pe care l-au semnat toţi. Prefectul Ciprian Băncilă le-a promis că va înainta documentul la Ministerul Sănătăţii, la Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, dar şi la Cancelaria prim-ministrului Dacian Cioloş.
 Studenţii care au terminat în acest an facultatea şi trebuie să susţină curând examenul de intrare în Rezidenţiat sunt revoltaţi că Ministerul Sănătăţii încă nu a dat niciun răspuns solicitării din octombrie, făcută de conducerea Universităţii Transilvania şi a Spitalului Judeţean Braşov de a suplimenta locurile pentru rezidenţi. Mai mult, oficialii de la Minister nu au spus nici până acum pe ce bază s-a făcut distribuirea celor 48 de locuri în Braşov, în condiţiile în care sunt 111 absolvenţi, iar cadre didactice care să formeze viitorii specialişti sunt suficiente. Şi nici de cele 48, studenţii braşoveni nu sunt siguri, de vreme ce examenul, fiind unul naţional, pot fi alese de studenţi din alte centre universitare.

Şi după facultate... tot părinţii vor fi baza
În alţi ani, locurile alocate Braşovului pentru rezidenţi au fost mai multe. Oricum, pentru medicinişti, să devină rezidenţi în alt centru va însemna nu doar să se „rupă” de centrul în care au studiat, de familie, de prieteni, ci şi să depindă în continuare de susţinerea părinţilor lor, pentru că în alte centre vor trebui să plătească şi chirie, dintr-un salariu de rezident mic, dar să şi trăiască, din ce le va mai rămâne. Un salariu de rezident este de aproximativ 1.400 de lei. Pe termen lung, consecinţele le va suporta şi comunitatea braşoveană, pentru că judeţul va fi lipsit de viitori medici, iar alte centre universitare ar avea de câştigat din faptul că rezidenţii sunt „purtători de finanţare”.
„Problema noastră este una cu care se vor confrunta şi colegii din anii viitori, având în vedere că nu se ştie cum se alocă aceste locuri. Ni se limitează posibilitatea de a ne continua studiile în centrul în care am absolvit, iar meritocraţia este din start eliminată atâta timp cât şi dacă obţii o notă bună la examen nu poţi alege Braşovul din cauza locurilor puţine”, a explicat Sever Gulea, reprezentantul promoţiei 2016 de medicinişti.
Studenţii spun că au şi susţinerea cadrelor didactice, alături de ei fiind dr. Dan Ovidiu Grigorescu, pe care ei îl numesc „decanul de suflet al promoţiei 2016”. Acesta a subliniat din start că acţiunea lui „nu are conotaţii politice, ci este un demers civic, de bun simţ”. „Sunt cadru didactic şi coordonator de rezidenţiat acreditat la nivel naţional. Spitalul Judeţean este plin de medici specialişti foşti rezidenţi. Sunt şi părinte de student la Medicină, deocamdată în anul III. Vor ar trebui să rămâneţi aici, în comunitatea care vă apreciază şi v-a inspirat. Sunteţi un fel de reprezentanţi ai mei în lumea medicală şi nu vreau să plecaţi. Mai mult, în noul spital al Braşovului voi v-aţi putea găsi locul şi aţi face rezidenţiatul la un alt nivel”, a precizat dr. Dan Ovidiu Grigorescu.

Vor să fie medici „acasă”
„Noi ne cunoaştem între noi, aici am colabora foarte bine, am face echipă bună. Ne dorim să nu mai depindem de părinţii noştri care ne-au susţinut atâta timp”, a spus o studentă.
„Familiile noastre au nevoie de noi, vecinii, cunoştinţele noastre sunt foarte încântaţi când avem grijă de ei, ne mai cheamă să le măsurăm tensiunea. Este important să avem grijă de cei care ne-au susţinut. Aici, nu în altă parte”, a subliniat o altă tânără.
„Unii suntem implicaţi în diverse organizaţii, asociaţii. Să plecăm ar însemna să renunţăm la tot ce am construit în toţi aceşti ani”, a explicat o altă tânără.
„Într-un alt oraş, cu salariul de rezident nu vei face faţă. Cum să faci medicină când în timpul liber te gândeşti ce să fac să nu-mi fie foame. Ce să mai vorbim de voluntariat sau alte lucruri? Eu voi pleca în altă ţară. Voi face sacrificii să învăţ şi o limbă străină noaptea, dacă va fi cazul - acum ştiu engleză, dar voi învăţa pentru că este imposibil în astfel de condiţii”, a fost concluzia unui alt tânăr.
Studenţii au vorbit şi de impactul pe termen lung pe care îl are micşorarea numărului de rezidenţi pentru Facultatea braşoveană de Medicină. „Dacă la înscriere, candidatul vede că sunt alocate tot mai puţine locuri va renunţa să studieze aici. Pleacă în altă parte. Nu vor mai fi studenţi care să dorească să vină aici”.
Viitorii medici spun că vor continua să protesteze până când decidenţii vor schimba această decizie. Dacă nu, aleg calea străinătăţii - acolo unde mii de medici români profesează deja...

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie