Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 00:01

Cum arată acum secţia de oncologie, diabet şi boli rare a Spitalului de Copii Braşov

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 05 decembrie 2016

Asociaţia Dăruieşte Viaţă a renovat secţia cu 620.000 euro, bani strânşi prin platforma online Bursa de Fericire.

Cum arată acum secţia de oncologie, diabet şi boli rare a Spitalului de Copii Braşov
Cu multe cerculeţe colorate pe pereţi şi sfere atârnate de tavan, mirosind a proaspăt, camere curate cu mobilier nou, dar mai ales cu propriile lor toalete. Ba chiar şi o cameră de joacă. Este noua faţă a secţiei de oncologie, diabet şi boli rare a Spitalului de Copii Braşov, care a fost inaugurată oficial la sfârşitul lunii trecute, în prezenţa celor care au făcut posibil acest lucru - reprezentanţi ai Asociaţiei Dăruieşte Viaţă şi a sponsorilor privaţi. Investiţia a însemnat 620.000 de euro, bani strânşi prin platforma online Bursa de Fericire. 
 
Saloanele „bolnave”
Înainte, secţia de oncologie de la etajul cinci a Spitalului Clinic de Copii din Braşov avea 25 de locuri în 12 saloane, fără grupuri sanitare proprii; cu mobilier învechit şi paturi din fier. Existau doar două grupuri sanitare pe secţie – unul pentru fete şi altul pentru băieţi. Aşadar, condiţiile pentru tratarea micuţilor bolnavi erau inadecvate, îngreunând procesul de recuperare.
„Implicarea noastră, a Asociaţiei Dăruieşte Viaţa, la Spitalul de Copii Braşov arată că se poate şi în România, este un exemplu de bune practici pentru modernizarea unei instituţii medicale de stat, conform standardelor europene. Copiii bolnavi de cancer sunt trataţi, în România, în spitale cu toalete la comun, fiind supuşi unui risc de infecţii crescut. Am lucrat cu specialişti, am recompartimentat spaţiul, pentru a crea saloane de 2 şi 3 paturi, cu grup sanitar propriu, pentru a asigura circuitele prevăzute în protocoalele medicale, am folosit materiale de cea mai bună calitate, pentru a asigura condiţii optime de menţinere a igienei, iar designul are la bază terapia culorii, pentru a-i face pe copii să se simtă ca într-un mare loc de joacă. Aceasta este abordarea pe care o avem şi pentru construirea primului spital dedicat copiilor bolnavi de cancer, la spitalul Marie Curie, din Bucureşti: asistenţă medicală la standarde europene şi grijă pentru copii”, a declarat Carmen Uscatu, preşedintele Asociaţiei Dăruieşte Viaţă.
 
Când sistemul ne omoară copiii
„Mesajul nostru este simplu: când sistemul ne omoară copiii, prin lipsa de acces la servicii medicale de calitate, fiecare dintre noi poate să le dea o şansă la viaţă, prin implicare, printr-o donaţie cât de mică, prin susţinerea oamenilor profesionişti şi de bună credinţă care se luptă cu acest mecanism al morţii şi al indiferenţei. Aceasta este formula succesului care stă la baza proiectului nostru: strângem fonduri de la finanţatori privaţi, persoane particulare şi companii, colaborăm cu personal medical dedicate precum şi cu specialişti în domeniu, precum arhitecta Raluca Şoaita, specializată pe domeniul medical, care  a realizat proiectul pentru modernizarea secţiei din acest spital”, a afirmat Oana Gheorghiu, vicepreşedintele Asociaţiei Dăruieşte Viaţa.
 
Întreaga secţie respectă acum circuitele medicale 
Acum, fiecare dintre cele 12 saloane are grup sanitar propriu, mobilier nou, paturi medicale moderne, dintre care 10 – pentru cazurile grave – au acţionare electrică. Sala de mese a fost renovată complet şi mobilată, iar oficiul a fost dotat cu maşina automată de spălat vase. Camera de tratamente, camera de joacă şi cabinetele medicale au fost şi ele renovate şi dotate cu mobilier modern şi adaptat condiţiilor de menţinere a igienei în spital. Secţia are şi o sală de aşteptare prietenoasă, cu fotolii confortabile. Întreaga secţie respectă acum circuitele medicale, existând boxa de curăţenie, boxe separate pentru deşeuri medicale şi nemedicale. 
10 ani fără probleme
Calitatea lucrărilor şi a dotărilor permite ca, timp de 10 ani de acum încolo, copiii care vor fi trataţi în această secţie vor fi mult mai bine îngrijiţi, susţin iniţiatorii proiectului. „Proiectul de modernizare derulat de Asociaţia Dăruieşte Viaţă, împreună cu sponsorii privaţi, ajută personalul medical în misiunea pe care o are: este mai uşor să îngrijeşti copiii şi şansele de recuperare cresc câtă vreme ai condiţii propice de primire a lor în spital”, a spus managerul Spitalului Clinic de Copii Brasov, dr. Liviu Muntean.
 
Proiectul va continua
Strângerea de fonduri pentru acest spital a demarat în decembrie 2014, iar lucrările, în martie 2016. Proiectul va continua pentru modernizarea altor două secţii ale Spitalului de Pediatrie din Braşov. Unul dintre ele este secţia de boli genetice rare, de la etajul IV, unde lucrările sunt în plină desfăşurare, astfel că şi ele vor fi finalizate la începutul lunii ianuarie, susţin reprezentanţii Asociaţiei. 
La Spitalul Clinic de Copii Braşov, au loc în fiecare an peste 800 de internări. Sunt internaţi copii diagnosticaţi cu: cancer, diabet, boli grave ale plămânilor. Spitalul este unul dintre cele şase centre din ţară unde se tratează fibroza pulmonară (cicatrizarea ţesuturilor pulmonare), care este cea mai răspândită boală genetică şi care necesită tratament în condiţii de izolare în camere curate.
În prezent, Asociaţia Dăruieşte Viaţa este într-o campanie susţinută de strângere de fonduri pentru a construi primul spital pentru copiii bolnavi de cancer din România, la spitalul Marie Curie, din Bucureşti.
Fondurile se strâng de la persoane fizice, prin trimiterea unui SMS cu cuvântul „Spital” la numărul 8844, precum şi de la companii, care sunt încurajate să doneze pentru această cauză şi suma aferentă scutirii a 20% din impozitul pe profit.
+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie