Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7377 - 22 ian 02:44

Cum poţi „să speli” un salam de E-uri?

Autor:

Publicat la 19 octombrie 2013

Metoda introdusă în premieră în România, e folosită deja de SUA, Mexic, Canada

Cum poţi „să speli” un salam de E-uri?
Tehologia de prelungire fără adaos de chimicale a duratei de viaţă a produselor alimentare există, se numeşte procesare prin înaltă presiune (HPP) şi este folosită de ani buni de liderii mondiali în domeniul producţiei agro-alimentare. Clasamentul e condus de SUA, Mexic, Canada, Spania, Italia, Japonia, Chile şi Australia. 
Istoria HPP începe în secolul 19, când biologii au observat că microorganisme specifice mediului marin de suprafaţă, atunci când sunt scufundate la adâncimi ceva mai mari, nu supravieţuiesc. Tehnologia, lansată iniţial pe piaţa japoneză în 1990, extinsă în 1996 în SUA şi în 2001 în Canada, a fost introdusă în România de Radu Timiş, în toamna lui 2011, cu o investiţie de 4 milioane de euro, potrivit Agrointel.
Tehnologia constă în introducerea după ambalare a salamurilor, pastramei şi cârnaţilor într-o capsulă cilindrică etanşă. Cuva respectivă se umple cu apă la presiunea de 6.000 de atmosfere, aproximativ de 6 ori mai mare decât presiunea de pe fundul Gropii Marianelor, cel mai adânc loc cunoscut de om pe Terra. Presiunea fenomenală face ca bacteriile (E Colli, Salmonella, Listeria) să fie pur şi simplu „zdrobite”, „explodând”, întocmai ca un ou de găină peste care calci cu un tanc. Singurele „fiinţe” care mai supravieţuiesc în salam după 3-5 minute de stat la presiunile imense, sunt sporii şi câteva bacterii răzleţe, care sunt atât de “grav rănite”, încât devin inactive. Paradoxal, salamurile, cârnaţii şi pastrama rămân intacte în ambalajele lor, asta deoarece presiunea de 6.000 de atmosfere e exercitată uniform asupra produselor de carmangerie, cu intensitate egală din toate părţile. În acest fel, durata de viaţă a cremvuştilor (care sunt mai perisabili) creşte cu 50%, iar a salamului săsesc de pildă, creşte cu un spectaculos 300%. Asta fără adăugarea nici unui gram de conservant în plus. Ca o curiozitate, cilindrul în care sunt introduse salamurile şi cârnaţii, seamănă cu un seif de bancă, fiind etanşeizat cu un complex de capace a căror grosime totală e de 60 de centimetri, pentru a putea rezista presiunii de 6000 de atmosfere.
Comparativ cu procesarea prin temperaturi înalte (pasteurizare), care distruge din proprietăţile gustative şi nutritive ale produselor, tehnologia de procesare prin înaltă presiune se aplică la temperaturi apropiate de zero grade, ceea ce menţine conţinutul vitaminic, aromele, pigmenţii naturali, nealteraţi, dând produselor o senzaţie de sporită de prospeţime. În schimb, costul de producţie creşte cu 3-10 cenţi pe kilogram, comparativ cu conservarea prin pasteurizare.
 
Iradierea alimentelor
O altă metodă de prelungire fără o supradoză de E-uri a termenului de garanţie este iradierea alimentelor cu radiaţie ionizantă, metodă care nu este foarte agreată în spaţiul UE, motiv pentru care este practic inaccesibilă producătorilor români.
Metoda constă în bombardamentul cu fotoni de înaltă energie, sau cu electroni, a „alimentului vizat”. Radiaţiile distrug în special moleculele de ADN din bacterii şi virusuri, ucigându-le. La sterilizarea prin iradiere există uşoare efecte secundare, care constau în alterarea nesemnificativă a gustului. 
 
+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional