Curs BNR

1 EUR = 4.9737 RON

1 USD = 4.6664 RON

1 GBP = 5.8274 RON

1 XAU = 352.3272 RON

1 AED = 1.2707 RON

1 AUD = 3.0251 RON

1 BGN = 2.5430 RON

1 BRL = 0.9123 RON

1 CAD = 3.3963 RON

1 CHF = 5.1094 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1965 RON

1 DKK = 0.6667 RON

1 EGP = 0.0962 RON

1 HUF = 1.2631 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0327 RON

1 KRW = 0.3374 RON

1 MDL = 0.2639 RON

1 MXN = 0.2814 RON

1 NOK = 0.4273 RON

1 NZD = 2.7735 RON

1 PLN = 1.1598 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0498 RON

1 SEK = 0.4299 RON

1 TRY = 0.1440 RON

1 UAH = 0.1178 RON

1 XDR = 6.1448 RON

1 ZAR = 0.2463 RON

Editia 8164 - 17 apr 05:23

Cum să alegi corect salteaua pentru a preveni durerea lombară

Autor:

Publicat la 29 martie 2024

Cum să alegi corect salteaua pentru a preveni durerea lombară

Te-ai trezit vreodată cu o durere lombară intensă și te-ai întrebat dacă salteaua pe care dormi ar putea fi de vină? Dacă răspunsul este da, acest material îți va fi util. Descoperă dacă salteaua ta actuală este cea care îți provoacă dureri de spate și cum să alegi o nouă saltea care să te ajute să le previi!

Relația dintre somn și durerea lombară

Somnul adecvat este fundamental pentru sănătatea generală a corpului, având un impact indirect semnificativ asupra stării coloanei vertebrale. Poziția în care dormi poate influența starea coloanei vertebrale, mai ales dacă este vorba despre unele probleme deja instalate sau aflate la debut. Pozițiile recomandate pentru a preveni și ameliora durerea lombară sunt dormitul pe spate sau pe o parte, cu genunchii îndoiți, pentru a reduce presiunea pe coloană. Dormitul pe burtă este cel mai solicitant, el punând o presiune excesivă pe coloană și contribuind la apariția de dureri lombare.

Descoperă mai multe informații despre durerea lombară, despre cauzele sale și despre cum poate fi prevenită și ameliorată!

Nu putem vorbi despre calitatea somnului fără a ne referi la salteaua utilizată. Salteaua are un rol crucial în a asigura calitatea somnului și în a menține starea de sănătate a coloanei vertebrale. Saltelele vechi, uzate sau necorespunzătoare pot cauza sau accentua durerea lombară. În plus, o saltea care nu oferă un suport adecvat pentru spate și gât poate duce la poziții de dormit nefavorabile și la durere lombară.

Un somn de calitate joacă un rol important în ameliorarea durerii lombare. În timpul somnului, corpul produce melatonină, un hormon cu proprietăți anti-inflamatorii care poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii.

Cum să identifici salteaua necorespunzătoare ca sursă a durerii lombare?

Unul dintre primele semne care indică faptul că o saltea este prea uzată sau de slabă calitate este durerea lombară persistentă, apărută mai ales dimineața, care se ameliorează după o perioadă de mișcare. În plus, dacă durerea se agravează după o noapte de somn sau dacă te trezești în timpul nopții din cauza durerii, este posibil ca salteaua ta să fie cauza.

Majoritatea saltelelor își pierd calitățile de susținere a greutății corpului după 7-10 ani de utilizare. Așadar, dacă salteaua ta este mai veche de atât, este posibil ca ea să fie sursa durerilor tale lombare. Saltelele care sunt folosite peste durata de viață recomandată pot deveni incomode și pot contribui la apariția durerii lombare.

În ceea ce privește nivelul de fermitate al saltelei, o saltea de fermitate medie poate ameliora durerea lombară și calitatea somnului. Unele persoane se simt mai confortabil pe o saltea mai moale, în timp ce altele preferă una mai fermă. Dacă nivelul de fermitate al saltelei tale nu este potrivit pentru tine, acesta ar putea fi una dintre cauzele durerii lombare.

Un test simplu de confort poate fi, de asemenea, util. Dacă te simți inconfortabil pe saltea, fie că este prea tare, prea moale sau nu oferă suportul necesar, probabil că ai identificat una dintre cauzele durerii tale lombare.

Cum să alegi salteaua potrivită pentru a preveni durerea lombară?

Alegerea corectă a saltelei poate juca un rol esențial în prevenirea sau ameliorarea durerii lombare. Este important să înțelegi diferențele dintre tipurile de saltele disponibile pe piață. Saltelele din spumă cu memorie, de exemplu, sunt apreciate pentru capacitatea lor de a se mula pe forma corpului, oferind un suport excelent pentru coloana vertebrală. În schimb, saltelele cu arcuri pot oferi un nivel mai ridicat de fermitate, dar pot să nu ofere același nivel de suport pentru coloană. Saltelele hibride combină elemente din ambele tipuri, oferind o combinație de suport și confort - acestea sunt, în prezent, cele mai populare.

Evaluarea nivelului de fermitate al saltelei este esențială. Multe dintre persoanele cu dureri lombare au experimentat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor atunci când au folosit saltele cu un nivel mediu de fermitate. Acesta poate oferi un echilibru între confort și sprijin, prevenind astfel durerile lombare.

În plus, poziția în care dormi poate afecta tipul de saltea de care ai nevoie. Dacă dormi pe spate, o saltea cu un nivel mai mare de suport poate ajuta la menținerea aliniamentului corect al coloanei vertebrale, prevenind astfel durerile lombare. În schimb, dacă dormi pe o parte, este posibil să ai nevoie de o saltea cu un nivel mai mic de fermitate pentru a permite umărului și șoldului să se scufunde ușor, menținând astfel coloana dreaptă.

Dacă suferi de dureri lombare cronice sau severe, consultarea unui profesionist poate fi de mare ajutor. Un medic sau un fizioterapeut poate oferi sfaturi specifice, personalizate și poate recomanda anumite tipuri sau mărci de saltele care ar putea fi mai potrivite pentru nevoile tale. 

Alegerea corectă a unei saltele cu un bun suport pentru coloana vertebrală trebuie să țină cont nu numai de recenzii și opinii personale, ci și de poziția obișnuită de somn, eventuala patologie a coloanei și de recomandările unui specialist în sănătate. Îmbunătățește-ți calitatea somnului și a vieții și nu uita: salteaua pentru dormit trebuie schimbată la intervale regulate de timp!

 


 

 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie