Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8168 - 23 apr 11:25

Cum creşti porcul pe care-l mănânci, ce pregăteşte ANSVSA

Autor: George ALDEA

Publicat la 12 iulie 2021

Fără lături date la porci, vestiare cu haine de schimb şi dezinfectoare pentru încălţăminte la intrarea în grajd. Altfel, amenzi de până la 8.000 de lei

Cum creşti porcul pe care-l mănânci, ce pregăteşte ANSVSA

ANSVSA a lansat în spaţiul public un nou proiect de OUG pentru stabilirea unor măsuri privind creşterea porcinelor în contextul epidemiologic actual în care România se confruntă încă cu 95 de focare de pestă porcină africană.  Iar mare parte dintre prevederile actului normativ introduc  restricţii şi obligaţii crescătorilor persoane fizice.
Astfel,  potrivit proiectului de OUG, persoanele fizice pot creşte  şi sacrifica porci în exploataţii noncomerciale, cu condiţia să-şi înregistreze exploataţia şi animalele în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA şi să respecte normele de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, respectiv unele cerinţe minime de biosecuritate specifice pe care le vom detalia ulterior.
Aceşti nu pot comercializa nici animalele şi nici carnea sau produse rezultate în urma sacrificării şi nici nu le pot reproduce în exploataţia respectivă.
Totodată, este interzisă creşterea porcinelor în exploataţii în aer liber tip stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri, societăţi agricole vegetale.
Pentru a putea comercializa porci, trebuie ca persoanele fizice să deţină exploataţii comerciale de tip familial, să fie înregistraţi SNIIA, să aibă autorizare sanitar – veterinară pentru creşterea porcinelor atât pentru consum familial, cât şi pentru comercializare, atestat de producător şi carnet de comercializare.

Noile reguli
Pentru a putea creşte porci în exploataţii noncomerciale respectând legea, crescătorii persoane fizice trebuie să solicite înregistrarea exploataţiei în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (SNIIA). Înregistrarea în Sistem se va putea face însă doar dacă exploataţia respectă următoarele cerinţe minime de biosecuritate:
- să nu hrănească porcinele cu resturi alimentare şi să elimine subprodusele de origine animală, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1069/2009;
- spaţiile unde se cresc porcii trebuie să fie construite în aşa fel încât porcinele să fie deţinute în spaţii care să nu permită venirea acestora în contact cu porcinele deţinute din alte exploataţii, cu porci sălbatici sau alte animale – de exemplu: câini;
- să îngrijească porcinele astfel încât să nu existe posibilitatea de contact între porcinele din exploataţie şi orice carcasă, sau parte de carcasă provenite de la porcii sălbatici – porci vânaţi sau morţi, carne şi subproduse rezultate de la acestea;
- să ofere facilităţi pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării hainelor şi încălţămintei la intrarea şi ieşirea în/din adăpostul porcinelor;
- să amenajeze dezinfectoare pentru încălţăminte, atât la intrarea, cât şi la ieşirea din exploataţie şi din adăpost;
- să nu intre în exploataţia de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activităţi de vânătoare;
- să notifice medicul veterinar oficial/medicul veterinar de liberă practică împuternicit cu privire la: orice modificare a stării de sănătate a porcinelor; orice sacrificare pentru consum familial efectuată în exploataţie, orice mortalitate apărută la porcinele pe care le deţine în exploataţie;
- să nu crească în exploataţie scroafe şi/sau vieri folosiţi pentru reproducere – această condiţie nu se aplică exploataţiilor comerciale;
- să nu hrănească porcinele cu furaje de origine vegetală pe o perioadă de cel puţin 30 de zile de la recoltarea acestora;
- să nu folosească aşternut vegetal pe o perioadă de cel puţin 90 de zile de la recoltare;
să nu permită accesul persoanelor străine în adăpostul porcinelor;
Totodată, operatorul are obligaţia de a solicita identificarea porcinelor şi înregistrarea acestora în Baza Naţională de Date, componentă a Sistemului Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor, precum şi toate mişcările şi
evenimentele la care sunt supuse animalele, conform prevederilor sanitar – veterinare în vigoare.

În cât timp trebuie să te autorizezi
Potrivit OUG, crescătorii de porci au la dispoziţie diverse perioade de timp în care să se conformeze noii legislaţii. Persoanele fizice neînregistrate la Oficiul Registrului Comerţului care doresc să crească porcine atât pentru consum familial, cât şi pentru comercializare, în baza atestatului de producător şi a carnetului de comercializare, au obligaţia de a solicita autorizarea sanitar – veterinară, la direcţia sanitar – veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în maxim 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
Operatorii care deţin în exploataţie porcine neidentificate au obligaţia să solicite, în termen de 2 luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, identificarea şi înregistrarea acestora în Baza Naţională de Date. Dacă în
urma unei anchete efectuate de medici veterinari oficiali se poate stabili trasabilitatea, vor fi identificate şi înregistrate în Baza Naţională de Date cu înregistrarea tuturor evenimentelor suferite de respectivele animale, respectiv naştere, identificare, înregistrare, mişcare. Dacă în urma unei anchete efectuate de medici veterinari oficiali nu se poate stabili trasabilitatea şi se constată că acestea provin din zone de restricţii pentru pesta porcină africană, se aplică amenzi între 3.000 şi 8.000 de lei, iar porcinele sunt ucise şi neutralizate.
Proiectul a iscat deja ample reacţii în spaţiul public.

+0 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie