Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.8074 RON

1 GBP = 5.8878 RON

1 XAU = 420.3419 RON

1 AED = 1.3089 RON

1 AUD = 2.9923 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.7970 RON

1 CAD = 3.3305 RON

1 CHF = 5.2778 RON

1 CNY = 0.6600 RON

1 CZK = 0.1977 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0956 RON

1 HUF = 1.2089 RON

1 INR = 0.0555 RON

1 JPY = 3.0818 RON

1 KRW = 0.3335 RON

1 MDL = 0.2575 RON

1 MXN = 0.2314 RON

1 NOK = 0.4215 RON

1 NZD = 2.7049 RON

1 PLN = 1.1702 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0481 RON

1 SEK = 0.4337 RON

1 TRY = 0.1348 RON

1 UAH = 0.1140 RON

1 XDR = 6.2558 RON

1 ZAR = 0.2577 RON

Editia 8345 - 23 ian 07:01

Cum Europa începe să-şi scrie viitorul în AI

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 18 decembrie 2024

Braşoveanul Răzvan Tecuceanu, expert în domeniul inteligenţei artificiale, a participat de curând la trei evenimente majore în domeniu, serie care a evidenţiat faptul că Germania trece de la faza de visare la cea de construire a unui viitor digital propriu

Cum Europa începe să-şi scrie viitorul în AI

Într-o perioadă în care societatea germană şi, mai larg, întreaga Europă, îşi pune întrebarea dacă dependenţa de furnizori străini de tehnologie nu limitează independenţa şi siguranţa datelor, regiuni precum Schleswig-Holstein aleg să facă un pas înainte. Autorităţile nu se mai mulţumesc doar cu discuţii, ci iau decizii concrete. Astfel, investiţia în soluţii bazate pe standarde deschise şi pe open-source – adică tehnologii accesibile şi transparente, care nu aparţin exclusiv unor giganţi străini – devine o prioritate. Prin aceste strategii, se doreşte reducerea dependenţei de anumiţi furnizori IT din afara Europei şi asigurarea aşa-numitei „suveranităţi digitale.” În esenţă, suveranitatea digitală înseamnă că Germania şi Europa îşi pot controla propriile infrastructuri digitale, pot gestiona datele cetăţenilor într-un mod sigur şi pot susţine ecosisteme locale de inovare, fără a se baza pe soluţii impuse de alţii.
„Până acum, multe dintre aceste concepte se aflau la nivel de idee. Acum vedem acţiuni concrete”, a explicat braşoveanul Răzvan Ştefan Tecuceanu, un expert recunoscut în domeniul inteligenţei artificiale (AI), despre ale cărui proiecte putem afla mai multe pe site-ul https://inmirror.ro/
El a fost recent prezent la trei evenimente majore din Germania: AI Congress la Stuttgart, BarCamp şi AI SUMMIT la Hamburg. Această serie de conferinţe şi dezbateri a evidenţiat faptul că Germania, prin actori publici şi privaţi, trece de la faza de visare la cea de construire a unui viitor digital propriu, puternic şi durabil.

Un ecosistem care se maturizează
La AI SUMMIT 2024 din Hamburg, prezentările au subliniat că AI-ul nu mai este doar un concept-fantezie, ci un instrument practic, gata să fie integrat în economie şi administraţie. Dirk Schrödter, Ministrul Digitalizării şi Şeful Cancelariei de Stat din Schleswig-Holstein, a vorbit deschis despre cum regiunea va sprijini soluţiile inovatoare şi va promova software-ul open-source. Acest lucru nu înseamnă doar simpla schimbare a furnizorilor de tehnologie, ci şi dezvoltarea unui întreg ecosistem local – cu startup-uri, institute de cercetare şi parteneri industriali care pot colabora pe baza unor reguli clare şi transparente.
Sprijinul acordat startup-urilor, prin iniţiative precum AI.GROUP, şi implicarea unor personalităţi precum Dr. John Lange şi Dr. Hauke Hansen, oferă exact impulsul necesar noilor companii pentru a intra în forţă pe piaţa europeană. Mai mult, Institutul Fraunhofer a prezentat la AI Congress din Stuttgart progrese remarcabile în domeniul roboticii şi AI, demonstrând că cercetarea germană poate să dicteze direcţia dezvoltărilor tehnologice la nivel global.

Un mesaj pentru întreaga Europă
Iniţiativa ip.ai, apreciată de Tecuceanu, arată că este posibilă crearea unui cadru solid pentru dezvoltarea AI chiar aici, pe continent. În loc să aştepte soluţii gata-făcute din alte părţi ale lumii, Germania şi, prin extensie, Europa, vor să îşi creeze propriile tehnologii. Dincolo de mândria locală, această abordare are beneficii practice: securitatea datelor, respectarea regulilor stricte ale UE în privinţa confidenţialităţii şi a eticii, precum şi deschiderea spre colaborări transfrontaliere.
La evenimente precum cel de la Stuttgart s-a văzut clar că se conturează un cadru mai bine definit pentru susţinerea companiilor de AI, de la legislaţie şi investiţii, până la standarde tehnice clare. Autorităţile locale din Schleswig-Holstein nu doar susţin teoretic aceste idei, ci le şi aplică. Folosirea standardelor deschise şi a surselor deschise (open-source) în administraţie sau în infrastructură va asigura pe termen lung o mai mare flexibilitate, costuri mai mici şi rezistenţă la schimbările rapide din domeniul tehnologiei.

Privind spre viitor
Pe lângă mesajul optimist al anului 2024, cei prezenţi la summit-uri şi congrese aşteaptă cu nerăbdare 2025, când rezultatele concrete vor deveni şi mai vizibile. De la cooperarea cu primari implicaţi, cum este Jan Lindenau din Lübeck, până la implicarea directă a experţilor în proiecte guvernamentale, totul indică faptul că următorii ani vor aduce o transformare profundă.
„Germania nu se mai limitează să discute despre viitor, ci îl construieşte,” spune Tecuceanu. Şi este un mesaj care răsună în toată Europa: în loc să aşteptăm soluţiile altora, este momentul să scriem propriul nostru capitol în povestea inteligenţei artificiale şi a suveranităţii digitale. După cum spunea Abraham Lincoln: „Cea mai bună modalitate de a prezice viitorul este să îl creezi.” Iar Germania şi Europa par hotărâte să facă exact acest lucru.


 

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional